Geldpremie bij winst Independence Cup

De nationale voetbalselectie van Suriname heeft een extra prikkel om een goede beurt te maken in de Independence Cup. Bij winst van het vie...


De nationale voetbalselectie van Suriname heeft een extra prikkel om een goede beurt te maken in de Independence Cup. Bij winst van het vierlandentoernooi krijgt de groep een geldpremie van 500 Surinaamse dollar. Maar ook Guyana, Frans-Guyana en de Nederlandse Antillen zijn gebrand op de titel.

De strijd wordt woensdag 28 oktober, vrijdag 30 oktober en zondag 1 november uitgevochten in het André Kamperveen Stadion. Woensdag staan de wedstrijden Frans-Guyana - Nederlandse Antillen en Suriname - Guyana op het schema.

Het klonk de voetballers als muziek in de oren: 500 Surinaamse dollar extra bij de eindzege. De mededeling werd maandagavond vóór de laatste training gedaan door SLM-onderdirecteur Clyde Cairo. “Wij willen dat de jongens hun allerbeste beentje voortzetten om het toernooi te winnen en dan moet je soms bonus geven”, legt hij uit. Het geld is bijeengebracht door SLM en de medesponsors Havenbeheer en Staatsolie.

Maar niets krijg je in deze tijd gratis. Aron Winter, die bondscoach Ricardo Winter (foto: 3e van links) adviseert, drukte ze dan ook op het hart zich volledig te geven tijdens het toernooi. “Jullie zijn rolmodellen en vooral de jeugd kijkt naar jullie op. Jullie zijn hun idolen”, maakte hij de geselecteerden duidelijk.

De bondscoach is blij dat de organisatoren de jongens een riem onder het hart steken, maar had liever dat dit eerder was gebeurd. R. Winter heeft enorme moeite gehad om alle spelers op de training te krijgen sinds hij de voorbereiding op 29 september aanving. Toch geven hij en Cairo aan dat de motivatie binnen de groep erg groot is. “Met deze goede motivatie en een goede instelling moet Suriname zeker de Cup thuis kunnen houden”, stellen ze.

Opvallende spelers op de training van maandag waren Emilio Limon van Robinhood en Giovanni Drenthe van Voorwaarts. Dit tweetal vertrok in de tweede week van september naar België, naar verluidt om stage te lopen. Even geruisloos als ze vertrokken, keerden ze terug. Op de persconferentie van gisteren zei Winter het duo erbij gehaald te hebben, omdat ze fysiek in goede conditie verkeren en de posities waarop ze spelen door blessures vacant waren.

De bescheiden Guyanese bondscoach Wayne Dover zegt dat zijn selectie pas een week bij elkaar is. Hij heeft slechts spelers die in Guyana voetballen. Ondanks de zeer korte voorbereiding is Dover er zeker van dat de Golden Jaguars houder worden van de eerste Independence Cup. De trainer zat in de technische staf toen Guyana Suriname op Curaçao met 5-0 versloeg.



De Fransen hebben een redelijke voorbereiding achter de rug. Bondscoach Zulemaro Gislain zegt dat ongeveer de helft van de spelers die bij de selectie zat toen in juni de Parbo Bier Cup gewonnen (foto) werd, er deze keer niet bij is. Enkele spelers zitten met hun team in de eindfase van het bekertoernooi. De kampioen speelt in een toernooi in Frankrijk. Weer anderen konden door werk en school niet afreizen. “Maar dit geeft de nieuwe spelers de kans om zich te bewijzen”, zegt hij. Frans-Guyana zal namelijk meedoen aan de Digicel Cup en wedstrijden tussen de Franse overzeese gebieden als Guadeloupe en Martinique.

Net als de voorgaande keren zitten er spelers van Surinaamse komaf in het nationaal elftal. Volgens Gislain lopen er nog meer goede rond, maar zijn ze illegaal. De bondscoach geeft aan dat alles in het werk gesteld zal worden om ze een legale status te geven. “Dit moet mogelijk zijn, omdat voetbal ook op het sociaal vlak een grote bijdrage levert.”

De Antilliaanse bondscoach Marcelo Marceli is ervan overtuigd dat zijn jongens de cup zullen meenemen naar huis. “Ons voetbal is enorm in de lift en het publiek zal dat zelf mogen ervaren.”

Organisatie
Cairo zegt dat de Independence Cup jaarlijks zal worden georganiseerd en dat er steeds sterkere tegenstanders gehaald zullen worden. De bedoeling is om in de toekomst het deelnemersveld uit te breiden naar zes landen. Ook zal geprobeerd worden om tenminste één keer per jaar een club uit Nederland of Brazilië uit te nodigen. Hiermee wil de SLM een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het voetbal. Daarnaast is het toernooi een promotiestunt en geldt het als sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf. “Wij hebben ons gecommitteerd aan de bevordering van de sportontwikkeling, in het bijzonder de voetballerij in Suriname.”

De SLM heeft daarom een strategisch samenwerkingsverband gesloten met de Surinaamse Voetbalbond (SVB), waarbij nationale selecties tegen speciale tarieven kunnen reizen en er ook een soortgelijke regeling geldt bij het halen van buitenlandse tegenstanders. “De Surinaamse gemeenschap heeft recht op goed voetbal”, is de drijfveer. De onderdirecteur zegt dat zijn bedrijf eigenlijk bij de basis wil beginnen. “Het talent is er, alleen moet er een goede aanpak komen.”

Organisatorisch verloopt alles vlot en is het streven om dit toernooi steeds naar een hoger niveau te brengen. “Omdat het nu een gegeven is dat in de derde week van oktober de Independence Cup wordt gehouden. Hierdoor kunnen de andere landen, maar ook de SVB beter plannen en zich voorbereiden”, geeft voorzitter Cor Lie A Kwie (foto: 1e van links) van de Stichting Internationaal Voetbal Suriname aan.

Hij en Havenbeheer-directeur John Defares zijn ervan overtuigd dat hun doelstellingen in de toekomst zullen worden gerealiseerd. Vooral omdat volgens Defares de regering en andere grote bedrijven in de toekomst hun bijdrage zullen leveren.

Op de laatste speeldag worden er speciaal voor de kinderen jeugdtribunes achter de doelen geplaatst met een capaciteit van 600 zitplaatsen. Dit initiatief is bedoeld de kinderen al op jonge leeftijd bekend te maken met voetbal en de gang naar het stadion te bevorderen. Defares sluit niet uit hetzelfde te doen bij reguliere competitiewedstrijden op de zondag.

De kinderkaarten kosten vijf Surinaamse dollar en zullen samen met (buurt)organisaties gedistribueerd worden. Ook zullen er bussen worden ingezet om de kinderen vanuit de verschillende locaties naar en van het stadion te vervoeren. Fernandes Group zorgt voor bollen, vleesbroodjes en ijsjes.

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Geldpremie bij winst Independence Cup
Geldpremie bij winst Independence Cup
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEZviTsDHpADAqsnNAZe9rw_Ed0JiYY2OlXZfNf5G52b0mu5CfKhAkIpikdSL0gyHP9QkKyvz9qsrEoc-_U3Xtb-wWMKNFsKnY8Oia-mCDbx63qQjNcnzPqtTgKP3BHxuA1MvV36UNwcs/s1600/Cor+Lie+A+Kwie%252C+Louis+Giskus%252C+Ricardo+Winter%252C+Independence+Cup%252C++Persconferentie%252C+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEZviTsDHpADAqsnNAZe9rw_Ed0JiYY2OlXZfNf5G52b0mu5CfKhAkIpikdSL0gyHP9QkKyvz9qsrEoc-_U3Xtb-wWMKNFsKnY8Oia-mCDbx63qQjNcnzPqtTgKP3BHxuA1MvV36UNwcs/s72-c/Cor+Lie+A+Kwie%252C+Louis+Giskus%252C+Ricardo+Winter%252C+Independence+Cup%252C++Persconferentie%252C+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/10/geldpremie-bij-winst-independence-cup.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/10/geldpremie-bij-winst-independence-cup.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content