Natio/Suriprofs in actie op volgend toernooi?

De Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS), de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en Havenbe...


De Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS), de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en Havenbeheer zijn zeer tevreden over het verloop en de samenwerking tijdens de eerste Independence Cup. Zij hadden diep in hun hart gehoopt dat de nationale voetbalselectie van Suriname de eerste Independence Cup zou winnen. Guyana (foto) is naar hun zeggen de terechte winnaar. Er moeten wel meer internationale meetmomenten komen voor Suriname.

Alleen dan kan Suriname volgens de organisatie zien waar het staat en waar er gesleuteld moet worden. Één van de doelstellingen is om het voetbal zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de mensen en vooral de jeugd om de stadions weer te bezoeken. Achteraf bekeken zijn de vier instanties dik tevreden. Zij hebben veel werk verzet om het evenement vlekkeloos te doen verlopen, maar geven eerlijk toe dat er hier en daar toch enkele steekjes zijn gevallen.

Het hoofd wordt niet gebogen. Er wordt juist kracht uitgeput om in de toekomst betere toernooien op te zetten. Dit is nodig om de stadions vol te krijgen en de nationale selecties de nodige ondersteuning te geven. In de toekomst zal er naast de senioren selectie, ook gedacht worden aan alle andere geledingen van het Surinaams voetbal. Er zal vooral aan de jeugd de nodige aandacht worden gegeven.

SIVS-voorzitter Cor Lie A Kwie zegt dat de Independence Cup een nieuw idee is. “Het is een toernooi geweest met een aparte dimensie,” zegt hij. “Er moeten wat correcties worden gepleegd om het in de toekomst nog mooier te maken”. De voorzitter zegt dat zij vol goede moed en met de ondersteuning van de bedrijven doorgaan om mogelijkheden te vormen voor de ontwikkeling van ons voetbal. Zij hebben nu een jaar de tijd om zich voor te bereiden op de tweede editie waardoor alles nog beter in elkaar gezet kan worden. Hij is er honderd procent van overtuigd dat het ook zal gebeuren.

Voor het Surinaams voetbal is het van groot belang dat er meer internationale meetmomenten komen. Hierdoor raken de voetballers, trainers en alle sectoren eromheen steeds meer bekend met de klappen van de zweep op het internationale podium. “Hierdoor zie je waar je staat en waar er bijgeschaafd moet worden,” legt Lie A Kwie uit. De SIVS wil middels het organiseren van internationale toernooien een grote bijdrage hieraan leveren.

“Wij werken ondersteunend naar de SVB toe en zullen ervoor zorgen dat die meetmomenten er komen,” verzekert Lie A Kwie. Ook SLM-publiciteitsman Rudi Westerborg deelt die mening. Hij zegt dat het daarom de bedoeling is van de SLM om samen met andere bedrijven de sport en in bijzonder de voetbalsport te bevorderen. “Spelers en trainers kunnen dan worden uitgeprobeerd. Het moet een ongoing proces zijn,” aldus Westerborg. Hij hoopt dat in de toekomst veel meer bedrijven hun bijdrage zullen leveren, omdat er veel werk valt te verzetten.

Lie A Kwie onthult dat de SIVS het volgend jaar drie internationale toernooien wil draaien. De eerste staat gepland voor januari, maar hij kan nog geen informatie daaromtrent verstrekken. Het is mogelijk dat men een toernooi in de Nederlandse winterstop wil organiseren waarbij een combinatieteam Natio en Suriprofs in actie komt. Dit gebeurde eerder dit jaar tijdens de Parbo Bier Cup. Midden in het jaar staat de Parbo Bier Cup 2010 gepland, waarna er rond dezelfde periode in oktober de Independence Cup volgt. De SIVS-voorman vond het wel lastig, omdat zij zo lang moesten wachten op de bevestiging van de buitenlandse gasten. Het meest lastige was dat Guadeloupe, die vanwege beker voetbalverplichtingen in Frankrijk, twee weken voor de start van het toernooi afmeldde.



“Gelukkig dat Guyana bereid was om de openplek in te vullen” zegt hij opgelucht. Lie A Kwie (foto: in het midden) zegt dat de weersomstandigheden hun parten heeft gespeeld. “Het heeft de eerste twee speeldagen veel geregend, maar de derde dag was het weer goed en dat maakte het geheel mooier.” Lie A Kwie, Westerborg en directeur John Defares van Havenbeer vonden allemaal dat het project met de scholieren, waarbij er voor de kinderen gratis vervoer, drank en lekkernij was geregeld, erg is geslaagd en dat het verder moet worden uitgebouwd.

“De kinderen brengen een goede sfeer met zich mee. Het meeste ‘lawaai’ kwam van hen”, aldus Lie A Kwie. Ook Westerborg loofde het project met de kinderen. “Het initiatief van Defares om ruim duizend kinderen gratis te faciliteren was prachtig. Hij heeft alles in het werk gesteld om het te realiseren en het was een prachtig gezicht. Hiermee kweek je ook liefde voor de sport op jonge leeftijd”. Westerborg zegt dat zulke projecten de gang naar het stadion onder de jongeren weer geleidelijk zullen doen toenemen. Defares heeft gemerkt dat er nog meer bedrijven zijn die iets voor de voetbalsport willen doen. “Het project van de kinderen is geheel gesponsord door een zevental bedrijven. De kinderen hoefden niets te betalen. Er werd voor alles gezorgd,” geeft hij aan.

Gezien de positieve impact die de kinderen in het stadion hadden, is het volgens Defares te overwegen om dit ook tijdens competitiewedstrijden te doen. Gedacht wordt aan de zondagen. “Misschien dat de bedrijven ervoor kunnen zorgen of dat de SVB een speciaal tarief kan hanteren voor kinderen.”

“We moeten terug naar die gezellige tijden in het stadion”, meent Defares, die zegt dat met de Independence Cup de festiviteiten rond de onafhankelijkheid zijn ingeluid. Hij wil in de toekomst nog meer jeugdigen erbij betrekken, omdat de kinderen een hele goede sfeer in het stadion meebrachten en het geeft hem veel meer spirit om met dit project door te gaan. “Die sfeer heeft mij in beroering gebracht, omdat zo een sfeer thuis hoort bij de viering van de onafhankelijkheid”, zegt hij.

Vooral het feit dat vele kinderen in de kleuren van de nationale selectie waren gekleed en met vlaggen zwaaiden heeft indruk gemaakt op de directeur. Hij zegt dat zij misschien iets meer hadden moeten doen om de mensen warm te maken voor het toernooi. Verder ziet Defares wel graag dat het toernooi dichterbij 25 november valt en dat er in de toekomst naast landenteams ook potentiële buitenlandse voetbalclubs zullen meedoen.

De wens van de heren dat de eerste Independence Cup in Suriname zou blijven is echter niet in vervulling gegaan. “Diep in mijn hart had ik gehoopt dat de cup hier zou blijven. De jongens hebben hun uiterste best gedaan. Tactisch en technisch hebben zij het beste spel geleverd, maar de doelpunten zijn uitgebleven”, aldus Lie A Kwie.

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Natio/Suriprofs in actie op volgend toernooi?
Natio/Suriprofs in actie op volgend toernooi?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimbz6uxp1gtfS_FKw0CdQnvTZaif78ALQqicrR8bHIBdGyhP0zBhYNodcOYbBwReSRej9GF2wuLyqqQgej0n-6PwZ_zCE-2VUSdnl8q-0vFDbXXEsmFeFLnWmQ0h4rwU2n9Hi49E8XBRI/s1600/Guyana,+Independence+Cup+2009,+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimbz6uxp1gtfS_FKw0CdQnvTZaif78ALQqicrR8bHIBdGyhP0zBhYNodcOYbBwReSRej9GF2wuLyqqQgej0n-6PwZ_zCE-2VUSdnl8q-0vFDbXXEsmFeFLnWmQ0h4rwU2n9Hi49E8XBRI/s72-c/Guyana,+Independence+Cup+2009,+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/11/natiosuriprofs-in-actie-op-volgend.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/11/natiosuriprofs-in-actie-op-volgend.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content