Waar blijft de dubbele Natio-naliteit!

Column [Raj-G] - Na iedere teleurstelling van de Surinaamse voetbalselectie neemt de kritiek op de spelers, maar vooral op de Surinaamse V...


Column [Raj-G] - Na iedere teleurstelling van de Surinaamse voetbalselectie neemt de kritiek op de spelers, maar vooral op de Surinaamse Voetbalbond (SVB) flink toe. Zo ook na uitschakeling voor het WK 2010 in Zuid-Afrika en het niet winnen van de Independence Cup. De roep voor het toekennen van een dubbele nationaliteit is één van de oplossingen die bij de supporters steeds groter wordt.

Op 20 februari dit jaar werd er een commissie ‘inzetbaarheid voetballers van Surinaamse origine’ geïnstalleerd door minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Dit gebeurde na verzoek van de SVB die in een brief vroeg naar de juridische haalbaarheid van toekenning van de meervoudige nationaliteit. Het doel van de commissie was om te onderzoeken naar mogelijkheden professionele voetballers van Surinaamse origine, die niet in Suriname wonen, in te zetten voor de nationale voetbalselectie van Suriname.

Nu ruim 9 maanden later na installatie van de commissie onder leiding van Glenn Alvares is er nog niks uit het zogenaamde onderzoek naar buiten gekomen. De commissie-Alvares kreeg van minister Kraag-Keteldijk 6 maanden de tijd om een rapport uit te brengen omtrent het onderzoek. Het is onduidelijk of het onderzoek inmiddels al is afgerond.

Wel zijn er enkele uitspraken gedaan door Alvares over het onderzoek. Zo deelde hij mee dat er een brede oriëntatie heeft plaatsgevonden en alle juridische aspecten in verband zijn gebracht met het verzoek van de SVB. Daarnaast vertelde hij dat het een erg gecompliceerd vraagstuk is. Naast juridische aandachtspunten wordt het onderzoek ook beheerst door politieke, maatschappelijke, sociale, educatieve en sportieve aspecten.

Adviseur Hamid Ahmad Ali van de Suriprofs kon begin deze maand ook nog geen duidelijke mededelingen doen over de analyse die hij heeft gemaakt over de mogelijkheid een meervoudige nationaliteit aan voetballers van Surinaamse origine toe te kennen die in de Nederlandse competitie meedraaien. Daarover zal hij nog een gesprek hebben met SVB-voorzitter Louis Giskus. “Formeel is er wat deze kwestie betreft een relatie tussen de SVB en de regering. Wat wij hebben gedaan is werken aan een voortraject.” Op verzoek van de ambtelijke commissie van de overheid gaf Ahmad Ali een toelichting op een feitelijke analyse van wetgeving. “De besluitvorming ligt uiteraard bij de regering en daar gaat de SVB over.”

Wanneer het onderzoek voltooid is, zal het rapport aan de minister van Buitenlandse Zaken worden overhandigd. Via de minister moet het rapport bij het De Nationale Assemblée (DNA) komen, die uiteindelijk de beslissing moeten nemen of de dubbele nationaliteit wordt ingevoerd. Een aantal maanden geleden kwam het vraagstuk zijdelings aan de orde in DNA waar parlementsleden met voor- en tegenargumenten strooiden.

Bijvoorbeeld NDP-parlementslid Jenny Geerlings-Simons was onder andere faliekant tegen het verlenen van de Surinaamse nationaliteit aan Nederlandse voetballers om voor de nationale selectie te kunnen uitkomen. Zij en NPS-collega Ruth Wijdenbosch vinden dat geïnvesteerd moet worden in lokale voetballers. Daarnaast vreest de politiek dat door toekenning van de dubbele nationaliteit Suriname bestuurd zal worden door de ongeveer 300.000 tot 400.000 Surinamers in het buitenland. Wil Suriname dit voorkomen is een oplossing snel gevonden, namelijk een beperking inbouwen in de wetgeving. Maar of het nou koppigheid is of onwetendheid, sommige parlementsleden willen er (nog) niet in geloven.

Ook de Nederlandse fractievoorzitters die onlangs nog op bezoek waren in Suriname hebben zich kort uitgelaten over dit onderwerp. De Radio Nederland Wereldomroep hield samen met de politici een debat via de radio met het Surinaamse volk. De vraag werd voorgelegd of er de mogelijkheid bestaat om voetballers ‘uit te lenen’. Arie Slob van de ChristenUnie reageerde met het voorbeeld dat Nederlandse Marokkanen worstelen met de keuze voor welk nationaal team ze uit willen komen. Surinaamse voetballers zullen volgens hem uiteindelijk zelf de keuze moeten maken en de consequentie aanvaarden dat ze dan niet meer voor het Nederlands elftal uit kunnen komen.

Het geen wat ons nu rest is wachten, wachten en nog eens wachten. Al sinds 2002 speelt deze kwestie en wilde men het WK 2006 in Duitsland bereiken. Uiteindelijk kwam er steeds niets van terecht. Zal het nu weer zo zijn? De Surinaamse regering zou het nu in één keer goed moeten doen en eigenlijk voor iederéén de dubbele nationaliteit moeten toestaan.

Wie zorgen maakt over de kosten van de ‘te dure professionals’ hoeft hier niet aan te twijfelen. Wanneer internationale bedrijven er achter komen dat voetballers als Royston Drenthe, Marvin Emnes en Kenneth Vermeer voor Suriname uitkomen, zullen de sponsoren maar al te graag hun geld willen investeren. Daarnaast zullen gewonnen wedstrijden op bijvoorbeeld de Digicel Caribbean Championship geld opleveren. Dit geld kan de SVB dan weer investeren in de Surinaamse voetbalontwikkeling, wat uiteindelijk ten goede komt voor de jeugd.

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Het is al jaren zo dat de Surinaamse regering bekrompen denkt, het enige wat telt is geld, want als je iedere Nederlandse Surinamer een bubbele nationaliteit geeft ,dan is er minder geld (Visa)binnen te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet dat worden bepaald door R. Venetiaan, is het niet deze zelfde Zwarte neger welke in Nederland verklaard heeft dat hij de Surinamers alleen de kleur helpt dragen, want hij is zwart van buiten maar van binnen is hij zo wit als sneeuw.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Waar blijft de dubbele Natio-naliteit!
Waar blijft de dubbele Natio-naliteit!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB1lmwXFWpRwAW4K5SFCXNIcEFQm2n2XI2bA-aPTd4WANLfQp5IMIIm5Zm1T2GcizSjKKKTDSuiRrfaRbEX6aqJs35lglBugsgiz2Y0wQBbnCcrmGj7xQklWe1ww8b28SshI-AnTmW3Ws/s1600/Paspoort%252C+Suriname%252C+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB1lmwXFWpRwAW4K5SFCXNIcEFQm2n2XI2bA-aPTd4WANLfQp5IMIIm5Zm1T2GcizSjKKKTDSuiRrfaRbEX6aqJs35lglBugsgiz2Y0wQBbnCcrmGj7xQklWe1ww8b28SshI-AnTmW3Ws/s72-c/Paspoort%252C+Suriname%252C+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/11/waar-blijft-de-dubbele-natio-naliteit.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/11/waar-blijft-de-dubbele-natio-naliteit.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content