NPS: 'Prioriteit gaat uit naar eigen voetbaltalent'

De Nationale Partij Suriname (NPS) is de partij van huidig president Ronald Venetiaan (foto: rechts, naast SVB-voorzitter Louis Giskus) en ...


De Nationale Partij Suriname (NPS) is de partij van huidig president Ronald Venetiaan (foto: rechts, naast SVB-voorzitter Louis Giskus) en bestaat inmiddels al 63 jaar. De slogan van de partij op de oprichtingsvergadering in theater Bellevue aan de Domineestraat was: "Op weg naar een zelfstandig Suriname". De partij zet zich nog steeds in om verder inhoud te geven aan deze leuze. Dit is ook te merken aan het standpunt dat de NPS inneemt omtrent de dubbele nationaliteit. Wij spraken met NPS-secretaris Sunil Oemrawsingh.

De partij heeft sinds de onafhankelijkheid bij monde van de toenmalige voorzitter H.A.E. Arron die tevens minister-president was van ons land, de Surinamers in Nederland opgeroepen om terug te komen naar de Republiek Suriname en daar te arbeiden. Hiermee wordt aangegeven dat de NPS de potentie maar meer nog de binding met de Surinamers in Nederland - die ons land om welke reden dan ook hebben verlaten - wenst te behouden en versterken.

Op dit moment zijn er studies gaande vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken van ons land om na te gaan wat de wettelijke mogelijkheden zijn om aan de wens van externe inzetbaarheid voor Natio te voldoen. De NPS wenst te wijzen dat wetgeving slaan in ons land alleen nog niet betekent dat Surinamers met de Nederlandse nationaliteit zonder consequenties voor hun Nederlandse nationaliteit of voetbalcarrière in Nederland kunnen uitkomen voor ons land.

De visie van de NPS is erop gericht om primair de talenten die Suriname heeft tot bloei te laten komen en als zodanig voorrang te geven onze Surinaamse trots te laten vertegenwoordigen op wereld fora. Inzetbaarheid - voor zover dat mogelijk zal blijken te zijn - van Srananmangs in Nederland in diverse sporten om ons land internationaal te vertegenwoordigen is niet zonder onderzoek afgewezen. In deze roept de NPS dan ook Surinamers met een andere nationaliteit op, hun talenten en kundigheid ter beschikking te stellen aan de Surinaamse gemeenschap om deze verder te laten uitgroeien vooruitlopend op een eventuele “voorziening” als de dubbele nationaliteit. Er zijn reeds een aantal Surinamers in het buitenland die zich inzetten ter verbetering van o.a. de sport prestaties in ons land wat gewaardeerd wordt door de NPS.

De NPS vindt dat de plaats voor Surinamers die in het buitenland wonen hier in Suriname is. Zonder te komen aan de vrije wil van het individu om te kiezen waar zij wil wonen en werken, vindt de NPS dat Surinamers in Suriname hun krachten moeten geven aan de opbouw van ons land. De NPS heeft in Caricom-verband verdragen gesloten waarbij het vrije personen verkeer geregeld is voor Caricom ingezetenen. Zij ziet derhalve niet in waarom "Surinamers" in Nederland of elders in de wereld niet een mogelijkheid krijgen tot repatriëring of vestiging. Echter stelt de NPS zich wel principieel op dat geen enkele Surinaamse burger benadeeld zal mogen worden in zijn/haar rechten vanwege de vestiging van personen met welke status dan ook in ons land.

Met betrekking tot de dubbele nationaliteit heeft de NPS in haar verkiezingsprogramma 2000-2005 aangegeven de kwestie m.b.t. de dubbele nationaliteit te bekijken op haalbaarheid. Naast de dubbele nationaliteit die qua wetgeving een ingewikkeld en complexe aangelegenheid is die haar positieve en negatieve lading heeft, is het inzicht bij de partij ook aanwezig om andere vormen van toelating te vergemakkelijken en verduurzamen. Wij denken in dit verband aan de PSO-kaart (Person of Surinamese Origin) die in andere landen ook wordt toegepast en die het doel van de dubbele nationaliteit ook heeft.

De partij roept, met in achtneming van de democratische vrijheid die elk individu heeft om haar toekomst, woon en verblijfplaats zelf te bepalen, op het als een uitdaging te zien zich te vestigen in hun vaderland en zo naast de Surinamers hier in de Republiek Suriname te arbeiden aan de bloei van onze natie.

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. De argumenten van de NPs snijden hout en denk dat het een realistische weergave is van het surinaams belang.

    Mohamed K

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De reactie van de NPS is tamelijk wollig, zo gebeurt er natuurlijk weinig. Wel moet ik toegeven dat er ook een probleem zit aan de Nederlandse kant, omdat het aannemen van een vreemde nationaliteit in principe kan leiden tot verlies van de Nederlandse nationaliteit.
    Dat betekent dat ook Nederland (of een ander land waarin de sporter verblijft) zou moeten meewerken aan een uitzonderingsregel, anders is het hele project onhaalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: NPS: 'Prioriteit gaat uit naar eigen voetbaltalent'
NPS: 'Prioriteit gaat uit naar eigen voetbaltalent'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjG2rSH-NjI4j5gAG_ryCrOGJisorues51tvNqBuvUBpFOV02wzkO5ZnZm14BRhphSza1tOMH3ksymc9qs9hseWOdn09X2M6h4qfG3oRMWhvHq9wui9zSZ8Uf4ChXJK3va8nEoBSt55-yg/s1600/Louis+Giskus%252C+Voorzitter%252C+Surinaamse+Voetbalbond%252C+Ronald+Venetiaan%252C+President%252C+Suriname%252C+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjG2rSH-NjI4j5gAG_ryCrOGJisorues51tvNqBuvUBpFOV02wzkO5ZnZm14BRhphSza1tOMH3ksymc9qs9hseWOdn09X2M6h4qfG3oRMWhvHq9wui9zSZ8Uf4ChXJK3va8nEoBSt55-yg/s72-c/Louis+Giskus%252C+Voorzitter%252C+Surinaamse+Voetbalbond%252C+Ronald+Venetiaan%252C+President%252C+Suriname%252C+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/nps-prioriteit-gaat-uit-naar-eigen.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/nps-prioriteit-gaat-uit-naar-eigen.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content