Kees Zwamborn stopt als bondscoach van Natio

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) en Kees Zwamborn (foto: links, met SVB-voorzitter Louis Giskus) hebben in goed overleg besloten het samenwer...


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) en Kees Zwamborn (foto: links, met SVB-voorzitter Louis Giskus) hebben in goed overleg besloten het samenwerkingsverband, dat per 1 juni 2010 afloopt, niet te verlengen. Hij zal maandag terugkeren naar Nederland. De gezinssituatie van de trainer schijnt de belangrijkste reden te zijn voor het vertrek. Daarnaast heeft Zwamborn de komende maanden reeds andere verplichtingen op de agenda staan. Kees Zwamborn was per 1 februari 2010 aangesteld om een Olympische selectie met spelers van onder de 23 jaar klaar te stomen voor de Digicel Caribbean Championship 2010 (DCC’10).

Zwamborn hoopt het Surinaams voetbal in de toekomst van dienst te blijven. "Mijn indruk over het Surinaams voetbal is geen positieve. Er zal veel moeten gebeuren om daarin verandering te brengen", zegt hij na drie maanden. Op de laatste training van donderdag kondigde Zwamborn zijn vertrek aan. "Ik vond het rot voor de jongens en de collega’s. Ze vonden het jammer."

Ook SVB-voorzitter Louis Giskus betreurt het vertrek van Zwamborn. "Voorlopig zullen Kenneth Jaliens en Ricardo Winter de kar trekken. Met de stichting Suriprofs en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is afgesproken dat begin augustus een Nederlandse coach voor een maand naar Suriname komt om samen met de twee Surinaamse coaches de selectie voor te bereiden op het Digicel-toernooi", aldus Giskus.

De eerste rondes van de DCC’10 stonden in de jaarkalender van de Caribbean Football Union (CFU) voor maart ingepland. Aangezien de opzet van het toernooi nog besproken moest worden door de CFU zijn de eerste rondes uiteindelijk verplaatst naar augustus 2010. Gevolg hiervan is geweest dat Zwamborn geen kans heeft gehad om zijn doel te bereiken. Daarnaast vond hij het onnatuurlijk om twee keer in de week gedwongen te trainen met een selectie, tussen het competitieprogramma van de clubs door, terwijl de DCC’10 zo ver af ligt.

Zwamborn had het niet makkelijk tijdens de trainingen van Natio. Hij kreeg vaak te kampen met slecht trainingsbezoek. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik de slechte opkomst bij de trainingen teleurstellend vond", verteld hij. De opgeroepen spelers bleven vaak weg zonder enig bericht. De bondscoach maakte in deze periode kennis met de hedendaagse mentaliteit van de Surinaamse voetballer. Die is er eentje om niet over naar huis te schrijven. De gestelde eisen aan de spelers worden steeds hoger, terwijl ze de amateurstatus hebben. Zwamborn had tijdens zijn aanstelling op een persconferentie gezegd deze problemen wel aan te kunnen. Hij zou de jongens wel mentaal kunnen begeleiden. Achteraf blijkt dat onbegonnen werk te zijn, want de Surinaamse voetballer luistert naar niemand, nog minder naar een buitenlander.

Zwamborn heeft een goed inzicht verkregen in de situatie en uit gesprekken met clubtrainers werd bevestigd dat slecht trainingsbezoek een algemeen probleem is. Hij heeft zijn bevindingen over het Surinaamse voetbal op papier gezet, waarvan de KNVB ook een exemplaar krijgt. Daarin staan zijn inzichten over de problemen en welke koers gevaren zou kunnen worden om uit het slop te geraken. De aanbevelingen krijgt de SVB vandaag aangeboden.

Toch wordt als belangrijkste reden van het uit elkaar gaan in een SVB-communiqué de gezinssituatie van de trainer genoemd. Zwamborn, 58, ontkent niet dat langer van huis blijven inderdaad de doorslag heeft gebracht. Wat is er op tegen dat de familie gezin op de zure appel zou bijten? "Neen, die tijd ligt achter mij. Dat is ook de reden waarom ik een paar jaar geleden een andere weg ben ingeslagen om wat meer werk vanuit de KNVB te doen. De bekende trainer Arsène Wenger heeft eens gezegd dat een trainer liever geen kinderen moet hebben."

Bij elk interview dat Zwamborn de laatste maanden gaf, kwam naar boven borrelen dat zijn enthousiasme steeds minder werd, omdat hij niet optimaal kon werken. Een andere reden die Zwamborn steekt, is dat er overdag voor hem weinig te doen was en hij in een situatie van duimendraaien terecht was gekomen. "Hoofdzakelijk wordt er ‘s avonds getraind, vergaderd of beleid gemaakt. Het komt wel eens voor dat overlegsituaties zich overdag voordoen, maar voor de rest moet je zelf de lege uren vullen."

De dag bracht hij door met lezen, af en toe wat verslagen maken en studiemateriaal nakijken van de voetbaltrainerscursus waarvan hij docent was. "Eén van de redenen waarom ik eerder had verlengd, was mijn betrokkenheid als leraar bij de cursus. Maar in principe is dat te weinig om de week te vullen."

Enkele weken geleden werd de Olympische selectie welke Zwamborn zo veel kopzorgen bezorgde, ontbonden. Voor de DCC’10 zou er een nieuwe selectie bestaande uit delen van de U-23 spelers en geroutineerde senioren internationals op de been worden gebracht. Deze had zo'n twee weken geleden al een gesprek gehad met Zwamborn. Maar intussen liep de verbintenis tussen de Nederlander en de SVB af. Deze zou eind mei geëvalueerd worden en toen zou besloten worden of de SVB met Zwamborn verder zou gaan. De beslissing is reeds genomen en Kees Zwamborn is niet meer in dienst van de SVB.

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Ai baja,wat een SCHANDE!!!!!!
    Sosso lafu!!

    Dat Zwamborn het voor gezien houd is niet meer dan LOGISCH!
    En ik zeg het weer,Louis Giskus is hier zelf de oorzaak van.Niks is er gedaan de afgelopen jaren.
    De koppige weigering om de Seedorf groep mee te laten doen,die steeds bedelende mentaliteit naar de KNVB toe,totaal geen plan van aanpak pffffff

    Ey,ik hou het voor gezien met dat stelletje sukkels,awari's daar bij de SVB,ze zoeken het maar uit daaro!!!!

    Ik ben diep diep teleurgesteld!
    Geen actieve betrokkenheid van Seedorf/Suriprofs betekend GEEN voorruitgang in het voetbal!
    Verder heb ik geen zin om hier nog meer woorden aan vuil te maken!

    SHITTT man!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Kees Zwamborn stopt als bondscoach van Natio
Kees Zwamborn stopt als bondscoach van Natio
http://i45.tinypic.com/2e0og94.png
http://i45.tinypic.com/2e0og94_th.png
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/05/kees-zwamborn-stopt-als-bondscoach-van.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/05/kees-zwamborn-stopt-als-bondscoach-van.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content