Droom Suriname naar WK 2014 leeft

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft het verlangen om in 2014 deel te nemen aan het wereldkampioenschap voetbal in Braziliƫ niet losgelaten...


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft het verlangen om in 2014 deel te nemen aan het wereldkampioenschap voetbal in Braziliƫ niet losgelaten. In het beleidsplan 2010-2013, dat vrijdag is goedgekeurd, is plaats ingeruimd voor een korte en middellange termijnplanning en de grondslag voor deelname aan het WK.

De toekomst van het Surinaamse voetbal en de mogelijkheden voor deelname aan het mondiaal toernooi van 2014 zijn in januari 2003 besproken op een voetbalcongres in hotel Krasnapolsky. Op die bijeenkomst zijn de congresgangers en de SVB-leiding door aanbevelingen aangemoedigd het streven vorm en inhoud te geven, omdat er talent aanwezig is in Suriname.
Zeven jaar later zal deze discussie weer oplaaien, terwijl vandaag de tweede halve finalewedstrijd in Zuid-Afrika wordt gespeeld tussen Spanje en Duitsland. Het uur van de waarheid is zondag wanneer het sluitstuk van WK 2010 zich aandient.

Vragen als 'is er reden om optimistisch te zijn over 2014?', 'was het een gedurfde uitspraak?', 'een onbezonnen gedachte?' of 'een droom die geen werkelijk wordt?' Louis Giskus, die drie maanden na het congres de leiding van de SVB overnam van Krish Bhoendie, zegt dat het congres een jaartal heeft genoemd en dat op basis van de voorstellen en aanbevelingen verder gewerkt wordt.

Als alle neuzen in ƩƩn richting wijzen, denkt hij dat het mogelijk moet zijn Braziliƫ 2014 te halen. "In het beleidsplan, dat nu is goedgekeurd, zijn de hoofdlijnen uitgestippeld en zullen commissies aan het werk gaan om uit te werken de stappen die moeten leiden naar Braziliƫ. Met een goede organisatie en begeleiding zou Suriname op het eindtoernooi kunnen zijn. Dat is ƩƩn van de conclusies die is genomen op het congres", aldus Giskus.

Jeu Sprengers, de intussen overleden voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), was op het congres aanwezig. Volgens Giskus zei hij dat bij een goede organisatorische aanpak het niet onmogelijk is dat Suriname het eindtoernooi haalt. De KNVB zegde alle medewerking toe.

Stappen
Op het congres is gepleit voor goede infrastructuur, met name geschikte voetbalvelden. Rond die periode zijn volgens Giskus stappen gezet om het kunstgrasveld aan te leggen in het Franklin Essed Stadion.

De SVB-voorzitter zegt dat een pad uitgezet is om de vorming bij de jeugd aan te pakken en mee te doen aan alle internationale toernooien in de verschillende U-klassen. Bestuurskader dat het proces moet helpen begeleiden is in de gelegenheid gesteld trainingen te volgen.

Giskus wijst er op dat de nationale selectie van Suriname binnen de twaalf teams is geƫindigd dat in de Concacaf-zone en heeft meegedaan aan de kwalificatiewedstrijden voor een plaats in het eindtoernooi in Zuid-Afrika. Mexico, Verenigde Staten en Honduras plaatsten zich. "Dus als wij dat punt aanhouden en verder werken, is de mogelijkheid niet uitgesloten Braziliƫ te halen. Het is eenvoudig gezegd, maar nog niet eenvoudig gedaan. Er is veel werk aan de winkel. Op de ranglijst van de Fifa willen wij dit jaar of begin volgend jaar duiken beneden de 100ste plaats."
Giskus zegt dat de aanloop naar het Olympisch toernooi gezien moet worden als een tussenfase om het WK te bereiken. "Wij zijn in januari gestart om de Olympische selectie samen te stellen en daarmee een basis te leggen voor een jong team dat klaargestoomd wordt om goede resultaten te halen op weg naar de Olympische Spelen. Het is een belangrijk meetmoment voor de andere stap naar het WK in Braziliƫ."

Hij betreurt dat het Digicel-toernooi is verschoven. Mede daardoor is de Nederlandse trainer Kees Zwamborn vertrokken zonder dat er geprofiteerd is van zijn volledige bijdrage aan de Olympische selectie.

Werkgroepen
Op de vraag welke concrete stappen al zijn gezet als voorbereiding op het WK in Braziliƫ, merkt Giskus op dat het beleidsplan voorziet in het verbeteren van de infrastructuur waar al aan gewerkt wordt. "Omdat voetballen op goede velden een vereiste is om vooruitgang te boeken."

De Stichting Instituut Sportopleidingen (Siso) zorgt voor de opleiding van trainers, wat ervoor moet zorgen dat de target gehaald moet worden om de clubs te voorzien van gekwalificeerd technisch kader. Dat moet weer gaan resulteren tot verbetering van het spelpeil. "Met eigen middelen, ondersteuning van de Suriprofs en de KNVB en met gelden verkregen uit de pot van de Fifa proberen wij de projecten te financieren. Door het realiseren van de randvoorwaarden werken wij naar een bepaald punt toe. De hele entourage rondom het team moet gezond gemaakt worden en voor de jongens moet het prettig toeven zijn in de selectie."

Hij weet dat zijn organisatie alleen de weg naar een eindtoernooi niet zal kunnen afleggen. Zoveel mogelijk personen die met de voetballerij bezig zijn zullen bij het proces betrokken worden. "Wij gaan een aantal commissies in het leven roepen om plannen te schrijven en richting te geven aan het beoogde doel."

EĆ©n van de commissies zal zich bezighouden met sponsoring van het kostenplaatje, dat gemaakt zal worden om alle stappen die gezet worden naar het eindtoernooi te financieren. Een blauwdruk voor het hele traject is er nog niet maar gaandeweg zal er meer duidelijkheid hierin komen. "Belangrijk is dat goede managers, die een vooruitgeschoven positie in de samenleving hebben, al in de startblokken staan om samen met anderen het werk te doen", zegt Giskus.

Positieve beinvloeding
Over het aanhoudend verschijnsel van slecht trainingsbezoek van spelers in de nationale selectie vindt Giskus dat het een maatschappelijk probleem is waar nog geen pasklaar antwoord voor bestaat. "Gegeven de omstandigheden zullen wij ons moeten blijven inzitten het gedrag van de spelers positief te blijven beĆÆnvloeden, zodat degenen die een scheve schaats rijden op den duur tot het besef komen dat zij geroepen zijn om een job voor hun land te doen wat een grote eer is. Bedreigingen en uitdagingen in dit opzicht die op ons afkomen verdienen extra aandacht."

Giskus staat er positief tegenover dat personen die belast zijn met de nationale selecties de probleemgebieden zullen identificeren en oplossingmodellen aandragen.

COMMENTS

BLOGGER: 7
  1. suriname op een wk....

    ergens in het jaar 3554 of zo....

    Sinds het aantreden van Giskus,is er 0,0 bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. faka met die Nederlandse spelers die surinaams paspoort zouden krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. deze mensen praten maar ze doen niks meneer giskus zit zoveel jaren in svb bond maar niks uit gevoerd alleen maar achter uit gang voor het surinaams voetbal seedorf wou suriname helpen om het voetbal te profinaliseren maar nee deze mensen willen geen hulp om dat ze al het geld wat ze krijgen van fifa in hun eigen zakken stoppen dus ik geloof niks wat deze man hier zit uit te leggen deze mensen willen geen voor uit gang alleen maar achter uit gang beginnen julie die nederlandse voetbalers dubbel nationaliteit te geven dan zijn we een heel stap verder
    we moeten weer 5 jaar wachten voor dat er een nieuwe wint waait in svb bond want deze mensen zullen niks voor het voetbal in suriname doen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het roerend eens met al die posters hier.
    Mik SVB njam mi mars,sorry dat ik het zo moet zeggen,maar het is zoals het is.
    Er valt niks goeds te vermelden van meneer Giskus,ik weet bij god niet wat die man bij de bond te zoeken heeft.
    Nooit zal Suriname op voetballend gebied enig succes boeken,omdat binnen de SVB daar de nodige daadkracht ontbreekt.
    Het zijn een stel visieloze uilskuikens die eerder het voetbal neerhalen dan het opbouwen.
    Ze denken met hun bakba winkri mentaliteit er wel te zullen komen,de geschiedenis heeft ons echter keer op keer iets heel anders laten zien waar staan met ons voetbal.Vraag het maar aan die El Salvadoranen,Cubanen,Costa Ricanen en verder al die ini mini Caraibische eilandjes,ze zeiden :"jullie Surinamers,jullie zijn een lachertje.

    Ik geloof dat ik genoeg gezegt heb.
    En inderdaad,Suriname naar 2014????
    No mik mi lafu jerre,ik heb al vaak van dit soort grappen gehoord.
    Een stelletje grappenmakers zijn het daar bij de SVB,onprofessioneel,niks willen doen,vind je het gek dat de ene NL coach na de andere weg gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. jullie zijn echt slecht bezig ik ben 14jaar en als ik in de svb bestuur zat hadden jullie nu een serieuse team maak geld koop spelers onsla heel deze amateur team laat clarence seedorf jullie hlepen pff

    BeantwoordenVerwijderen
  6. jaa man, ze hadden seedorf gewoon moeten laten helpen, maar ik heb er vertrouwen in dat Suriname deel zal nemen aan het WK 2014 te Braziliƫ.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tuurlijk....en Michael Jackson leeft zeker ook nog...

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Droom Suriname naar WK 2014 leeft
Droom Suriname naar WK 2014 leeft
http://i50.tinypic.com/11hw7lg.jpg
http://i50.tinypic.com/11hw7lg_th.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/07/droom-suriname-naar-wk-2014-leeft.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/07/droom-suriname-naar-wk-2014-leeft.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content