Suriprofs willen Suriname naar WK loodsen

Surinaamse voetballers in het buitenland willen graag voor Suriname kunnen spelen. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal Suriprofs. M...


Surinaamse voetballers in het buitenland willen graag voor Suriname kunnen spelen. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal Suriprofs. Maceo Rigters (Blackburn Rovers), Rodney Ubbergen (Telstar), Gregory Nelson (CSKA Sofia) en Mitchell Piqué (ADO Den Haag) zouden het een eer vinden om voor het land uit te komen waar hun roots liggen.

"Het zou leuk zijn om op die manier iets voor Suriname te kunnen doen", zegt Ubbergen. Hij wijst op de toenmalige Nederlandse Antillen, die Antilliaanse spelers uit Nederland opstelde. "Ik denk dat als wij hetzelfde doen we veel verder gaan komen." Nelson en Piqué merken op dat hun familie 'erg trots' zou zijn. Nelson is ervan overtuigd dat Suriname een groot voetballand zou kunnen worden. "Ik denk dat we het met de inbreng van een paar Suriprofs behoorlijk ver kunnen schoppen. Hopelijk zelfs tot een WK en ik weet zeker dat dat we daarmee heel Suriname trots zouden maken." Ook Emilio Limon van de Surinaamse club SV Robinhood ziet de Suriprofs graag voor zijn land uitkomen. "Ik zou het zeer op prijs stellen als de profvoetballers onze nationale selectie komen versterken."

Alle spelers hebben een sterke band met Suriname, ook al zijn ze zelf in Nederland geboren. 'Een trotse Surinamer' noemt Rigters zichzelf. De inzet van Suriprofs voor Suriname zal een positieve invloed hebben op het Surinaamse voetbal, denken de spelers. De lokale voetballers 'zullen zich beter ontwikkelen', zegt Limon. Hij voegt er wel aan toe dat het niet goed zou zijn als de Surinaamse selectie helemaal uit buitenlandse profvoetballers zou bestaan. "Heel wat jongens van hier hebben de kwaliteiten om topprestaties te leveren." Volgens Rigters hoeft Limon zich daar geen zorgen over te maken: "Goede voetballers maken andere voetballers om zich heen beter, het niveau van het Surinaams elftal zal omhoog gaan, de spelers uit Suriname zelf zouden zich dan ook aan dat niveau aanpassen."

Dat Surinaamse Nederlanders in Suriname zelf met argwaan worden bekeken kan op begrip rekenen bij de Rigters. Maar met de andere Suriprofs vindt hij dat de Surinamers het doel voor ogen moeten houden. Piqué geeft aan dat we nu eindelijk een keer 'de handen ineen moeten slaan'. "Ik neem aan dat ze Suriname ook een keer op een WK willen zien schitteren", zegt Ubbergen. Limon doet er niet moeilijk over: iedereen met Surinaamse roots die zich Surinamer voelt mag voor zijn land uitkomen.

Geld vinden de profs minder belangrijk; als er gepresteerd wordt komt dat vanzelf, aldus Piqué. Ook Rigters geeft aan dat successen meer inkomsten met zich meebrengen. Daarmee kan volgens hem de ontwikkeling van Surinaamse jongeren worden gefinancierd. "Het belangrijkste is dat de Surinaamse economie erop vooruitgaat en dat de Surinaamse jeugd een betere toekomst krijgt."

De meningen zijn verdeeld over de vraag of Suriname het WK van 2014 kan halen. Maar iedereen denkt dat in ieder geval de kansen zullen stijgen om succes te hebben met het Surinaamse elftal. En dat is alleen maar goed voor het land: "We zouden veel meer toeristen hebben", denkt Rigters. Hij vindt dat sporters met een Surinaamse achtergrond het recht moeten krijgen om voor Suriname te kiezen. "Veel spelers zullen het Nederlands elftal niet halen, maar hebben wel de kwaliteiten om Suriname te vertegenwoordigen." Ubbergen deelt die mening: "Het wachten is op de Surinaamse Voetbalbond en de Surinaamse regering."

De grootste hindernis om profs van Surinaamse afkomst met een Nederlands paspoort toch voor het nationale elftal te laten spelen, ligt op politiek terrein. De Surinaamse regering zou een wetsvoorstel moeten indienen voor de dubbele nationaliteit. Dit zou selectief kunnen voor alleen de voetballers/sporters onder het mom van landsbelang. De Surinaamse wet op de nationaliteit en het ingezetenschap laat namelijk ruimte over om in 'staatsbelang' de Surinaamse nationaliteit te verlenen voor bijzondere gevallen. Of het andere uiterste, dat de dubbele nationaliteit wordt ingevoerd voor de gehele Surinaamse diaspora. Een groot deel van de Caribische landen maken al volop gebruik van de kwaliteiten in hun diaspora. Mede daarom is Suriname de laatste jaren als voetballand er op achteruit gegaan en kunnen landen als Antigua niet meer bijgebeend worden.

Op 30 juli zal de loting voor de WK-kwalificatiewedstrijden plaatsvinden. Dan zal bekend worden tegen welke landen het Surinaams elftal vanaf september tot en met november dit jaar nog in de eerste ronde zal aantreden. Of er dan al een versterkt nationaal elftal zal strijden voor een ticket naar het WK 2014 in Brazilië ligt geheel bij de regering. Nelson sluit met vertrouwen af: "Wij Suriprofs hebben net als alle andere Surinamers het beste voor met Suriname. We willen niks liever dan Suriname op een WK zien acteren. Dit is de droom die we hebben en we hopen dat we die gezamenlijk kunnen en mogen waarmaken!"

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Gewoon in deze Begrotingsbehandeling bij het onderdeel sport ter discussie brengen. Welk assemblee lid is hiervoor te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriprofs willen Suriname naar WK loodsen
Suriprofs willen Suriname naar WK loodsen
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyTIV5Jvp0mUVM9-dJ4GGXfnOaO3Y5-8UHQq3iuZNVovdmC7iJXEFij1CakTLNJfq3M0r2AY0dLgrFbbKl8ZfS2UJxnd5TQigIaZVFkcliuQjyc8cJO6qnzZqA1qIpxAdnBMByRDvPmUw/s1600/Suriprofs%252C+Rotterdam%252C+7+mei+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyTIV5Jvp0mUVM9-dJ4GGXfnOaO3Y5-8UHQq3iuZNVovdmC7iJXEFij1CakTLNJfq3M0r2AY0dLgrFbbKl8ZfS2UJxnd5TQigIaZVFkcliuQjyc8cJO6qnzZqA1qIpxAdnBMByRDvPmUw/s72-c/Suriprofs%252C+Rotterdam%252C+7+mei+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/06/suriprofs-willen-suriname-naar-wk.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/06/suriprofs-willen-suriname-naar-wk.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content