Jaliens: 'WK-kwalificatie 2014 was meetinstrument'

De nationale voetbalselectie van Suriname maakt niet langer deel uit van de kwalificatiereeks voor het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2014...


De nationale voetbalselectie van Suriname maakt niet langer deel uit van de kwalificatiereeks voor het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2014 in buurland Brazilië. Bondscoach Kenneth Jaliens en aanvoerder Marlon Felter (foto: rechts, met Jaliens) blikken terug op de kwalificatiecampagne.

Volgens Jaliens diende deze kwalificatiereeks meer als meetinstrument om de organisatie binnen de selectie beter te maken. Het moest een eerste stap zijn voor het komen tot een goede structuur binnen de selectie, waarbij spelers op lange termijn behouden kunnen worden. Deze selectie is in vergelijking met de vorige in een ontwikkelingsfase.

Jaliens meent dat Suriname op hetzelfde niveau geëindigd is ten opzichte van de vorige WK-kwalificatiereeks. "Tegen de tijd dat 2018 nadert, moeten wij echter op een ander niveau zijn. In de meeste gevallen begin je als bondscoach met iets en dan eindigt dat vaak genoeg na uitschakeling of afsluiting van een toernooi. Dit moet echter structureel worden aangepakt, zodat wij niet steeds dezelfde stappen maken."

Het nationaal team bestond overwegend uit U-23 spelers aangevuld met drie tot vier senioren. De bondscoach is - los van de verloren WK-kwalificatiewedstrijden - niet ontevreden over het resultaat. "Op gegeven moment is belangrijk dat een jonge selectie zich ontwikkelt en klaar wordt gemaakt om steeds dichterbij de winst te komen. De selectie heeft zeker vooruitgang geboekt in voetbaltechnische handelingen en de jongens waren leergierig."

Als de bondscoach een vergelijking moet maken met de andere landen dan kiest hij El Salvador als meetmoment. De coach vindt dat Suriname qua organisatie, financiën en spel zeker een achterstand heeft. Daarom is het opleiden van spelers volgens Jaliens een voorwaarde die Suriname zal moeten creëren om naar succes te gaan en deze te continueren. "Je moet geen afvallers hebben, maar spelers die blijven groeien. Zodoende kan je met de grote landen concurreren."

Jaliens wil qua trainingen die de jongens bij hun club genieten weinig kwijt. "Onder mij wordt er anders getraind. Het accent leg ik dan veelal op het teamtactische en daarna ga ik hogere eisen stellen aan deze voetballers om zich te ontwikkelen. Ik neem vergelijking met club niet als vertrekpunt."

Ook de individuele kwaliteiten maken in deze fase weinig indruk op de bondscoach. "Een speler kan in Suriname topspits zijn, maar wanneer die tegenover volwassen verdedigers komen te staan, dan kan hij voor weinig gevaar vormen. Individuele kwaliteiten zijn nu niet van meerwaarde. Er moet eerst een goede speelwijze zijn met veel details die nog uitgewerkt moeten worden." Aan de voetballers geeft Jaliens mee dat die enorm van voetballen zullen moeten houden willen ze hogerop komen en ook regelmatig zullen moeten trainen.

De eerstvolgende test voor Jaliens en Natio is het ABCS-toernooi begin december. De bondscoach wil op zeker twee posities versterken. "Je zal voor concurrentie moeten zorgen of betere bezettingen en ik heb al zeker twee spelers op het oog."

De bondscoach geeft als kritische noot aan de Surinaamse Voetbalbond mee meer voorwaarden te creëren voor de selectie ondanks gebrekkige financiële situatie. "We zijn amateurs en financiën zijn moeilijk, maar toch moet de organisatie zich ook buiten het veld om ontwikkelen."

Jaliens is vol lof over aanvoerder Marlon Felter. "Bij mij ontstond er geen moment twijfel hem te selecteren voor de selectie ondanks heel wat mensen daarbuiten vonden dat hij te oud was. Hij fungeert als leider op en buiten het veld. Zijn voetbalkwaliteiten, mentaliteit, gedrevenheid om te trainen dienen als motivatie voor de jongere spelers."

Hij geeft toe dat een afscheid van Felter er zit aan te komen. Jaliens ziet in Jetro Fer de opvolger van zijn aanvoerder. "Fer is heel jong, maar laat nu al zijn stem horen op het veld. Hij zal echter ook buiten het veld een voorbeeld moeten zijn."

De 33-jarige Felter denkt nog een jaar mee te gaan in de hoofdmacht van Walking Boyz Company en de seniorenselectie van Suriname. "Na dit jaar stop ik. Ik speel eventueel tot het ABCS-toernooi. Ik zal dan kijken waar de bondscoach mijn krachten nodig zal hebben. Ik ben bereid mijn medewerking zowel op als buiten het veld te verlenen."

Volgens de aanvoerder zou de afgelopen kwalificatiecampagne in feite de makkelijkste moeten zijn. "Niet om de andere landen te onderschatten, maar met meer inzet hadden wij El Salvador verslagen", zegt hij teleurgesteld.

Felter vindt niet dat Suriname achteruit is gegaan. "Wij zijn op hetzelfde niveau gebleven. Dat de Dominicaanse Republiek ons verslagen heeft. had te maken met onderschatting en kansen die wij niet hebben benut. Hadden wij die ontmoeting in winst omgezet dan hadden wij een redelijke kans. Na het verlies speelden wij een verloren toernooi."

De huidige selectie is een zeer jonge en moet naar zeggen van Felter ervaring opdoen. Dat was vooral in de ontmoeting met El Salvador het geval. "Ze hebben toch hun best gedaan. Suriname is nu in een ontwikkelingsfase en zal moeten groeien naar 2018 en misschien dat wij het dan halen. Als deze jongens bij elkaar blijven en gedisciplineerd voetballen zullen ze vorderingen maken."

De beste ontmoeting van Suriname tijdens de WK-kwalificatiereeks was volgens de aanvoerder de wedstrijd tegen El Salvador in Suriname. "We hebben toen op een hoog tempo gevoetbald. Als wij dat eerder hadden gedaan dan hadden wij Kaaimaneilanden en de Dominicaanse Republiek verslagen."

Over de organisatie wil de captain weinig praten. "Spelers die zich niet goed gedragen is des spelers. We moeten onder alle omstandigheden doorgaan. Soms zijn er bepaalde momenten waarbij je denkt aan stoppen, want Natio geeft me niets, maar je gaat toch ervoor om je land te verdedigen."

Felter ziet de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Aruba nog altijd als de beste in zijn carrière. De verdediger scoorde op Aruba éénmaal en in Suriname drie keer tijdens die beroemde 8-1 zege. Zijn beste ervaring was de WK-kwalificatieontmoeting in en tegen Guatemala.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Dus ne weten wij het. De kwalificatie was een grote grap, niet seriues en eigenlijk waren het oefenwedstrijden volgens Jaliens. Bedankt SVB bestuur van 2011.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach,wij wisten al van meet af aan dat dit niet serieus genomen moest worden!Jaliens doet en zegt weer precies dezelfde dingen die hij 4 jaren terug ook al zei toen hij aangesteld was!
    Er is niets nieuws onder de zon,het is gewoon weer dezelfde bla bla verhaaltjes en het publiek zogenaamd voorhouden dat er een ontwikkeling is,terwijl die er niet is!Jaliens is just a fool,hij weet niet te coachen!De SVB moet deze man niet meer aanstellen,laat hij maar ergens te werk gesteld worden als adviseur of zo.Maar geen coach meer,hij weet niet te combineren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natio Fans, dit was een mooi moment voor de bondschoach om de SVB te vragen om serieuse tegenstanders uit te nodigen. Eigenlijk is de voorbereiding voor toernooien 2012 & 2013 nu al begonnen. Opmerkelijk dat het Nederlands Toernooi in December een meetpunt wordt en als zeer belangrijk wordt ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. haha felter zegt wij zijn niet achter uitgegaan maar hebben het zelfde nivo van 4 jr geleden ..?!?! maar dan ben je juist achteruit gegaan omdat als je stilstaat, is het achteruit gang ,...zo spreekt men in nederland! en 4jr geleden zou je niet 1 punt halen uit 2 wedstrijden tegen de DR, dus die zijn ons voorbij gegaan en dus ook hier kan je spreken van wel degelijk achteruitgang .!!

    en de wk kwalificatie wedstrijden waren dus oefenpotjes ??? sinds wanneer hebben wij de luxe om dit te kunnen permiteren ?? alsof Natio zich ieder wk al heeft geplaats en nu maar denken , nah niet serieus nemen want wij zijn al 10 keer vertegenwoordigd geweest op een wk dus een keer niet, is niet zo erg ??!!

    bullshit...volgens mij zijn oefen wedstrijden ervoor om een meet moment te maken of die domme ABCDEFG toernooi of hoe die ook mag heten?!?! maar toch geen wk eliminarios(kwalificatie)wedstrijden(zo worden ze in zuid-amerika genoemd).

    die jaliens wordt steeds ongeloofwaardiger,..en zoals het nu is zit ie stevig in het zadel(helaaaaas), maar heeft iemand een link voor mij voor die wedstrijden van U23..misschien kan ik die nare smaak van de wk uitschakeling wegspoelen ?

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Jaliens: 'WK-kwalificatie 2014 was meetinstrument'
Jaliens: 'WK-kwalificatie 2014 was meetinstrument'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNBwPOTowxeIj_JL2tpQ1UQMOHz4XWN_Fnenvf7ZUaOPEdvr4JAYvoGaof4O1hyylNYlUbcpyF_39DRZZbGjwWUUfJjf9g8bzanMthTcapmTQl5W8ywEr8rtr36MVaTTsMhZppfSvMup0/s1600/Cayman+Islands%252C+Suriname%252C+Kenneth+Jaliens%252C+Marlon+Felter%252C+Voetbal%252C+WK-kwalificatie+2014%252C+7+oktober+2011+%25282%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNBwPOTowxeIj_JL2tpQ1UQMOHz4XWN_Fnenvf7ZUaOPEdvr4JAYvoGaof4O1hyylNYlUbcpyF_39DRZZbGjwWUUfJjf9g8bzanMthTcapmTQl5W8ywEr8rtr36MVaTTsMhZppfSvMup0/s72-c/Cayman+Islands%252C+Suriname%252C+Kenneth+Jaliens%252C+Marlon+Felter%252C+Voetbal%252C+WK-kwalificatie+2014%252C+7+oktober+2011+%25282%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/11/jaliens-wk-kwalificatie-2014-was.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/11/jaliens-wk-kwalificatie-2014-was.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content