Suriname sluit WK-kwalificatie af met nederlaag

De nationale voetbalselectie van Suriname heeft de laatste WK-kwalificatiewedstrijd met een ruime nederlaag afgesloten. Natio ging met 4-0 t...

De nationale voetbalselectie van Suriname heeft de laatste WK-kwalificatiewedstrijd met een ruime nederlaag afgesloten. Natio ging met 4-0 ten onder tegen El Salvador. In het Estadio Cuscatlan stond het bij rust nog 1-0, maar in de tweede helft nam 'La Selecta' met gemak afstand. Suriname wist nauwelijks voor het doel van de Midden-Amerikanen te komen. El Salvador controleerde de wedstrijd en maakte handig gebruik van het vele balverlies aan Surinaamse zijde.

Met het verlies eindigt Suriname op de 3e positie in Groep A onder Dominican Republic. Suriname was vrijdag al uitgeschakeld door het 3-1 thuisverlies tegen El Salvador, dat nu als groepswinnaar overgaat naar de volgende ronde. In deze ronde komen zij samen met Costa Rica, Mexico en Guyana in een poule. De nummer één en twee van deze poule gaan over nar de groep van de laatste 6, voor wat betreft de CONCACAF-regio.

El Salvador dirigeerde haast de gehele wedstrijd. Door goed keeperswerk van doelman Ronny Aloema is de stand vooral in de eerste helft niet hoog uitgevallen. Het lukte El Salvador pas in de 32ste minuut zijn eerste doelpunt te scoren. Op dat moment stond Suriname met 10 man op het veld, omdat verdediger Jetro Fer buiten het veld stond voor een blessurebehandeling. De tegenstander profiteerde optimaal van de man-meer-situatie, toen de organisatie in de verdediging weg was. Doelman Aloema werd verslagen door middenvelder Osael Romero; 1-0.

In de eerste helft wist Suriname slechts twee keer gevaarlijk te worden. Echter lukte het Giovanni Drenthe en Evani Esperance niet de bal achter de El Salvadoraanse doelman Dagoberto Portillio te krijgen. In de 40ste minuut kon El Salvador uitbouwen toen doelman Aloema speler Jaime Wings in het strafschopgebied neerhaalde. De arbiter floot echter niet voor een penalty.

De tweede helft was slechts zeven minuten oud toen het tweede doelpunt werd geboren. Osael Romero kreeg op een gegeven moment de bal achter de verdediging van Suriname en gaf Aloema het nakijken; 2-0. Het derde doelpunt was voor Rafael Burgos. De aanvaller stuurde de bal in 76ste minuut tussen de benen van Aloema het net in; 3-0.

Dezelfde Burgos maakte het feest compleet door in de 82ste minuut wederom te scoren; 4-0.

Suriname eindigt in Groep A op de derde plaats met zes gespeelde wedstrijden en 7 punten. De tweede plaats is voor Dominican Republic met 8 punten, terwijl El Salvador alle kwalificatiewedstrijden in de poule heeft gewonnen en met 18 punten de groepswinst pakt. Cayman Islands staat laatste met maar 1 punt, door een gelijkspel (1-1) in de laatste wedstrijd tegen Dominican Republic.

Buurland Guyana verloor dinsdag zijn laatste groepswedstrijd met 2-0 tegen Trinidad & Tobago in Groep B, maar gaat toch als groepshoofd over naar de volgende ronde.

Opvallend was dat Ronny Aloema, die in de zaalvoetbalontmoeting van afgelopen zondag tussen Linco en Styx de rode kaart kreeg, in het doel stond van Suriname. Afgesproken was dat spelers die ook zouden meedoen met de zaalvoetbal competitie niet opgesteld zouden worden.

Wissels Suriname:
45'+1 UIT Giovanni Drenthe, IN Orpheo Anautan;
71' UIT Evani Esperance, IN Rocky Kaise;
79' UIT Giovanni Waal, IN Wirinder Somai.

De beelden van de wedstrijd, zijn in de onderstaande video te bekijken.