Ricardo Winter: 'Hard werken en continuïteit'

Na de tegenvallende resultaten van de nationale voetbalselectie is onduidelijk of het Surinaamse publiek in de komende wedstrijden op betere...


Na de tegenvallende resultaten van de nationale voetbalselectie is onduidelijk of het Surinaamse publiek in de komende wedstrijden op betere resultaten kan rekenen. De laatste keer dat Natio goede resultaten neerzette was vorig jaar tijdens de Digicel Caribbean Cup 2010. Destijds stond de selectie onder leiding van Ricardo Winter (foto: rechts, met Derrick Garden). De selectie van toen leek een goede basis te zijn voor de toekomst.

Na de Caribbean Cup had Winter verwacht dat die selectie door zou gaan naar de WK-kwalificatiewedstrijden, omdat toen ook al een begin was gemaakt met jonge spelers aangevuld met enkele oudere. "Ook voor de Caribbean Cup was de U-23 selectie de basis, er zijn toen enkele oudere 'cracks' erbij gehaald o.a.: Derrick Garden, Germaine van Dijck en Marlon Felter, veel later kwamen Gregory Rigters en Kenneth Moennoe. Na dat toernooi zouden we weer over gaan tot de orde van de dag, en die jongens zouden de basis zijn van het senioren team. Wat er nu is gedaan, is dat het afgesproken plan van aanpak is geparkeerd en men is opnieuw begonnen", geeft de oud-bondscoach aan.

Opmerkelijk is dat de Surinaamse selectie in de laatste twee WK-wedstrijden maar twee keer tot scoren kwam en beiden uit een penalty. Dit is het tegenovergestelde van de laatste twee interlands onder leiding van Winter. Toen werd er 3-3 gelijkgespeeld tegen Cuba en werd Dominica met maar liefst 5-0 opzij gezet. Oorzaak ligt volgens de trainer in het gegeven dat er een nieuw team op het veld staat. "Er is nog geen cohesie en ritme in het team: doelpunten maken zal nog moeilijk gaan. Naar gelang ze blijven werken gaat het wel komen. Het ander team, dat speelde tijdens de Caribbean Cup, was veel langer bij elkaar."

Winter vind het goed dat huidig bondscoach Kenneth Jaliens voor het 4-2-3-1 systeem heeft gekozen in plaats van het bekende 4-4-2. "Het 4-2-3-1 systeem is ook gespeeld bij de U-15 en de U-17 waar ik leiding aan mocht geven en ook bij de A-selectie. Met het systeem is er niets mis, met geen enkele trouwens, De uitvoering is belangrijk en natuurlijk welke spelers heb je er staan. Het verschil met het 4-4-2 is dat ten alle tijden, bij een goede uitvoering je veldbezetting optimaal is. Het bekende 4-4-2 vervalt heel snel, wanneer spelers vermoeid zijn in een 4-2-4 systeem, met alle nare gevolgen voor de 6 die meestal moeten verdedigen. Met andere woorden, het systeem dat we gewend zijn te spelen wordt zeer slecht uitgevoerd in de praktijk."

Jaliens is een groot deel van het jaar in Nederland geweest voor zijn trainersopleiding en heeft daardoor de Surinaamse competities grotendeels niet kunnen volgen. Daarentegen heeft Winter als trainer van Hoofdklasser Excelsior wel wedstrijden kunnen volgen en dus veel spelers aan het werk gezien. Tijdens het afgelopen seizoen zijn hem wel enkele spelers opgevallen die hij bij de selectie had willen zien. "Selecteren is des trainer, dus alle respect daarvoor. Wel zou ik waarschijnlijk erbij hebben: Sergio Aroepa, Ives Vlijter, Kenneth Moennoe en Roché Emanuelson."

Hij geeft ook aan dat deze spelers, Wensley Christoph en Emilio Limon van toegevoegde waarde kunnen zijn voor Natio. "We zouden ze nog kunnen gebruiken, zeer ervaren en kwalitatief de besten momenteel. Wel zou er nagegaan moeten worden wie er mentaal nog mee kan. Ze zouden dan getest moeten worden op team-discipline, wilskracht, doorzettingsvermogen etc."

Volgende week en de week erna speelt het Surinaams voetbalelftal uit tegen Cayman Islands en thuis tegen Dominican Republic. Winter verwacht dat Suriname de volle 6 punten uit deze wedstrijden kan halen. "We zijn enkele weken verder, de cohesie en ritme zal veel beter zijn nu." Over een goed resultaat in de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen El Salvador heeft Winter nog twijfels. "Naast ritme en cohesie komt ook de kwaliteit van de spelers aan de orde. Is de huidige groep zich goed genoeg gaan ontwikkelen? Ik geef ze het voordeel van de twijfel."

Voor goede prestaties van de nationale selectie nu en in de toekomst is hard werken niet de enige wat nodig is. "Hard werken is 'the key' maar ook continuïteit. Niet steeds opnieuw beginnen met een nieuwe groep", aldus Winter.

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. Ricardo Winter weet precies waar hij het over heeft,hij kende de ploeg,hij kende de jongens,hij wist precies wie wel of niet fit genoeg was voor het elftal.Jaliens kwam en werd veel te snel aangesteld als bondscoach.Hij begon met allerlei vreemde combinaties te werken die totaal niet klopten.Om het maar heel heel grof te zeggen,hij maakt er een shitzooi van!!!Ricardo had inderdaad een goede basis gelegd,Jaliens komt vervolgens alles weer afbreken...

    Aii baja,ik hoop dat er goed naar Ricardo Winter geluisterd word,als ik Kenneth Jaliens alle raadgevingen van Ricardo Winter opvolgd,anders word dit helemaal niks zo.ft,hij kende de ploeg,hij kende de jongens,hij wist precies wie wel of niet fit genoeg was voor het elftal.Jaliens kwam en werd veel te snel aangesteld als bondscoach.Hij begon met allerlei vreemde combinaties te werken die totaal niet klopten.Om het maar heel heel grof te zeggen,hij maakt er een shitzooi van!!!Ricardo had inderdaad een goede basis gelegd,Jaliens komt vervolgens alles weer afbreken...

    Aii baja,ik hoop dat er goed naar Ricardo Winter geluisterd word,als ik Kenneth Jaliens was,zou ik alle raadgevingen van Ricardo Winter opvolgen,anders word dit helemaal niks zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is iets mis gegaan bij de correctie van mn posting,is dubbel geplaatst.Afijn,het moge duidelijk zijn met wat ik bedoel.an mn posting,is dubbel geplaatst.Afijn,het moge duidelijk zijn met wat ik bedoel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben heel blij met het reactie van Ricardo Winter op het spel van NATIO omdat hij weet waar hij het over heeft doordat hij tijdens de caribean cup NATIO onder zijn hoede had hij kent het kracht van ht Surinaams voetbal en hij had liever die selectie aangevuld met een paar jonge spelers precies wat hij tijden de Digicel Caribean cup heeft gedaan met Stevano Rijsel en volgens mij nog twee andere spelers en dat was goed uitgepakt jammer dat de klein beetje geluk die Winter nodig had om door te stromen naar het finale ronde de wint tegen kreeg, het 3-3 tegen CUBA was klasse die jongens stonden drie keer op voorsprong,maar niet vergeten dat onder JALIENS NATIO onderuit ging met 0-6 tegen die zefde CUBA daarom vindt ik dat die jongens gegroeit zijn basis is al gelegt door ricardo winter ga gewoon door met de zelfde selectie mi gado,spelers als VLIJTER,CHRISTOF, EMILLIO LIMON,CLAUDIO PINAS topschoder van Surinaamse compa,maar je gaat weer op nieuw beginnen met spelers het nivo niet aan kunnen,twee wetstrijden heb je twee doelpunten gemaakt uit een penalty dan klopt er iets niet ,ga effe na de gemiddelde doelpunten van de vorige selectie maar goed ik hoop dat hij snel van gedachten veranderd om weer een paar smaakmakers van de vorige selectie te selcteren. BLAKA BOI.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Ricardo Winter: 'Hard werken en continuïteit'
Ricardo Winter: 'Hard werken en continuïteit'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO77d-7eXxH-otWwgM7ftUkE6IERl2AzdmVHxmX3GcRpQwHtpw1G3yzBzArH9ojx08PZS-u5PUhkYkgFGS_YbjOvyTUhRBttlhi_xtBhEbl7-FdFIazJHBmcoNBq9PN9lMaAJRPXtbxYs/s1600/Derrick+Garden%252C+Ricardo+Winter%252C+Digicel+Caribbean+Cup+2010%252C+2010.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO77d-7eXxH-otWwgM7ftUkE6IERl2AzdmVHxmX3GcRpQwHtpw1G3yzBzArH9ojx08PZS-u5PUhkYkgFGS_YbjOvyTUhRBttlhi_xtBhEbl7-FdFIazJHBmcoNBq9PN9lMaAJRPXtbxYs/s72-c/Derrick+Garden%252C+Ricardo+Winter%252C+Digicel+Caribbean+Cup+2010%252C+2010.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/10/ricardo-winter-hard-werken-en.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/10/ricardo-winter-hard-werken-en.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content