Suriname naar WK door confederatie-switch (1)

Al decennia wordt de discussie gevoerd over de invoering van professioneel voetbal in Suriname. Tot heden is het alleen maar gebleven bij di...


Al decennia wordt de discussie gevoerd over de invoering van professioneel voetbal in Suriname. Tot heden is het alleen maar gebleven bij discussies, seminars en ingebonden documenten. In een 2-delig artikelenserie zal Players’ Agent Henk Doest trachten dieper in te gaan op het professioneel voetbal voor spelers, coaches en clubs en de toegevoegde waarde voor het totale Surinaamse voetbal. Betaald voetbal is in Suriname dichterbij dan menigeen denkt.

Suriname en de Surinamers hebben een droom. En die droom is om het land ooit als deelnemer op een Wereld Kampioenschap voetbal te zien. Die droom werd in 1978 bijna realiteit. Om die droom te realiseren worden naast het gegeven dat je gewoon simpel moet voetballen en moet proberen te winnen van je tegenstanders op het voetbalveld allerlei andere mogelijkheden opgeworpen die de realisatie van die droom zouden kunnen bewerkstelligen c.q bespoedigen. Zo is de discussie en de mogelijkheid van dubbele nationaliteit voor voetballers in Nederland van Surinaamse origine weer van stal gehaald. Als zouden wij gegarandeerd met die spelers de WK danwel een WK eindronde bereiken.

Ik (Henk Doest) heb mij dan ook in gemoede afgevraagd als dat de enige reële mogelijkheid is voor Suriname om een WK eindronde te bereiken. En mijn antwoord is neen. Een cliché marketing uitspraak heeft daarbij als leidraad gediend namelijk; "Out of the box thinking". En dat bracht mij op het idee om een andere mogelijkheid nader te bestuderen namelijk welke weg moeten wij op papier en op het veld afleggen als lid van de CONCACAF en welke andere opties zijn er. De FIFA is onderverdeeld in zes (6) Confederaties w.o. de CONCACAF. Deze Confederatie bestaat uit 40 associaties (leden) en heeft 3.5 plaatsen ter beschikking voor deelname aan een eindronde. De verdeel sleutel voor WK deelname van alle Confederaties ziet er alsvolgt uit;

ConfederatieAantal ledenWK plaatsen% van het aantal leden
CONCACAF403.58.75%
CONMEBOL104.545%
UEFA531324.5%
CAF5459.25%
OFC110.511%
AFC464.510.22%

Wat leert deze tabel ons? Dat de kansen om een WK eindronde te halen voor de CONMEBOL en de UEFA het groots en voor onder andere de CONCACAF het laagst zijn. De CONCACAF bestaat uit leden van de Noord-Amerikaanse (NAFU), Centraal- en Midden Amerikaanse (UNCAF) en Caraibische Zone (CFU) en is de derde grootste Confederatie binnen de FIFA. De CONMEBOL bestaat uit leden op het Zuid-Amerikaanse continent en is de enige Confedaratie met zo een machtige positie als het aankomt op de verdeelsleutel voor deelnemers aan een WK eindronde. Daarnaast hebben de lidlanden van de CONMEBOL maar liefst de helft van alle georganiseerde WK’s gewonnen. De vraag is nu als Suriname, dat op het Zuid-Amerikaanse vaste land ligt, niet een veel betere kans zou hebben op het bereiken van een WK eindronde als lid van de CONMEBOL in plaats van lid van de CONCACAF? Vele zullen als antwoord geven dat onze kansen absoluut zouden afnemen als je alleen maar kijkt naar de grote voetballanden die lid zijn van de CONMEBOL.

CONMEBOL lidlandenDeelname aan een WKWK KampioenFIFA Ranking per 26 mei 2010
Brazilië191958, 1962, 1970, 1994, 20021
Argentinië151978, 19867
Uruguay111930, 195016
Chili8018
Paraguay8031
Colombia4035
Ecuador2044
Venezuela0049
Peru4053
Bolivia3065

Maar dat antwoord is heel erg relatief en als twee representatieve nationale selecties op een voetbalveld staan hebben zij zoals bij elk partijtje voetbal 3 kansen. De 1e is dat ze winnen, de 2e dat ze verliezen en de 3e dat ze gelijk spelen. Echter ben ik de mening toegedaan dat naast de toename van kansen op deelname aan een WK we ook moeten kijken naar welke andere voordelen er voor het totale voetbal gebeuren in ons land gehaald kunnen worden uit een Confederatie "switch", met andere woorden wat is het synergisch voordeel voor Suriname als lid van de CONMEBOL. Laten we kijken naar de huidige mogelijkheden in CONCACAF en dan naar de voordelen van een eventuele Confederatie "switch" naar de CONMEBOL. Allereerst een vergelijking op basis van de mogelijkheden voor de Nationale selecties en de clubs voor wat betreft toernooien.

NummerCONCACAF TOERNOOIEN (waaraan Surinamaamse selecties en clubs kunnen deelnemen)CONMEBOL TOERNOOIEN (waaraan Surinamaamse selecties en clubs kunnen deelnemen)
1.FIFA WK kwalificatie (heren en dames)FIFA WK kwalificatie (heren en dames)
2.CONCACAF Gold Cup (heren en dames)
Copa America
3.CONCACAF Olympic kwalificatie (heren en dames)CONMEBOL Olympic kwalificatie (heren en dames)
4.CONCACAF Champions LeagueCopa Libertadores
5.CONCACAF U-20 (heren en dames)CONMEBOL U-20 (heren en dames)
6.CONCACAF U-17 (heren en dames)CONMEBOL U-17 (heren en dames)
7.CONCACAF FutsalCONMEBOL Futsal Copa America
8.CONCACAF Beach SoccerCONMEBOL Beach Soccer
9.Nissan South American Cup
10.Suruga Bank Championship
11.Inter American Cup
12.South American Futsal Club Championship
13.Mercosur Cup
14.Merconorte Cup
15.Conmebol Cup
16.Joao Havelange Super Cup
17.Pre-Toyota Libertadores Tournament
18.Cup Winner’s Cup
19.Inter Continental Champions Super Cup

U merkt dat ook hier weer de CONMEBOL meer biedt dan de CONCACAF voor wat betreft bijdragen aan de ontwikkeling van ons voetbal simpel en alleen door het aantal toernooien waaraan selecties en clubs kunnen particperen. Meegenomen de ervaring die negen van de CONMEBOL leden hebben doordat ze één of meerdere keren aan een WK eindronde hebben deelgenomen en u merkt dat niet alleen de kansen op deelname voor Suriname vergroot worden, maar ook dat we uit de ervaringen van de CONMEBOL leden veel kunnen leren. U houd er wel rekekning mee dat ik niet pretendeer te zeggen dat door een Confederatie "switch" van de CONCACAF naar de CONMEBOL de deelname aan een WK eindronde gegarandeerd is. Ik geef met enkele feiten aan dat de kansen op deelname aan een WK procentueel toenemen vanwege het aantal plaatsen dat gereserveerd is voor CONMEBOL gerelateerd aan het aantal leden van tien.

Met het commentaar dat dit een puur opportunistisch zienswijze is heb ik ook rekening gehouden. De vraag is in hoeverre is dit opportunistisch? Is het voetbalspel in zijn oervorm niet een opportunistisch spel? Spelers en coaches spelen in op 'opportunities' (kansen) die ze creeren of die hen worden gegeven om hun doel te bereiken namelijk het winnen van de wedstrijd. Nu dan, dit discussie voorstel is een realistische kans die ons geboden wordt om ons doel, het bereiken van een WK eindronde en ontwikkeling van ons totale voetbal te realiseren.

Er zal, zoals wetenschappers dat altijd aangeven een gedegen voorstudie gemaakt moeten worden van de pro’s en contra’s van zo een Confederatie "switch", maar het is en blijft een reële optie die we niet uit het oog moeten verliezen indien wij ons totaal voetbal kwalitatief willen ontwikkelen. Trouwens hoeveel van de 40 lidlanden van de CONCACAF hebben professioneel voetbal in vergelijking met de 10 lidlanden van de CONMEBOL? En wist u dat Mexico CONCACAF lid is, maar deelneemt met haar clubs aan de club kampioenschappen van de CONMEBOL w.o. de COPA LIBERTADORES en de Champions League voor clubs van de CONCACAF?

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Zo'n confederatie switch is zou inderdaad in bepaalde opzichten een voordeel zijn voor Suriname,maar dan zitten we alsnog met een volgend probleem.
    En dat probleem is dat afgezien van de voetbal kwaliteiten van eigen Surinaamse bodem die al zo wie zo vreselijk dramatisch laag is binnen de CONCACAF (laat staan t.o.z van de CONMEBOL landen) we met een inwoners aantal zitten met maar 500.000 tellende zielen in Suriname tegenover miljoenen tellende mensen per CONMEBOL lidstaat.CONMEBOL landen zijn in staat om hun eigen voetbalbond(den)en clubs te financieren.Suriname is niet in staat dat te doen,of althans,niet op eigen kracht.

    Daarom blijf ik het zeggen,willen we ooit een kans maken op een WK titel,dan moet men verdorie nu eens eindelijk met gedurfde plannen op tafel komen en die vooral UITGEVOERD dienen te worden!We kletsen steeds weer over hoe geweldig Suriname wel niet zou zijn als het haar eigen voetballend kader over zee zou kunnen gebruiken.
    Niet voor niks had Seedorf met zijn Seedorf groep een vooruitziende visie en planning klaarliggen,alles was al in gereedheid gebracht.
    Tja,als daar geen gebruik van word gemaakt....ik hoef er verder geen woorden aan vuil te maken,zelfs Kees Zwamborn heeft dat in zijn verklaring voorzichtig naar buiten gebracht.Dus trekken jullie je eigen conclusie maar.
    Aktieve betrokkenheid van de Suriprofs en de invoering van een dubbel paspoort of sport paspoort is en blijft naar mijn oordeel van essentieel belang voor het land.

    Zo'n overstap naar de CONMEBOL zou naar mijn mening alleen maar zin hebben als Suriname grote stappen voorruit boekt en kan laten zien waar het staat.Daarvoor moet het land haar sportbeleid grondig aanpassen,anders zal de CONMEBOL Suriname blijvend zien als een onaantrekkelijk land die ze liever niet in binnen haar bond wil zien.Ik bedoel,je moet eerst leren lopen voordat je kunt rennen.Dat kost tijd en vooral een flinke investering en wilskracht.

    Venezuela dat zelf nooit op een WK is verschenen is al een onmogelijke opgave om van te winnen,we kunnen niet eens een vuist vormen tegen een klein eilandje als Antigua en Barbuda en daarom blijven we een lachtertje onder de reuzen van de CONMEBOL landen.

    Voorlopig is het daarom verstandiger lijkt mij om nog binnen de CONCACAF te blijven.Laten we eerst daar maar eens gaan presteren en dan wanneer die droom gerealiseerd is,we eventueel kunnen bekijken of het een haalbare optie is om in de CONMEBOL te stappen.

    Ik weet dat de CONMEBOL best veel ontzag heeft voor Surinaamse prof voetballers in Nederland en ze zijn op zoek naar de perfekte nummer 10 en Suriname zou wat dat betreft een zeer serieuze kandidaat zijn die men binnen de CONMEBOL graag zou willen hebben.

    Dus wat doen we,gaan we voor eeuwig blijven mekkeren hoe goed we wel niet kunnen zijn?Of gaan we nu werkelijk daden bij woorden voegen.Praatjes vullen geen gaatjes zegt men,dus het word nu wel de hoogste tijd dat dit echt nu word aangepakt.Ik wil straks niet in mijn graf liggen en nog nooit mijn land op een WK hebben zien verschijnen.

    Daarvoor hebben we gewoonweg een te groot potentie en zijn we een grote voetbalnatie,zelfs groter dan Amerika en dat terwijl dat land op haast alle WK's verschijnt en 70 tot 80 % van de Amerikanen niet eens geinteresseerd is in voetbal.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriname naar WK door confederatie-switch (1)
Suriname naar WK door confederatie-switch (1)
http://i50.tinypic.com/5kivkg.jpg
http://i50.tinypic.com/5kivkg_th.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/06/suriname-naar-wk-door-confederatie.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/06/suriname-naar-wk-door-confederatie.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content