SVB verantwoordelijk voor ongeregeldheden

De ontvangende voetbalbond is aansprakelijk voor onbehoorlijk gedrag van toeschouwers, waaronder ook wordt begrepen het betreden van het s...


De ontvangende voetbalbond is aansprakelijk voor onbehoorlijk gedrag van toeschouwers, waaronder ook wordt begrepen het betreden van het speelveld (‘invading of the pitch’). De aansprakelijkheid brengt met zich mee een aantal straffen en wedstrijden op neutraal terrein voor de toekomst. Dit staat in artikel 67 leden 1 t/m 4 in de FIFA Disciplinaire Code 2011.

Volgens lid 1 kunnen bij overtreding van artikel 67 (‘Aansprakelijkheid voor toeschouwersgedrag’) ten eerste een boete worden opgelegd en ook nog andere sancties bij serieuze verstoringen. Andere sancties die deze Code kent, zijn een uitsluiting van het betreffende stadion voor wedstrijden (stadionverbod art. 26) of het voortaan spelen op neutraal terrein (art. 66). In het laatste voorval weke plaatsvond in het André Kamperveen stadion hebben grote delen van de Surinaamse actoren collectief struisvogelpolitiek gespeeld door het incident van het massaal betreden van het speelveld door toeschouwers of te bagatelliseren of het goed te praten. Het publiek was heel erg blij en emotioneel. Voor de penalty zijn toeschouwers dichtbij de zijlijn letterlijk op hun knieën gegaan om Gods hulp af te smeken voor de 2-2.

Een deel van het publiek was al in de houding om bij de 2-2 het veld op te gaan. Het betreden van het veld is een serieuze inbreuk op de FIFA Disciplinary Code. Een deel van de Surinaamse actoren die nog bezig is met sportwedstrijden nadat die wedstrijden zijn afgelopen hebben de nadruk steeds verlegd door het accent exclusief of primair te leggen op agressief en fysiek gedrag van de Jamaicanen. Men is in Suriname zelfs zover gegaan om te verklaren dat het publiek op het veld is gegaan bij de honderden om de arbiter uit Barbados, kennelijk een verre neef van een deel van het publiek, in bescherming te nemen. Wat een dienst hebben ze ons daarmee bewezen. En als een voorzitter de situatie goed probeert te praten en zegt dat het voor het eerst is gebeurd, dan vragen we ons af of hij al die tijd wel bezig was met het Surinaamse voetbal. Met dit interview aan een lokaal televisiestation diskwalificeert de man zich als voorzitter van de SVB. Het komt vrij vaak voor dat Surinaamse supporters op het veld gaan. Vooral bij teams uit bepaalde districten is dat meestal het geval. En de SVB heeft deze gevallen waarbij clubeigenaren met spelers op het modderige veld rollen en supporters op het veld rollen, altijd met de mantel der liefde bedekt.

Het publiek is het intussen al gewend geraakt. De SVB neemt het niet serieus met de stadionveiligheid in het nationale stadion en al helemaal niet in de andere stadions. Volgens de FIFA Safety Regulations moet de veiligheid in de stadions gegarandeerd zijn vanaf het moment de stadions open zijn. In dit kader moet een aantal ‘stewards’ (wedstrijdofficials) aangesteld worden die volwassenen en ervaren moeten zijn. Deze officials moeten uniform en herkenbaar gekleed zijn met het woord ‘official’ erop. De hoofdofficials zijn ook uniform gekleed in andere kleuren. Tot de primaire taken van de officials behoort het voorkomen van stadionbezoekers dat ze het speelveld betreden (art. 22 leden 1, 2, 3 en 6, FIFA Safety Regulations). De gastvoetbalbond van FIFA- events en de Olympische Voetbaltoernooien (inclusief kwalificatiewedstrijden) zijn verplicht deze Safety Regulations toe te passen als deze wedstrijden direct onder de FIFA vallen (art.1).

Er is de laatste tijd vaak beweerd dat de FIFA geen omrastering wil om het publiek van het veld te scheiden. Dat is niet waar. De FIFA acht het wel wenselijk om geen hekken en screens te hebben in stadions. Echter erkennen ze in artikel 6 wel dat het veld vrij moet zijn van ‘intrusion’ (binnendringen) van onbevoegde personen. Om dit te voorkomen, mogen stadions volgens lid 2 een 2.20 meter hoge omrastering hebben (metaal of safety glas).

Wat zeer hinderlijk is tijdens wedstrijden in het André Kamperveen stadion is dat er links rechts en boven en onder wordt gerookt, niet alleen sigaretten, maar ook stinkende sigaren. Bovendien is constant te zien hoe mannen en vrouwen grote cups bier af en aan sjouwen om het op (te laten) drinken. Als het toegestaan wordt om alcohol te bezitten en te verkopen, dan moet de wedstrijdorganisator ervoor zorgen dat het veilig genieten van de wedstrijd door andere bezoekers niet in het gedrang komt. Voorts wordt aanbevolen in artikel 20 om het bezit van glazen of plastiek flessen te verbieden, aangezien ze gegooid kunnen worden en letsels kunnen veroorzaken. Over stadionveiligheidsplannen en andere veiligheidsmaatregelen uit de FIFA Safety Regulations hebben we het even niet.

Hoe moeilijk is het om de veiligheid in onze stadions te verhogen en om Afrika-achtige toestanden in onze stadions te voorkomen? Het begint in de eerste plaats met een wil en dus het stellen van prioriteiten. Die wil is er niet aanwezig bij de SVB en veiligheid staat niet hoog op de prioriteitenlijst. Niet verwonderlijk misschien omdat de bond de dans steeds is ontsprongen. Hoe zal het deze keer aflopen? We hadden pech (of juist geluk?) dat een aantal FIFA-functionarissen hier op bezoek waren en tijdens de wedstrijd hier aanwezig waren. Als er geen FIFA-maatregelen getroffen worden tegen de SVB, dan maken wij ons kennelijk druk om een futiliteit. Als we echter kijken naar de FIFA Disciplinary Code 2011 en de FIFA Safety Regulations dan is het betreden van een speelveld door supporters, ongeacht gewelddadig gedrag - dat kan het alleen maar verergeren – niet niets.

Dit wangedrag moet ophouden op de Surinaamse velden en de SVB krijgt wat dit betreft een dikke onvoldoende. Overigens moet wel opgemerkt worden dat de Surinaamse coach Harold Deyl een superindruk heeft achtergelaten, sinds hij met vertegenwoordigende elftallen bezig is en zeker ook in zijn laatste optreden. Het is te merken dat deze coach mentaal en vaktechnisch heel ver is en de invloed op een groep jonge voetballers is bewezen. Onze voetballers van de U-23 waren op het veld om een job te klaren en ze hebben het gedaan. Na de missie te hebben volbracht, waren ze heel professioneel weg. We zijn blij dat wij naar verluidt na 20 jaar weer zover zijn dat we uit 4 landen tot de 2 gaan behoren die naar de Olympische Spelen kunnen gaan. We wachten weliswaar in de tussentijd af wat kan komen. En het is serieus tijd dat de SVB zich gaat beraden over zijn functioneren.

Klik op bovenstaande afbeelding voor de FIFA Disciplinaire Code 2011.

COMMENTS

BLOGGER: 5
  1. Voetbal Suriname
    NatioSuriname
    NatioSuriname Het team van India gaat een 'Caribbean Tour' houden en zal spelen tegen Barbados, Trinidad en Guyana. Suriname wordt weer eens genegeerd.


    @Raj..India, heeft noch NOOIT van een Suriname gehoord; Hoe gaan ze ons negeren??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ze Guyana kunnen vinden, dan moeten ze Suriname ook kennen lijkt mij. Ook omdat er een generatie van de Indiase diaspora (de Hindoestanen, red.) in Suriname woont, zou het meer voor de hand liggen om in Suriname een vriendschappelijke wedstrijd te spelen.

    Tevens heb ik in mei contact met de persvoorlichter van de Indiase Voetbalbond gehad over iets anders en het land 'Suriname' wel laten vallen dusja.. ;-)

    Maarja maak niet uit. Had het wel leuk gevonden als Suriname tegen India zou spelen. Heb het wel gelijk nagevraagd bij de Indiase Voetbalbond of Suriname een optie was, maar ze zeiden alleen: "Maybe sometime in the near future."

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Raj! Ze zouwen toch klop krijgen, en dik; Er schijnt een nieuwe wind te waaiën!!
    mi lob va ye lobby boi;) Topop.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Suriname heeft als ik mij niet vergis wel degelijk eens tegen India gespeeld. Ik herinner me nog. Ik schaamde me dood die dag als Surinamer in het stadion. Ik ging er samen met een buurman naar toe die nog nooit in het stadion was geweest, hij was van hindoestaanse kom af. Het leek wel of Natio niet thuis speelde en de jongens werden uitgescholden en uit gefloten.

    Suriname won die wedstrijd met iets van 4 - 0 of 4 - 1.

    Ik ben blij dat wij als Surinamers nu veel meer naar elkaar zijn gegroeit en dat elke Surinamer waar hij ook vandaan komt achter Natio en andere selecties staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan mij die wedstrijd nog heugen. Ik zat in Noord. Het Suriname stadion was halfvol, en overwegend surinamers van hindoestaanse komaf. Het CCI speelde een verkeerde rol toen. Ik denk dat we veel verder nu zijn als volk, en dat het niet meer zal gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: SVB verantwoordelijk voor ongeregeldheden
SVB verantwoordelijk voor ongeregeldheden
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga7q-ezQFjdoTeOs7KPWnwj4DcoXFUUk13i0_JyWN_hDdizq8aZdFPk2PmorUA_eVQrBChwmRBU6NLYumojA1EGGxk3JbJj4VjFl1XUoilZRxUFjEuir6b1GYUtT_G0GDb2v1ujDQb11w/s1600/Suriname+U-23%252C+Jamaica+U-23%252C+Voetbal%252C+Kwalificatie%252C+Olympische+Spelen+2012%252C+7+augustus+2011+%25284%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga7q-ezQFjdoTeOs7KPWnwj4DcoXFUUk13i0_JyWN_hDdizq8aZdFPk2PmorUA_eVQrBChwmRBU6NLYumojA1EGGxk3JbJj4VjFl1XUoilZRxUFjEuir6b1GYUtT_G0GDb2v1ujDQb11w/s72-c/Suriname+U-23%252C+Jamaica+U-23%252C+Voetbal%252C+Kwalificatie%252C+Olympische+Spelen+2012%252C+7+augustus+2011+%25284%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/08/svb-verantwoordelijk-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/08/svb-verantwoordelijk-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content