Natio dichtbij voor in Suriname geboren profs

Surinaamse Nederlanders die in Suriname zijn geboren, mogen beide nationaliteiten aannemen. Dit kan nu door een besluit vorige week van de ...


Surinaamse Nederlanders die in Suriname zijn geboren, mogen beide nationaliteiten aannemen. Dit kan nu door een besluit vorige week van de Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechtsinstantie. De raad heeft namelijk de Nederlandse nationaliteit toegekend aan een man die in april 2011 de Surinaamse nationaliteit heeft verkregen. Hiermee heeft hij nu zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit.

Advocaat Michael van Basten Batenburg die het proces heeft gevoerd, zegt dat de uitspraak van de Hoge Raad belangrijk is voor geboren Surinamers die een dubbele nationaliteit op prijs stellen.

"Door deze uitspraak van de hoogste rechter verliezen Surinamers hun Nederlandse nationaliteit niet als zij voor Surinaams paspoort kiezen, mist zij in Suriname geboren of opgegroeid zijn." De advocaat licht toe dat het niet uitmaakt dat Suriname vóór 1975 in feite staatkundig nog niet bestond.

Hij verwacht dat een groep in Nederland woonachtige Surinamers die voorheen bevreesd waren de Nederlandse nationaliteit kwijt te raken, als ze een Surinaams paspoort aan zouden vragen, nu wel zal zetten.

Rechtszaak
De man die rechtszaak tegen de Nederlandse staat won, is in 1952 geboren in Suriname, dat toen als district deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Bij zijn geboorte verkreeg hij dus de Nederlandse nationaliteit. Op 25 november 1975 was de man meerderjarig en had hij zijn woonplaats in Nederland. Ingevolge de Toescheidingsovereenkomst (TO) behield hij daarom zijn Nederlandse nationaliteit.

In 1983 heeft de man in Suriname op de voet de TO geopteerd voor de Surinaamse nationaliteit, waardoor hij de Nederlandse nationaliteit verloor. In 1987 verkreeg hij door naturalisatie wederom de Nederlandse nationaliteit. Dit leidde op grond van de Surinaamse nationaliteitswet ertoe dat hij de Surinaamse nationaliteit verloor.

In 2007 heeft de man toch weer de Surinaamse nationaliteit aangevraagd. Bij resolutie van 5 april 2011 is hem de Surinaamse nationaliteit verleend. Deze vrijwillige aanvraag heeft dus eindelijk niet geleid tot het verliezen van de Nederlandse nationaliteit.

De reden van de Hoge Raad is als volgt: "Te weten dat een persoon een meervoudige nationaliteit mag bezitten, wanneer sprake is van een daadwerkelijke en nauwe band met de andere Staat, valt niet in te zien waarom verzoeker zich niet met vrucht op de bepalingen van artikel 15 lid 2 aanhef, onder a en b, RWN kan beroepen. Hij is immers geboren in Suriname, hij had ten tijde van de verkrijging van de Surinaamse nationaliteit zijn hoofdverblijf in Suriname en hij had tijdens zijn minderjarigheid gedurende een onafgebroken periode van tenminste vijf jaren zijn hoofdverblijf in Suriname."

De behoudartikelen waar de Hoge Raad naar verwijst, staan onder artikel 15 lid 2. Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige niet verloren bij het vrijwillig verkrijgen van een andere nationaliteit, als de persoon:
  1. in het land van die andere nationaliteit is geboren en daar ten tijde van de verkrijging zijn hoofdverblijf heeft;
  2. voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd gedurende een onafgebroken periode van tenminste vijf jaren in het land van die andere nationaliteit zijn hoofdverblijf heeft gehad; of
  3. is gehuwd met een persoon die die andere nationaliteit bezit.
Voetballers
De meeste profvoetballers zouden zich kunnen beroepen op het tweede punt. Er zijn namelijk een aantal profvoetballers die in Suriname zijn geboren én daar tenminste 5 jaar hebben gewoond. NatioSuriname.com deed een snelle inventarisatie en kwam op de volgende namen: Kelvin Leerdam (Vitesse), Nicandro Breeveld (Steau Boekarest), Andwelé Slory (FC Dordrecht), Touvarno Pinas (Hapoel Ironi), Cendrino Misidjan (clubloos, voorheen o.a. CSKA Sofia) en Giovanni Andjole (SSC'55).

Het is voor nu de vraag of Suriname een naturalisatieverzoek van de voetballers zal accepteren, omdat zij momenteel hoofdverblijf hebben buiten Suriname. Wettelijk zou dit moeten kunnen, omdat in de Surinaamse nationaliteitswet staat dat personen die 'hun Surinaamse nationaliteit hebben verloren' een verzoek tot naturalisatie kunnen doen.

COMMENTS

BLOGGER: 23
  1. Ik vind het meer als normaal dat een 'Surinamer' naar de Surinaamse Ambassade stapt voor een Surinaams paspoort en die verkrijgt. Maar idd de sporters mogen nu wel opgelucht naar adem happen! van geluk praten. ®

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk, had inderdaad mijn bedenkingen, je kan immers niet twee heren dienen; achteraf is dit een geboorterecht als zodanig, dus staat dat buiten kijf. Recht gaat in deze boven principes. Nu de wet nog! /\

      Verwijderen
  2. Hoeveel profs zijn er nou daadwerkelijk in Suriname geboren? en waarom komen ze er nu pas mee? Ik hoop dat dit een begin is want hier schiet je ook niet veel mee op (Op de shortlist staan buiten leerdam en breeveld nou niet echt namen waar je het wk mee haalt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. iig zijn er ginds intellectuelen, ervaring(deskundigen), filosofen, trendsetters, programmamakers, kunstenaars, crafters, allemaal cultuur en dus ook sport boosters. /\

      Verwijderen
    2. Die kunnen inderdaad wat voor de sport betekenen en ben het daar ook volledig met je eens! Aan de andere kant als je puur naar de voetballers kijkt die in Suriname zijn geboren is het niet echt een verbetering ten opzichte van wat er nu op het veld staat. De meerderheid van de Surinaamse topspelers zijn buiten Suriname geboren voor heeft dit dus geen zin.

      Verwijderen
    3. Inderdaad, tenzij ze een Surinaamse huwen!
      (3.is gehuwd met een persoon die die andere nationaliteit bezit.) /\

      Verwijderen
  3. Dit zet inderdaad niet veel.zoden aan de dijk.Juist vele goede top spelers zijn buiten Suriname geboren.Iedere voetballer,geboren in Suriname of niet met tenminste 1 Sirinaamse ouder of groot ouder zou voor Suriname moeten kunnen uitkomen.Men moet niet met allerlei fromoe regelingen komen,daar hebben we geen moer aan.Het is een leuk begin,maar om een wk te halen,zullen we met veel zwaarder spelers materiaal moeten komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rationeel: Nederland laat zich gegroet niet in de vijver vissen!! /\

      Verwijderen
    2. Ding Torkoe nanga ding Mocro ab ka anga Holland,dat na rationeel sanni....

      Verwijderen
    3. Ik vindt, die keus moet er zijn. Het is nagenoeg simpel, voor de prof-voetballers ea individuen in psa is in mijn belevenis nogmaals geen specifieke formaliteit vereist. Men kijkt het staatshoofd lief aan, en op grond van landsbelang zou in de vorm van ereburger (significante psa) de nationaliteit kunnen worden aangeboden (je vraagt het niet zelf aan!).
      Misschien wil NatioSuriname zich nog snel, hierover bij het aftredende Surinaams kabinet informeren! ai, ciao..../\

      Verwijderen
  4. Maar we weten toch, dat ding Torkoe en Mocros alles mogen in dit land, ze kunnen het niet in hun hoofd halen om hun staatshoofd te beledigen maar hier mag het wel. Die moest ik even kwijt.. Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn toch ook mondiger en welbespraakter in het buitenland.......beledigen is kwetsen. Dat doe je niemand niet. Dus zit daar niet over in! /\

      Verwijderen
    2. beledigen?? zeker na'a (je) e koor joe in wan ander pisi; ! ik voel me niet geroepen niemand (U) te zeggen. Noem dat beledigen, noem het haat; kar en fa joe wani broer; Heer God heeft geschapen Man, Heer God heeft geschapen Vrouw (niet fo zomaar). Mi na Masra Gado Wroko me doe brada. /\

      Verwijderen
  5. Raj ...is het duidelijk als deze coach aanblijft of mowt hij tog vertrekken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet bekend, de SVB zou naar de mogelijkheden bekijken.

      Verwijderen
  6. Er is inderdaad erg veel onduidelijkheid wat betreft Gorre als bondscoach.Blijft die pa nu wel of niet bij Natio?Hij heeft immer wel aangegeven dan hij coah wil blijven,maar we hebben geen moer meer gehoord vanuit het bestuur van de SVB.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. HoeVeel Surinaamse voetballers hier in Nederland willen daad werkelijk uitkomen voor natio. Vele hebben geroepen dat ze voor natio willen uitkomen, de knvb is wel op hun hoede om een aantal van dat soort jongens te paaien om voor Nederland uit tekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er zijn ook anderen z.a.:
    Dwight Tiendalli
    Dione Malone
    Edson Braafheid
    Lorenzo Davids
    Romeo Castelen
    Leroy George.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dit is een dom nieuws feitje ...want het heeft niets met nederland te maken maar meer met de surinaamse wetgeving !! want die laat geen dubbele nationaliteiten toe,...ieder ander land wel!! in nederland hebben alle turken en marokkanen een dubbele natioanliteit of bv johnatan de guzman ook een canadees en nederlandse nationaliteit!! dus denkje dan dat nederland suriname wel dit kan ontnemen neeeeeeee natuurlijk niet dan verliezen ze iedere rechtzaak want dat is discriminatie!! alle inwoners wel maar die van suriname niet ??? nee Suriname is the problem...maar schuift het zoals gewoonlijk weer op Nerderland af ...zucht eikels!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. CONGRATS PRES SOSO LOBI !!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Natio dichtbij voor in Suriname geboren profs
Natio dichtbij voor in Suriname geboren profs
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN1-Xk7bTOxS6DXZtI0pg5Ko-10YoVtCRkFH5qd-7sej2L9woXAEToNd5WEoONUasVWNUNpn0bniEP2bRhrG4vlTDiUROw1BOl-pbkK1cVgrOS86u0wrUFtSuo4DaYc-TOwiPXRk04mNc/s1600/Vitesse%252C+ADO+Den+Haag%252C+Kelvin+Leerdam%252C+3+oktober+2014.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN1-Xk7bTOxS6DXZtI0pg5Ko-10YoVtCRkFH5qd-7sej2L9woXAEToNd5WEoONUasVWNUNpn0bniEP2bRhrG4vlTDiUROw1BOl-pbkK1cVgrOS86u0wrUFtSuo4DaYc-TOwiPXRk04mNc/s72-c/Vitesse%252C+ADO+Den+Haag%252C+Kelvin+Leerdam%252C+3+oktober+2014.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2015/07/natio-dichtbij-voor-in-suriname-geboren.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2015/07/natio-dichtbij-voor-in-suriname-geboren.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content