Op 5 april aanstaande vinden bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de verkiezingen voor een nieuw bestuur plaats. Eerder deze week heeft het ...
Op 5 april aanstaande vinden bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de verkiezingen voor een nieuw bestuur plaats. Eerder deze week heeft het kandidaat-bestuur onder leiding van Aniel Ghisaidoobee haar kandidatenlijst ingediend alsook John Krishnadath, die zich als huidige SVB-voorzitter herkiesbaar stelt. Het kandidaat-bestuur Ghisaidoobe heeft in een lijvig document haar beleidsprioriteiten uiteengezet.
Het doel
De essentie van dit vernieuwende beleidsdocument is dat er nieuwe inzichten moeten komen in de SVB-organisatie, die het mogelijk moeten maken om met meer inzet en slagvaardigheid, veel meer in een veel kortere periode te bereiken voor het Surinaamse voetbal. In specifieke zin heeft het kandidaat-bestuur Ghisaidoobe zich voorgenomen om de SVB te transformeren naar een professionele organisatie met maximale participatie van de leden en de stakeholders. Deze collectieve inzet zal ertoe moeten leiden dat ons voetbalpijl weer op een acceptabel niveau zal komen te staan. De tijden van weleer met volle stadions en suprematie in het Carïbisch gebied, zullen terug moeten komen omdat simpelweg het voetbaltalent nog steeds aanwezig is.
De beleidsprioriteiten
1. In de eerste plaats zal voor het succes op de lange termijn het nodig zijn om de voetbalsport in de breedte te ontwikkelen. Er zullen dus veel meer Surinamers actief moeten gaan voetballen en er zullen veel meer voetbaltrainers, scheidsrechters en ander vergelijkbaar kader moeten worden opgeleid. Hiertoe zullen de lidbonden, die het fundament zijn van het Surinaamse voetbal, enorm ondersteund moeten worden. Het is alom bekend dat deze lidbonden zich enorm inspannen om hun organisaties draaiende te houden zonder enige structurele ondersteuning vanuit de moeder-organisatie. De tijd van het strooien met kadootjes wanneer de verkiezingen voor een nieuw SVB-bestuur in aantocht zijn, moet definitief tot het verleden gaan behoren.
2. De lidbonden moeten voortaan kunnen rekenen op een duidelijke ondersteuning zodat zij hun plannen daarop kunnen afstemmen. Gedacht moet worden in o.a. het opvoeren van de communicatie tussen deze bonden en de moederorganisatie waartoe het ICT-project zal worden afgerond, het verbeteren van de infrastructuur (verlichting, toiletgroepen, tribunes, kantoorruimten, kleedkamers, etc.), directe financiële ondersteuning en het verzorgen van managementtrainingen, etc., etc.
3. Zoals eerder aangeven zal in overleg met de lidbonden ondersteuning worden gegeven aan deze organisaties zodat ook op regionaal niveau het product voetbal zeer aantrekkelijk zal worden. Onder andere zal samen met deze bonden het competitiesysteem op regionaal niveau geëvalueerd worden en waar nodig worden bijgesteld. Verder zal de oprichting van meerdere lidbonden en de opzet van jeugdcompetities (U-20, U-17, U-15, U-13) bij deze lidbonden gestimuleerd worden.
4. Verder zal het vraagstuk inzake het inefficiënte transfersysteem uitvoerig met de leden worden besproken. Op deze wijze zal er zeker een duurzame oplossing worden gevonden en zullen steeds weer opduikende problemen definitief tot het verleden gaan behoren.
5. Na verkiezingswinst zal het bestuur Ghisaidoobe binnen 4 maanden een masterplan presenteren aan de leden welke ter goedkeuring aan hen zal worden voorgelegd. Op basis van het goedgekeurde masterplan zullen er jaarplannen worden ontwikkeld die de leden in de gelegenheid zullen stellen de uitvoering van deze plannen effectief te begeleiden en te controleren. Hiertoe zal minimaal één keer per kwartaal een Algemene Leden Vergadering worden belegd waar verantwoording zal worden afgelegd.
6. Het damesvoetbal dat nu een stiefmoederlijk bestaan bedeeld is, zal gereguleerd en duidelijk ondersteund worden. Dit in overleg met de reeds bestaande verenigingen.
7. Onder auspiciën van de SVB en in samenwerking met het ministerie van “Sport en Jeugd Zaken” zullen er landelijke scholencompetities worden afgedraaid op alle niveaus. Dit met als doel om de voetbalsport in de breedte te ontwikkelen en zo het aantal actieve voetballers drastisch te vergroten. Er zal uit een veel grotere kweekvijver kunnen worden geput door de lidbonden en uiteindelijk door de topverenigingen.
8. Er zal getracht worden om de betrokkenheid van het bedrijfsleven en de overheid bij de ontwikkeling van de voetbalsport duurzaam te vergroten. In dit kader wordt vooral gedacht aan het stimuleren van de sponsoring van de diverse clubs en fondsvorming voor de ontwikkeling van een behoorlijke sportinfrastructuur. Voor het laatste zal ook worden gezocht naar steun bij externe partners. Hiertoe zal het nieuw gekozen SVB-bestuur meteen na haar aantreden een congres organiseren waarop het bedrijfsleven en de overheid haar inzichten, over hoe de voetbalsport te ondersteunen, met de voetbalwereld zal kunnen delen. Een belangrijk resultaat van dit overleg zou kunnen zijn de opzet van een Nationaal Sport Fonds.
9. Gelet op de enorme bijdrage die ons voetbal levert aan het sociale leven, zal op de overheid een beroep worden gedaan om de geldprijs voor de Presidents Cup drastisch op te voeren. Ook zal beleidsmatig meer ondersteuning gegeven moeten worden aan de sportontwikkeling in het algemeen en de voetbalsport, als volkssport nummer één, in het bijzonder.
10. Het jarenlange probleem met voetballers die ook zaalvoetballen zal op duurzame wijze en in overleg met de SZVB worden opgelost.
11. De relatie met de Suriprofs zal worden waar mogelijk worden uitgebouwd. Maar ook andere diaspora zullen waar nodig en mogelijk betrokken worden bij de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal.
12. Alhoewel de deelname van buitenlandse voetballers in onze lokale competities moet worden toegejuicht, zal dit fenomeen gereguleerd moeten worden. Regelgeving op dit stuk zal het namelijk mogelijk moeten maken dat dit een positief effect heeft op het nationale voetbalpijl.
13. Het reeds ingezette licentietraject zal versneld worden voortgezet, zodat zoveel mogelijk clubs in korte tijd hun goedgekeurde licentie kunnen ontvangen. De moederorganisatie zal hiertoe pro-actief de clubs begeleiden zodat zij aan alle voorwaarden kunnen voldoen om in aanmerking te komen voor een licentiecertificaat.
14. Een logisch vervolg op het licentietraject is de introductie van het professioneel voetbal in Suriname. De introductie hiervan zal serieus en planmatig ter hand genomen worden.
15. Om te voldoen aan de voorwaarden van de FIFA zullen de statuten van de SVB zo snel als mogelijk moeten worden aangepast. Verder zullen de ondersteuningsmogelijkheden die deze organisatie kan bieden verder worden verkend en indien mogelijk maximaal worden aangesproken.
16. Er zullen veel meer interland wedstrijden op alle niveau’s gespeeld worden, waaronder een aantal jaarlijks terugkerende toernooien in eigen land. De tijden dat regelmatig grote buitenlandse clubs ons land bezochten zullen terug moeten keren. De ouderen onder ons zullen zich o.a. nog de top Braziliaanse clubs als Santos met de legendarische Pele, Fluminense, Flamingo, Botafogo, Belem, Remo, Paisandu en vele andere clubs uit andere landen, kunnen herinneren.
17. Er zullen concrete stappen worden gezet om de bouw van een geheel nieuw nationaal voetbal stadion en de renovatie en uitbreiding van het Essed stadion af te ronden.
Leuk zeg, dit is een ondernemingsplan voor een nieuw op te zetten voetbalbond. En dat terwijl ze verder gaan met een bestaande, dus kan je nagaan hoe weining de mensen die er nu zitten hebben gedaan/doen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Laires
Meneer Krishnadath zou profvoetbal invoeren.Niks meer van gehoord!Hij zou opnieuw een wetsvoorstel opsturen naar de DNA,niets meer van gehoord!Een nieuw stadion plan werd geintroduceerd,men zou investeerders zoeken en sponsors optrommelen en alles werd met veel tamtam aangekondigd en ook daar is geen ene moer meer van gehoord of terecht van gekomen!Wat doen lui van de SVB nu eigenlijk???
BeantwoordenVerwijderenConmebol
BeantwoordenVerwijderenRaj G, Is Er Nog Belangrijk Nieuws Van Natio U-17?
BeantwoordenVerwijderen