De bondscoach van Suriname, Dean Gorré, is op een missie. De 49-jarige trainer wil met Suriname de voetbalwereld laten ‘schudden’. Sportnieu...
De bondscoach van Suriname, Dean Gorré, is op een missie. De 49-jarige trainer wil met Suriname de voetbalwereld laten ‘schudden’. Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur belde met Gorré. In 3 delen vertellen we over zijn levenslange droom. In deel 3: deelname aan een WK en de familiekwestie van de bondscoach.
Een lang verhaal kort: dat Suriname deelneemt aan het WK van 2026 is volgens Gorré 'bijna zeker'. Ook deelname aan het WK van 2022 is mogelijk, maar die route is net wat moeilijker. Onderaan dit artikel vind je een uitleg over de lastige kwalificatie die Suriname moet doorlopen.
Dat de bondscoach zo zeker is van deelname aan het WK van 2026, komt omdat CONCACAF (de bond voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied) dan 1 extra land mag afvaardigen. Toch mogen we het aankomende WK ook nog niet afschrijven. "Realistisch gezien moet het mogelijk zijn met de spelers die we hebben", zegt Gorré. "Al gaan we praten over het volgende WK, ja, dan moet het bijna zeker wel zo zijn dat Suriname naar het WK gaat."
Een nieuw contract?
Als Gorré zijn droom wil vervolgen, heeft hij een nieuw contract nodig. In juli loopt zijn huidige contract namelijk af. "Ik denk niet dat het een issue gaat worden."
"Als ik nu verleng, wat zou betekenen dat ik nog 2 jaar blijf, zit de Gold Cup er in ieder geval tussen. En het WK, mochten we dat halen. Dan wil ik wel dat mijn vrouw met me meegaat."
'Anders had ik het niet gehaald'
De afgelopen 2 jaar reisde zijn vrouw telkens op en neer van Manchester naar Suriname. "Het is de bedoeling dat als ik in Suriname blijf, mijn zoontje en vrouw mee moeten. Die van 15 (zijn jongste zoon, red.) komt hier dan ook heen. Dat zijn toch 2 jaren die ze met mij moeten doorbrengen in Suriname. Dat is ook geen kleine beslissing, hoor."
"Inmiddels is ze er wel van bewust dat het mijn droom is. Dus ze wil er wel aan meewerken. Dat is het moeilijke voor haar. Het is ook haar kracht, dat ze zo achter me staat. Anders had ik het niet gehaald."
Lokale spelers hadden wereldtop kunnen zijn
Gorré was als voetballer onder andere speler van Feyenoord en Ajax. Dat kwam – naar eigen zeggen – doordat hij in Nederland zijn jeugdopleiding doorliep. Hetzelfde geldt voor de huidige jongens met Surinaams bloed. Voor de jongens die in Suriname opgroeiden, is het net andersom.
"Ik heb zeker 3, 4 jongens hier lopen die – als ze in Nederland waren opgegroeid – rond de 30, 40 miljoen euro waard waren geweest." Het maakt de missie van Gorré hopelijk wat duidelijker: hij wil profs creëren, die het op kunnen nemen tegen de 'internationale' Surinamers.
Sergiño Dest had achteraf ook voor Suriname kunnen kiezen. Hij koos uiteindelijk niet voor Oranje, maar voor Team USA.
De route naar het WK voor Suriname
De weg naar het WK (2022) is niet alleen lang, maar ook erg ingewikkeld. Van alle CONCACAF-landen komen de beste 6 in een poule terecht, waarvan er 3 naar het WK gaan. Suriname zit niet bij die beste 6, volgens de FIFA-ranglijst. Daardoor is de weg voor Natio veel langer. Landen als de Verenigde Staten, Mexico en Costa Rica voeren die lijst nu aan.
Eerst is er een groepsfase, waarin 6 wedstrijden (uit en thuis) worden gespeeld. De 8 groepswinnaars gaan door naar de knock-outfase. Uiteindelijk volgt er een winnaar, die het opneemt tegen de nummer 4 uit die groep van 'de beste landen'! En zelfs dan is het nog niet klaar…
De ploeg die winnend uit dat tweeluik komt, moet nog een 'intercontinentaal' duel spelen. Dan neemt een CONCACAF-land het op tegen een land uit Oceanië (bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland). De winnaar van die wedstrijden mag naar het WK.
Extra tickets
In 2026 wordt het WK in Canada, Mexico en de VS gehouden. Er komen om 2 redenen extra tickets vrij. En omdat deze CONCACAF-landen het WK organiseren én omdat het toernooi uitbreidt van 32 naar 48 landen. De FIFA heeft nog niet bevestigd dat die 3 gastlanden ook automatisch zijn gekwalificeerd voor het WK.
Bron: www.sportnieuws.nl
COMMENTS