2010 jaar van veranderingen bij SVB

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) loopt op een paar punten van zijn beleid achter op schema. Het streven is erop gericht om deze achterstand ...


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) loopt op een paar punten van zijn beleid achter op schema. Het streven is erop gericht om deze achterstand in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar in te lopen. Toch zegt SVB-voorzitter Louis Giskus dat het afgelopen jaar nogal vruchtbaar is geweest. “Omdat wij samen met verschillende actoren het voetbal levendig hebben kunnen houden.”

Giskus vindt dat de SVB organisatorisch vorderingen heeft geboekt. Het organisatorisch vermogen heeft het bestuur kunnen meten aan het aantal wedstrijden dat is georganiseerd. Bij de clubs moet het organisatorisch wel beter gaan.

Het levendig houden van de voetballerij én het uitbouwen van de maatschappelijke rol van voetbal is essentieel geweest voor de SVB bij het uitvoeren van een groot deel van de activiteiten die stonden op de jaarkalender. De maatschappelijke rol die voetbal inneemt in de gemeenschap valt niet te onderschatten, omdat het de mensen en voornamelijk de jeugd bezighoudt. Vrije tijdsbesteding, karaktervorming en integreren van verschillende bevolkingsgroepen zijn enkele van de peilers.

Gezien de activiteitenkalender vindt Giskus dat de SVB wel degelijk zijn beleid heeft kunnen uitzetten. Het competitie- en transferreglement moet wel in het nieuwe jaar worden gewijzigd, het nieuwe beleidsplan zelfs al in het eerste kwartaal. Dit plan was het vorig jaar al op de agenda.

Het wijzigen van de Statuten is niet gerealiseerd, hoewel ze al in oktober af hadden moeten zijn. De Statuten waren in 2005 al gewijzigd, maar de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft ondertussen voor alle lidlanden standaardstatuten uitgevaardigd, waardoor enkele artikelen opnieuw aangepast moeten worden.

Het formuleren van de Statuten verloopt nogal traag door drukke werkzaamheden van commissieleden. Voordat het stuk gepresenteerd wordt aan de algemene ledenvergadering zal de SVB het concept moeten opsturen naar de FIFA voor een laatste controle.

Tijdens internationale toernooien bleef de hoofdprijs opnieuw uit. “Het is jammer dat wij in de twee belangrijke toernooien die hier zijn georganiseerd onze favorietenrol niet hebben kunnen waarmaken. Als de doelpunten uitblijven, win je geen wedstrijden. Daarom zijn wij beide keren op de tweede plaats geëindigd”, concludeert Giskus. “Willen wij een betere beurt maken in de regio dan zullen alle actoren een bijdrage hiertoe moeten leveren.”

De voorzitter wijst erop dat Suriname een achterstand van haast twintig jaar heeft in te lopen op de regio. “Je wil niet blijven staren op de geschiedenis, maar het is zo dat alle Caribische landen ons zijn voorbij gestreefd. In de jaren zestig/zeventig had Trinidad en Tobago nauwelijks een goed stadion en nu hebben zij er vijf.”

Giskus begrijpt dat de geplande activiteiten van 2010 niet uit te voeren zullen zijn zonder financiën. De SVB wil daarom de sponsoring agressief aanpakken. Eén van de activiteiten in het nieuwe jaar is de viering van negentig jaar SVB op 1 oktober. Een commissie zal zich gedurende het gehele jaar bezig houden met het jubileum.

Ook zijn er diverse internationale meetmomenten in het WK jaar. De nationale U-17, U-20 en vrouwenselecties moeten allemaal WK-kwalificatiewedstrijden spelen. Voor de senioren mannen staat de voorronde van de Digicel Cup op het programma. Dat toernooi begint in maart en moet in september afgerond zijn.

Een ander streven is met een goed technisch team op de proppen te komen. Deze groep zal de verschillende nationale selecties begeleiden. Lokale trainers genieten de voorkeur. Aan de functie van bondscoach zullen voortaan bepaalde eisen gesteld worden. Eén daarvan is dat de gegadigde minimaal een certificaat ‘Coach Betaaldvoetbal’ moet hebben om kans te maken op de functie. Alle hoofdklasseclubs zullen in het nieuwe seizoen getraind moeten worden door een oefenmeester met een A-licentie.

De kritieken op de directeurspost bij de SVB, vindt Giskus onterecht. “Het heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen. Je ontlast bestuursleden van dagelijkse werkzaamheden en dingen kunnen nu ook iets vlotter worden afgehandeld.”

Hij stelt dat de benoeming van een directeur in tegenstelling tot wat anderen beweren statutair wel geregeld is. “De mensen die dit stellen kennen de statuten van de SVB duidelijk niet”, geeft hij als antwoord daarop aan. In artikel 8 lid 2 van de Statuten staat dat het hoofdbestuur “bevoegd is vanuit zijn verantwoordelijkheid bepaalde delen van zijn taak te doen uitvoeren door een door hem te benoemen directeur of door commissies die door hem worden ingesteld.” Gordon van Sichem bekleedt de functie, maar wordt niet door alle leden erkend.

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 2010 jaar van veranderingen bij SVB
2010 jaar van veranderingen bij SVB
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGuI7xmZxzBcqchHK37wYiIMlPWX7rqdp9NdtwUaBqEty1OpFgQcruDhCVpJ4Z5z6kmOoEi8GV8rmoqHDdIFh3zefzJ3tJBBLiaJl5N1yIa4aItXZ1wkeLc9-0snWxtRQ11lSaIzAkIzY/s1600/Surinaamse+Voetbalbond%252C+Logo%252C+2010%252C+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGuI7xmZxzBcqchHK37wYiIMlPWX7rqdp9NdtwUaBqEty1OpFgQcruDhCVpJ4Z5z6kmOoEi8GV8rmoqHDdIFh3zefzJ3tJBBLiaJl5N1yIa4aItXZ1wkeLc9-0snWxtRQ11lSaIzAkIzY/s72-c/Surinaamse+Voetbalbond%252C+Logo%252C+2010%252C+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/2010-jaar-van-veranderingen-bij-svb.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/2010-jaar-van-veranderingen-bij-svb.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content