Suriname naar WK door confederatie-switch (2)

In het vorige artikel zijn enkele voordelen voorgehouden van de CONMEBOL ten opzichte van de CONCACAF als confederatie waar Suriname zich bi...


In het vorige artikel zijn enkele voordelen voorgehouden van de CONMEBOL ten opzichte van de CONCACAF als confederatie waar Suriname zich bij zou kunnen aansluiten als lid in het streven op weg naar een WK eindronde. In dit tweede en laatste deel wordt naast de statistische en relatief grotere kans op het behalen van een FIFA Wereld Kampioenschap ook een vergelijking uiteengezet van de financiële en organisatorische voordelen die een confederatie "switch" Suriname zou kunnen opleveren.

Het lidmaatschap van de CONMEBOL levert in één keer een enorme waardering op de FIFA ranglijst op. De FIFA ranking komt tot stand op basis van een formule waarbij men onder andere een punten waardering heeft toegekend aan de confederaties op basis van de resultaten van wedstrijden tussen lidlanden van deze confederaties op de laatste drie WK eindronden. Dus hoe meer winst partijen van CONCACAF lidlanden tegen andere landen op een WK hoe hoger de notering die meetelt bij de maandelijkse FIFA ranking list voor onder andere Suriname.

ConfederatiesFIFA Punten waardering (na WK 2006)
UEFA1.0
CONMEBOL0.98
CONCACAF0.85
AFC0.85
CAF0.85
OFC0.85

Aan de hand van de bovenstaande tabel is te merken hoe het lidmaatschap bij de CONCACAF eigenlijk in ons nadeel werkt. Hoe meer landen van een confederatie zich kwalificeren en hun wedstrijden winnen op een WK, hoe beter voor de andere lidlanden die zich niet hebben kunnen kwalificeren. Ik (Henk Doest) heb mij ook weleens afgevraagd tijdens het onderzoek voor dit artikel wat de beweegredenen zijn geweest om lid te worden van de CONCACAF in 1965. Het kan niet zijn geweest omwille van ons taalgebruik. Want slechts 4 van de 41 CONCACAF leden hebben het Nederlands als officiële taal. Daarnaast zijn 28 van de 41 CONCACAF leden eilanden. Dus we hebben alle reden vanwege het feit dat we op het vaste land van Zuid-Amerika liggen om het lidmaatschap van de CONMEBOL aan te vragen.

Ons taalgebruik is ook geen barrière meer, omdat de Surinaamse regering in 2008 heeft bedongen van de Amazone landen om alle officiële documenten in het Spaans naar het Engels te vertalen. Dat verzoek zouden we ook kunnen doen aan de CONMEBOL, waardoor de communicatie tussen ons en het secretariaat van de CONMEBOL in Paraguay makkelijker verloopt. Organisatorisch is de CONMEBOL ook op een hoger niveau dan de CONCACAF. Dat blijkt uit het aantal toernooien voor clubs en representatieve selecties met een ledental van slechts 10, tegenover het aantal toernooien van de CONCACAF in verhouding tot het ledental van 41 (zie vorig artikel).

Het lidmaatschap van Brazilië heeft, vanwege het feit dat de gewezen voorzitter van de FIFA Dr. João Havelange een Braziliaan was, dit land een enorm invloedrijke positie gegeven binnen de FIFA. Deze positie van Brazilië en niet te vergeten Argentinië zou Suriname veel meer opleveren dan de invloed die de voorzitter van de CONCACAF en special advisor van de TTFF (Trinidad & Tobago Football Federation) Jack Warner heeft.

"Suriname haalt veel meer uit lidmaatschap CONMEBOL dan lidmaatschap CONCACAF"

Wat heeft het Suriname qua voetbal ontwikkeling opgeleverd sinds Jack Warner met de scepter zwaait bij de CONCACAF en vice-president is van de FIFA? Wat te denken van een Copa America wedstrijd Suriname vs. Brazilië? Of een WK kwalificatie wedstrijd Suriname vs. Argentinië? Of een Copa Libertadores match tussen Inter Moengotapoe vs. FC Flamengo? En dit alles op uit en thuis basis. Wist u dat de winnaar van de Copa Libertadores een gegarandeerde kampioenspremie van maar liefst 4 miljoen Euro krijgt? Een bedrag te vergelijken met dat wat een associatie van de FIFA krijgt als het zich voor een WK eindronde heeft gekwalificeerd.

Dit geeft aanleiding te concluderen dat de CONMEBOL qua financiële sterkte te vergelijken is met de FIFA, want alleen dan ben je als organisatie in staat zulke kampioenspremies uit te keren. Alleen de UEFA overtreft met haar gegarandeerde Champions League kampioens premie van 7 miljoen Euro de Copa Libertadores. Verder zouden we ons totaal voetbal vooruit zien gaan als we kijken naar de mogelijkheden die we hebben voor onder andere trainingskampen van onze nationale selecties in met name Brazilië en het aantrekken van technisch kader voor onze clubs.

Evenzo zal de mogelijkheid bestaan voor het aantrekken van Zuid-Amerikaanse voetballers om te spelen voor onze clubs waardoor de spanning in de competitie alleen maar zal toenemen en dat indirect zal leiden tot een vergroting van het aantal toeschouwers in onze stadions en natuurlijk meer financiële armslag voor de clubs om te investeren in met name hun jeugdopleiding. Het competitie reglement zal dan gewijzigd moeten worden conform de 6+5 regel na aanname door de FIFA, maar het opnemen van een ruimer aantal buitenlandse spelers bij de clubs hoeft niet nadelig te zijn voor de lokale voetballers.

Als we kijken naar landen zoals Spanje, Italië en Duitsland waar er een groot aantal buitenlandse spelers zitten dan merk je dat de nationale selecties erop vooruit zijn gegaan. De lokale voetballers nemen het elk weekend in de competitie op tegen de buitenlandse of spelen samen met ze in een team. Dit kan alleen maar een synergisch effect hebben van 2+2=5. En u gelooft het of niet, maar het noord-oosten van Brazilië heeft veel talent dat niet aan bod komt bij topteams in Brazilië zelf en dus steeds zoekt naar mogelijkheden buiten de grenzen.

De Surinaamse "Pro League" zou een serieuze optie kunnen zijn voor deze talentvolle voetballers om hun professionele voetbal carrière te starten of te continueren. Surinaamse clubs zouden zoals Nederlandse clubs nu als "hub" kunnen fungeren voor Braziliaanse voetballers naar Europa, maar meer nog Braziliaanse en andere Zuid-Amerikaanse voetballers zouden kiezen voor het spelen voor Surinaamse clubs vanwege het feit dat Surinaamse clubs participeren in alle CONMEBOL club toernooien waaronder de Copa Libertadores waardoor voor hen mogelijkheden open gaan om zich in de kijkers te spelen van grotere clubs elders in de wereld. En als u enigszins de mening bent toegedaan dat deze confederatie "switch" een onmogelijke zaak zou zijn. Ik mag u geruststellen dat zowel de statuten van de FIFA, CONCACAF als de CONMEBOL de mogelijkheid bieden hiervoor.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Raj-G,

    Ik zie veel goede punten.



    Geen slechte punten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie punten inderdaad.

    Maar ja,of zo'n overstap naar de andere Confederatie zal plaatsvinden?Ik betwijfel dat.
    Zal in de staat waarin Surinam verkeerd waarschijnlijk nooit gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op basis van wat is Suriname geplaats in de concacaf?

    Wat zijn de eisen om in de CONMEBOL te komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik gelooft er heilig in,maar met meneer Guskus aan de leiding ,,en die ouderwetse regering in suriname no way,,

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriname naar WK door confederatie-switch (2)
Suriname naar WK door confederatie-switch (2)
http://i50.tinypic.com/5kivkg.jpg
http://i50.tinypic.com/5kivkg_th.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/06/suriname-naar-wk-door-confederatie_19.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/06/suriname-naar-wk-door-confederatie_19.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content