'Nationaliteitenkwestie wordt spoedig opgelost'

Minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin (foto) hoopt dat er snel duidelijkheid komt in de kwestie van de dubbele nationaliteit. Vol...


Minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin (foto) hoopt dat er snel duidelijkheid komt in de kwestie van de dubbele nationaliteit. Volgens de bewindsman moet er een brede maatschappelijke discussie over komen. Ook een referendum over de mogelijkheid om personen van Surinaamse origine met een andere nationaliteit een Surinaams paspoort te geven, sluit hij niet uit.

"De nationaliteit gaat verder dan alleen een document. Het gaat om verbondenheid. Om hoe iemand zich van binnen voelt." Bij deze woorden legt Lackin zijn hand op zijn borst. Volgens hem zijn er genoeg Surinamers met de Nederlandse nationaliteit die zich vooral Surinamer voelen en ook in die hoedanigheid iets voor hun land willen betekenen. "De discussie hierover dient zich niet te beperken tot het sportpaspoort voor voetballers van Surinaamse origine met een Nederlandse nationaliteit die voor ons land zouden kunnen spelen."

Lackin zegt dat binnen de regering ook over de dubbele nationaliteit wordt gediscussieerd. Ook tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee is het issue ter sprake gekomen. Het vergt aanpassing van de grondwet maar vóór het zo ver is, zou Lackin de discussie eerst veel breder willen trekken. Dat is volgens hem nodig om te bekijken of er voldoende draagvlak is voor de dubbele nationaliteit.

De bewindsman noemt het diasporabeleid dat India voert als voorbeeld. Suriname zou volgens hem veel meer gebruik kunnen en moeten maken van de onder Surinamers in het buitenland aanwezige vakkennis. Hij vertelt dat op dit moment initiatieven zijn ontwikkeld om die vakkennis te bundelen: "Via sectorale honorair consuls hebben we een netwerk opgebouwd van ingenieurs in de energiesector en in de weg-, water- en woningbouw. Daar zitten veel mensen bij met een Surinaamse achtergrond. Op die manier kun je een diasporabeleid ontwikkelen waarvan ons land maximaal kan profiteren. Met het in het buitenland beschikbare kader is het bijvoorbeeld mogelijk om het niveau van onze universiteit op te krikken of onze volksgezondheid naar een hoger niveau te brengen."

Lackin stelt dat de nationaliteit van deze vakmensen geen belemmering mag zijn om zich voor Suriname in te zetten. Het gaat om Surinamers die destijds naar het buitenland zijn vertrokken om er te studeren. Daar moesten ze in veel gevallen hun nationaliteit voor opgeven. "Als het aan mij ligt, wordt dat zo snel mogelijk opgelost. Daar is de voorzitter van De Nationale Assemblee ook voorstander van. Hierover zou wat mij betreft een brede maatschappelijke discussie moeten worden gevoerd. Misschien moeten we er zelfs een referendum over houden."

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. deze onzin horen we al 4 jaar ofzo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Minister,volgens mij bent u niet op de hoogte van alles.Time is money.Wanneer horen wij een positieve feedback hieromtrent.Verbondenheid?Hebben zij dat niet?Zijn we niet op de hoogte hoeveel hulp in Euro richting Suriname gaat?Voelen wij als leiders de verbondenheid van onze familie die in Nederland zitten dan niet?

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Nationaliteitenkwestie wordt spoedig opgelost'
'Nationaliteitenkwestie wordt spoedig opgelost'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmoKFNFsgIm4jsbD6PhuBGXxKNNOfkXb64ArNYBtKh8LcI98d34pgY93TrWpja4NXNfBXiX-3y1GwgyRJ2IVV-5ZgxQSAULMM2aSiWUZptGnsnlm4HonW9pg88lDznkw0MRKMHNovbb-k/s1600/Winston+Lackin%252C+Minister+Buitenlandse+Zaken%252C+Suriname%252C+2011+%25283%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmoKFNFsgIm4jsbD6PhuBGXxKNNOfkXb64ArNYBtKh8LcI98d34pgY93TrWpja4NXNfBXiX-3y1GwgyRJ2IVV-5ZgxQSAULMM2aSiWUZptGnsnlm4HonW9pg88lDznkw0MRKMHNovbb-k/s72-c/Winston+Lackin%252C+Minister+Buitenlandse+Zaken%252C+Suriname%252C+2011+%25283%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/08/nationaliteitenkwestie-wordt-spoedig.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/08/nationaliteitenkwestie-wordt-spoedig.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content