'Geen internationals met goede mentaliteit meer'

Met het besluit van Marlon Felter (foto: rechts, met Mark Blanco van El Salvador) een punt te zetten achter zijn interlandcarrière, heeft de...


Met het besluit van Marlon Felter (foto: rechts, met Mark Blanco van El Salvador) een punt te zetten achter zijn interlandcarrière, heeft de nationale voetbalselectie van Suriname geen echte leider meer. De centrale verdediger, die zondag in het Franklin Essedstadion tegen Curaçao zijn laatste interland speelde, voldeed aan alles wat een coach van een speler verlangt.

Marlon Felter werd op 21 juli 1978 in Paramaribo geboren, maar bracht zijn jeugd in Totness, Coronie door. Zijn interlandcarrière begon op 19 oktober 2002 tegen Frans-Guyana (2-0). Negen jaar en 65 interlands tegen twintig landen later, kwam er een einde aan die periode. “Ik ben dankbaar dat wij een speler als Marlon Felter hebben gehad”, looft bondscoach Kenneth Jaliens de afgezwaaide stopper. “Hij zat vol discipline, kende zijn plichten, was coachbaar en een duidelijk voorbeeld voor de jonge voetballers die nu van hem moeten overnemen. Ik ben blij dat ik zo een speler heb mogen kennen.”

Felter is er sinds zijn debuut in 2002 constant bij geweest en heeft laten zien een ideale leider te zijn op en van het veld. Jaliens, die het bijzonder jammer vindt afscheid te moet nemen van zijn aanvoerder, geeft aan dat Felter niet alleen duidelijk leiding gaf aan de vrij jonge huidige selectie, maar ook aan de oudere waarvoor hij eerder heeft gespeeld. “Als regels niet werden nageleefd, liet hij zijn leiderskwaliteiten duidelijk zien. Op het zachtst gezegd, ging hij een duidelijk gesprek met ze aan, zodat de opdrachten toch uitgevoerd werden.”

Zo een aanvoerder zal volgens Jaliens moeilijk te vervangen zijn, omdat de spelers van tegenwoordig deze attitude missen. “Momenteel hebben wij karaktervolle spelers als Marlon niet in ons voetbal, maar wij hopen dat eentje die zich in zijn schaduw had opgesteld zich gauw zal aandienen en zijn taken en functie zal overnemen. Ik hoop het van harte, omdat wij in ons voetbal jongens met discipline die volharden, doorzettingsvermogen hebben en karakter tonen, coachbaar zijn en willen trainen niet meer hebben. We hebben meer van zulke spelers nodig.”

De coach vond het jammer dat Felter geen volwaardig afscheid heeft gehad. Het Franklin Essedstadion was haast leeg. Het is de krant opgevallen dat ook de familie en mensen van zijn club Walking Boyz Company (WBC) er niet waren. “Maar ja ... belangrijk is dat de medespelers en de technische staf hem die warmte hebben gegeven en op gepaste wijze afscheid hebben genomen van deze grote voetballer”, aldus Jaliens.

Afscheidnemen was erg zwaar voor Felter, die zijn loopbaan bij Corona Boys begon. “Maar ik sluit deze periode toch met een goed gevoel af. Vooral op de manier hoe de SVB mij in het zonnetje heeft gezet, spreekt me aan. Dat laat zien dat ze tevreden zijn over mijn bijdrage en prestaties”, concludeert hij.

Felter vertelt dat het voor hem altijd een eer was om Suriname uit te dragen. “Ik ben een Surinamer in hart en nieren en zal op welk front dan ook proberen mijn land altijd positief uit te dragen”, zegt hij.

Dat was volgens hem dan ook de reden dat hij sinds zijn eerste oproep altijd zijn krachten heeft gegeven en de enige speler is geweest die er constant bij is geweest. “Je moet discipline hebben, karakter tonen, doorzettingsvermogen en bovenal een wil hebben. Dat heeft me altijd helpen presteren. Maar ja, het voetbal bestaat niet alleen uit voetbal, dus zal je het op gegeven moment over een andere boeg moeten gooien.”

De verdediger kent slechts één dieptepunt de zware knieblessure twee weken vóór de kwalificatiewedstrijd tegen Montserrat in de competitiewedstrijd tegen Randjiet Boys in zijn carrière, maar praat over veel hoogtepunten. “Alle positieve dingen ervaar ik als een hoogtepunt.”

Hij heeft door de jaren heel wat ervaring opgedaan en is vast van plan die over te dragen aan de opkomende voetballers. Zo denkt hij eraan om zich op te geven voor de eerstvolgende trainersopleiding. “Ik word zeker voetbaltrainer, want ik wil alles wat ik heb geleerd aan de jonge jongens overdragen, omdat zij het nu gaan meemaken. Ik denk dat zij voetbal op een hoger niveau zullen meemaken.”

Jaliens vindt ook dat spelers als Felter zich na hun actieve loopbaan nuttig moeten maken voor het Surinaamse voetbal. Hij stelt dat de SVB mogelijkheden daartoe moeten creëren. “Het is in het verleden gebleken dat de grote voetballers na hun carrière verdwijnen en dat moet veranderen. Hierdoor zijn er geen idolen voor de opkomende jongens. Wij hopen samen met de SVB een stap te kunnen maken om onze ex-voetballers die toch redelijk hebben gepresteerd, te behouden en als voorbeeld te gebruiken voor de jongere selecties.”

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. een top gozer zo te lezen...en jammer dat zijn familie of de WBC er niet bij waren ...triest is dit zeg..ik bedoel dat zeg genoeg over die mensen, de moeite om te komen voor zo'n type speler met een goed voetbal hart namen zij niet ?? ego trippers...dat een paar er niet bij zijn ok...maar sorry niemand..tjoeri...dan weet ik wel dat ons land aan karakters kapot gaat er is alleen een ik ik ik mentaliteit..en de rest kan stikken...Suriname had gewoon nog afhankelijk moeten zijn blijkt nu..of een "andere" groep Surinamers moeten het vor het zeggen hebben dan komt het wel goed...

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Geen internationals met goede mentaliteit meer'
'Geen internationals met goede mentaliteit meer'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_dR1ZbHRDuaVGKRHNM3QjF7_1S9DnNFrg-Cmo9G-Tgcygikf6IGH9kAEiyUsPp83QeeLwMl_Ax5ePHnNZ57XvQHJeRamBJNbEbCodYn1gIAWVchHXwkzcnrST827VAN1aUjbkUkPSGZA/s1600/El+Salvador%252C+Suriname%252C+Mark+Blanco+%252817%2529%252C+Marlon+Felter+%25284%2529%252C+Voetbal%252C+WK-kwalificatie+2014%252C+15+november+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_dR1ZbHRDuaVGKRHNM3QjF7_1S9DnNFrg-Cmo9G-Tgcygikf6IGH9kAEiyUsPp83QeeLwMl_Ax5ePHnNZ57XvQHJeRamBJNbEbCodYn1gIAWVchHXwkzcnrST827VAN1aUjbkUkPSGZA/s72-c/El+Salvador%252C+Suriname%252C+Mark+Blanco+%252817%2529%252C+Marlon+Felter+%25284%2529%252C+Voetbal%252C+WK-kwalificatie+2014%252C+15+november+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/12/geen-internationals-met-goede.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/12/geen-internationals-met-goede.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content