Waarom Suriname nog nooit een WK bereikte

Hoewel er sinds 1990 meer dan 20 Surinaamse spelers op een WK actief waren, deed Suriname zelf nog nooit mee. Alle Surinamers die schitterd...


Hoewel er sinds 1990 meer dan 20 Surinaamse spelers op een WK actief waren, deed Suriname zelf nog nooit mee. Alle Surinamers die schitterden op het WK, deden dat in het shirt van het Nederlands elftal.

Dat het nationale elftal van Suriname zich nog nooit wist te kwalificeren, is mede te danken aan het feit dat alleen spelers met een Surinaams paspoort mee mogen doen. Surinaamse voetballers uit Nederland kunnen niet uitkomen voor het land waar hun wortels liggen, omdat zij formeel geen Surinamer zijn.

Het nationale team bestaat daarom uit amateurspelers die in Suriname voetballen. Een profcompetitie is er niet, bijna alle spelers hebben overdag een normale baan en trainen slechts een paar avonden per week. De prestaties van het nationale elftal hebben daar onmiskenbaar onder te lijden. In het WK-kwalificatietoernooi wordt Suriname meestal vroegtijdig uitgeschakeld.

Surinaamse voetballiefhebbers dromen al jaren van een elftal waarin ook plek is voor Nederlandse Surinamers. Met spelers als Gullit, Rijkaard, Davids, Kluivert en Seedorf zouden de prestaties de afgelopen 20 jaar een stuk beter zijn geweest, denken de fans. Ook het huidige nationale team zou kunnen profiteren van Surinamers die in Nederland voetballen. In de WK-selectie van Nederland zaten vijf spelers van Surinaamse komaf: Michel Vorm (FC Utrecht), Edson Braafheid, Ryan Babel (beiden TSG 1899 Hoffenheim), Nigel de Jong (Manchester City) en Eljero Elia (Hamburger SV).

Georginio Wijnaldum (Feyenoord), Royston Drenthe (Real Madrid CF), Dwight Tiendalli (FC Twente), Ryan Donk (Club Brugge), Gianni Zuiverloon (West Bromwich Albion FC) en Kenneth Vermeer (Ajax) zijn de meest aansprekende namen die nu voor Suriname in aanmerking zouden komen.

De Surinaamse wet staat die droom voorlopig echter in de weg. Sinds de onafhankelijkheid van 1975 moeten alle Surinamers kiezen tussen een Surinaams of een Nederlands paspoort. Voor de huidige generatie Surinaams-Nederlandse voetballers is het Surinaamse elftal daarom geen optie: om voor een Surinaams paspoort in aanmerking te komen, moeten ze er gaan wonen en hun Nederlandse paspoort opgeven.

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) ijvert al jaren voor een speciale regeling, zodat Nederlandse Surinamers toch voor het nationale elftal uit mogen komen. Het elftal van Trinidad & Tobago wist zich in 2006 op een soortgelijke manier te plaatsen voor het WK. Onder leiding van coach Leo Beenhakker werd een team samengesteld van spelers die hun brood verdienden in Engeland en Amerika, maar een vader of moeder hadden die op een van beide eilanden was geboren.

Als Suriname een soortgelijke regeling treft, kunnen talentvolle voetballers voortaan een keuze maken tussen Nederland en Suriname, net zoals spelers als Afellay, El Hamdaoui en Amrabat dankzij hun dubbele paspoort konden kiezen tussen Nederland en Marokko. Of de nieuwe regering van Suriname aan zo'n wetswijziging mee wil werken, is echter de vraag.

COMMENTS

BLOGGER: 8
  1. mooi verhaal. maar nog steeds dezelfde verhaal jaar in jaar uit. realistisch zal het nooit gebeuren met deze generatie. eerlijk gezegd zijn de surinaamse decision makers bang voor surineds (suriprofs). ik blijf hopen op een miracle of zo, maar realistisch moet ik ook blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Raj-G
    http://surivoetbal.webklik.nl/page/nieuws

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ''Surinamers', zijn zij die in Suriname geboren & getogen zijn.' bijvoorbeeld vroeger, een Linger, Purperhart, Kemble, Tol - allen met ook een profloopbaan in Ptata. -.!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Suriname bereikte nog NOOIT een wk, omdat de Eenheid en verstandhouding binnen ons voetbalgebeuren, zoek is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waarom kunnen wij als volwaardige Surinamers ons niet volledige kunnen inzetten voor ons eigen voetbal?ik ben moe om in alle eindtoernooien voor een andere land als suporter te fungeren,we hebben genoeg talenten om hier van gebruik te maken,over een jaar beginnen de qualificaties er is nog geen plan voor het senioren selectie om zich voor te bereiden op die wedstrijden,dubbelnatio weten we nog niet of dat een optie is dan maar afwachten wat de uitvinding van de fifa.WIE is de uitverkorene om dit probleem voor ons op te lossen voetbal minnend Surinamers?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. IK denk dat misschien STANLY MENZO persoonlijk naar Suriname moet afrijzen om PRESIDENT BOUTERSE te kunnen overtuigen dat voetbal ook economische voordeel kan hebben in Suriname,want er kom nergens voor in het regerings beleid voor,POUL ABENA had aan gekondigd dat SURINAME weer gaat bloeien in zijn oude glory maar ik heb nog steeds niks vernomen,dus wie hout wie voor de gek?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Paul Abena?misschien is hij goed als omroeper.Laten we hopen dat het niet alleen op een etentje blijft.Tya,ik mis een Amaaktie,een Vlijter,spelers van Notch in de A-selectie.O ja,een jungelo Brunswijk.We gaan deze keer een eliminatie in de eerste ronde niet accepteren.WATCH OUT,SVB en technische staf.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Suriname heefd top voetbal perzonen maar coruptie en regering belemmeren veel . Waardoor het niet gewaardeerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Waarom Suriname nog nooit een WK bereikte
Waarom Suriname nog nooit een WK bereikte
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixwOIfjJH5Nn0FVVfatwwD2Olu6V2wzbmuaGVnixJXQmjTsD_MmlQVOW6jlQ49KOYl3eeUrMbhOyDtd1drVzM9WkvoUZb7dmDEbp_WZcaYyCSKMP-7VYxPI02qoN8hat7HsIIa-nGVUxI/s1600/WK+voetbal,+Logo's,+Historie,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixwOIfjJH5Nn0FVVfatwwD2Olu6V2wzbmuaGVnixJXQmjTsD_MmlQVOW6jlQ49KOYl3eeUrMbhOyDtd1drVzM9WkvoUZb7dmDEbp_WZcaYyCSKMP-7VYxPI02qoN8hat7HsIIa-nGVUxI/s72-c/WK+voetbal,+Logo's,+Historie,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/02/waarom-suriname-nog-nooit-een-wk.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/02/waarom-suriname-nog-nooit-een-wk.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content