Column [Ruben Ravenberg] - Zolang het WK tijd is, vraagt een ieder in Suriname zich of wij dat niveau ooit zullen bereiken. Deze wens van h...
Column [Ruben Ravenberg] - Zolang het WK tijd is, vraagt een ieder in Suriname zich of wij dat niveau ooit zullen bereiken. Deze wens van het Surinaamse volk zal ik analyseren aan de hand van de acht kwaliteitsmanagement principes (KMP). De basis om WK voetbal te bereiken is de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en de schuldige waarom wij het ook niet bereiken is de SVB.
WK voetbal is weggelegd voor goedgeorganiseerde professionele organisaties. Tot op heden ben ik de persoonlijke mening
toegedaan dat wij van de SVB niet kunnen spreken van een goedgeorganiseerde professionele organisatie. Dit naar aanleiding van de volgende analyse d.m.v. de KMP:
1. Klant georiënteerde organisatie
De klant (supporters & leden) eist topvoetbal op wereld niveau en dan moet de SVB daar invulling aan gaat geven. Zolang de SVB dat niet doet zullen de stadions leeg blijven. Mensen blijven dan liever thuis kijken naar een Spaanse of Engelse of Italiaanse wedstrijd, dan om naar het stadion te gaan. Het wordt tijd dat de SVB een wetenschappelijk onderzoek doet naar het sterk teruggelopen stadionbezoek.
2. Leiderschap
De SVB (vooral de voorzitter) moet leiderschap kwaliteiten beschikken met visie voor de ontwikkeling van ons voetbal. Daarnaast moet de SVB niet doen alsof zij alles beter weet. Ik denk dat dit het grootste probleem is van het huidig bestuur. Men stuurt een wetsontwerp naar de DNA voor goedkeuring van dubbele nationaliteit zonder dat het besproken is met de totale Surinaamse voetbal wereld. Wie zegt ons dat dubbele nationaliteit de oplossing is? Heeft men laten onderzoeken of de spelers in het buitenland daadwerkelijk voor Suriname willen uitkomen? Wat zijn de eisen van de spelers? Zijn wij in staat om aan hun eisen te voldoen? Dit zijn allemaal vragen die eerst beantwoord dienen te worden, voordat wij verder kunnen gaan met het vraag stuk van dubbele nationaliteit.
3. Menselijke betrokkenheid
Zoals in punt 2 is aangegeven heeft de SVB de voetbalwereld niet betrokken bij hun idee (voor mij geen visie) van dubbele nationaliteit. Men gaat juist politici betrekken, waarvan de meeste geen bijdrage leveren aan de sportwereld. De debatten rond dit stuk (als het op de DNA agenda wordt geplaatst) zal zich zeker rond financiële & politieke steekspelletjes concentreren. Dit stuk moest eerst met alle relevante actoren, in o.a. een seminar of workshop, worden bediscussieerd.
Hierbij moesten de Ministeries van Sport & Jeugdzaken en Buitenlandse Zaken ook betrokken worden, omdat het om de sport & buitenlandse aangelegenheden gaat. Alle waardevolle aanbevelingen zouden dan meegenomen moeten worden en een aangepast document opstellen. Afhankelijk van de inhoud zou het door Sport & Jeugdzaken of Buitenlandse Zaken worden ingediend bij DNA. Dan zou één van de ministers van deze twee ministeries het stuk moeten verdedigen. Maar nu het door de SVB ingediend is, is de vraag welke minister het zal verdedigen. Daarnaast is de vraag wie de commissie van rapporteurs in DNA zal leiden. Zal het vermoedelijk dhr. R. Brunswijk zijn vanwege zijn affiniteit met de voetbalsport? Het is koffiedik kijken wat het zal worden in ons Parlement.
4. Procesbenadering
Daarvan is er totaal geen sprake. Alle schakel in het proces bij de SVB moeten professioneel zijn, voordat wij willen meedoen aan een professioneel evenement als WK. Wat zijn de mechanismen die wij anno 2014 in place moeten hebben, omdat doel te bereiken?
5. Systeem benadering tot beheersing
Is de SVB in staat een professionele WK team te beheersen? Wat zijn de factoren die wij nodig hebben om dat te kunnen doen? Zijn geld & dubbele nationaliteit de oplossing? Professionele organisatie kunnen alleen door professionals worden gemanaged. De SVB, de Staf en bondscoach moeten professionals zijn. Wat zijn de kwalificaties van een SVB Technisch Directeur? De voormalige Technisch Directeur (Kenneth Jaliens, red.) is aan de kant gezet. De huidige Technisch Directeur (Ronald Kolf, red.) heeft zijn sporen verdiend als hoofdklasse trainer, maar wil dat zeggen dat hij een goede Technisch Directeur kan zijn? Het antwoord is nee! De gewezen Technisch Directeur heeft naast zijn verdiensten als hoofdklasse trainer, ook het hoogste diploma in Suriname op voetbalgebied. Dit is misschien wel een voorwaarde voor een succes Technisch Directeur. Daarnaast is de gewezen Technisch Directeur nog steeds analist & commentator van internationale voetbalwedstrijden en beweegt zich vrij in de gemeenschap. De huidige Technisch Directeur heb ik persoonlijk nooit als analist & commentator meegemaakt! Ook komt zijn houding arrogant over.
6. Continue verbetering
Er is duidelijk geen sprake van continu verbetering. Een voormalig bondscoach heeft bij zijn aanstelling opgemerkt dat de arrogante houding van enkele ‘sterspelers’ van ons nationaal elftal onacceptabel is. De heren verschenen op de training wanneer zij wilden.
Toen de bondscoach deze heren uit de selectie heeft gezet, heeft de SVB daarop als antwoord de bondscoach ontslagen. De SVB vond dat het niet de bevoegdheid van de coach is om spelers uit de selectie te zetten. Waar ter wereld is dat mogelijk? Alleen in Suriname! Hoe kan een bondsbestuur bepalen welke spelers in een selectie horen en welke niet? In alle professionele organisaties zijn het bondscoaches die de selecties samenstellen, maar alleen in Suriname wil de SVB mede bepalen.
Ons nationaal elftal heeft toen een dip gehad, totdat de voormalig Technisch Directeur als bondscoach weer wat successen had weten te boeken. Maar tot nu toe is de evaluatie van continue verbetering nog niet zichtbaar. Er zal pas continue verbetering plaatsvinden bij continue evaluaties en SWOT-analyses.
7. Op feiten gebaseerde beslissingen
Is het feit dat wij de WK niet halen gelegen in het feit dat wij geen professionele competitie hebben of omdat wij geen professionele voetballers hebben in ons elftal? Om deze vraag te beantwoorden moeten wij ons af vragen of alle voetballers op het WK professionals zijn. Dat is zeker niet het geval. Wij moeten analyseren om de tekortkomingen te achterhalen, en daarna op basis van de bevindingen realistische beslissingen nemen.
8. Wederzijdse voordelige leverancier relaties
Pas als een organisatie presteert zal die ondersteuning vinden van leveranciers. In het geval van de SVB zijn de leveranciers de sponsors en het publiek. Geen enkele sponsor zal zijn geld stoppen in zaken die hij niet kan volgen. De SVB moet zich niet alleen blijven focussen op gelden van de FIFA. Ook moet men met een gedegen plan komen, zodat ook de Staat en Bedrijfsleven een bijdrage kunnen leveren. Met een goed plan richting de ontwikkeling van topvoetbal, waarbij alle relevante organisaties betrokken worden, zullen zeker successen worden geboekt. Sponsors zullen dan bereid zijn om de salarissen van een professioneel trainerscollectief te betalen, vooral als alles transparant verloopt en de goede resultaten niet uitblijven.
Om de SVB tot een professionele organisatie te maken, zal het huidig bestuur de hele organisatie moeten laten doorlichten. Ook zal men moeten afrekenen met vriendjes politiek. Men zou het best een internationale consultant moeten inhuren om de gehele organisatie te reorganiseren.
Hierbij zullen ook de kwalificaties moeten worden vastgesteld voor de twee belangrijke directieleden t.w. Administratief Directeur en Technisch Directeur. Verder moet men de functies rouleren. De huidige penningmeester is te lang in functie. Het wordt tijd dat hij een ander functie bekleed binnen de organisatie. Laten wij maar niet hopen dat hij daar zit om zijn bedrijf te bevoordelen. Want het mag niet zo zijn dat alle buitenlandse reizen van de SVB gaan via zijn eigen reisbureau. Als zou hij de laagste tickets aanbieden aan de SVB, het blijft conflict of interest. Ook is het tijd dat de SVB zijn staf regelmatig stage laat lopen bij andere professionele organisaties in het buitenland, zodat zij een breder kijk hebben op zaken. Dit zal alleen maar het Surinaams voetbal ten goede komen.
Tot slot wil ik zeggen dat dubbele nationaliteit alleen ons nooit zal brengen naar het WK. Wij moeten een WK beter analyseren en weten wat de kwaliteiten zijn die het vereist om daar te komen. Daarna kunnen wij een integraal plan opstellen om de doelen te realiseren. Hiervoor hebben wij alle Surinamers nodig en niet alleen de 51 DNA-leden, 17 ministers, 1 onderminister, vicepresident en president. Waar blijft de betrokkenheid van de lidbonden, voetballers en de supporters? Uiteindelijk zal het voetbal zijn doel hebben bereikt, wanneer de supporters er massaal achter staan. Zonder supporters geen sport. Geen strijd, geen kroon!
Ruben Ravenberg (Master of Business Administration) schreef dit stuk in verband met een prijsvraag van het Surinaamse trainings- en adviesbedrijf 4U Business Solutions (www.4u.sr).
Natio Fans, auw, dit doet pijn. Afgaande op wat de heer Ravenberg hier schrijft, betekent dit een gehele nieuwe organisatie voor de SVB. De vraag wordt dan, willen alle leden van het bestuur hun plaats opgeven? Geachte heer Ravenberg, kunt u aub uitdiepen wat de plaats dan moet zijn van de hofleveranciers van ons nationaal voetbal, de voetbalclubs, in dit geheel? Immers de clubs zijn de leveranciers voor Natio en hebben geen middelen om op hoger niveau te trainen en kwaliteit af te leveren aan Natio. Moet Lelydorp Sportbond, Kwatta, Nickerie, Coronie, en anderen de toekomst bepalen van bijvoorbeeld, een semi betaalde club als Inter Moengotapoe?
BeantwoordenVerwijderenWat een slecht stuk Mr.Ravenberg. U wordt te persoonlijk in een stuk waar u het eigenlijk over het proces moet hebben. Onlangs ben ik in Suriname en heb ik ook met eigen ogen mogen waarnemen dat de SVB een puinhoop is. Op dat gebied ben ik het wel eenseens met bovenstaand stuk. Maar ik zou niet persoonlijk worden in zo een rapport. Zonder buitenlandse professionals ( zowel bestuurlijk als technisch ) zal Suriname geen stappen vooruit zetten op voetbalgebied. Dat is mijn eigen conclusie die ik met eigen ogen helaas heb kunnen waarnemen. Iedereen praat over het WK halen, maar laten we eerst eens een rol van betekenis spelen in de CONCACAF. Dat is de eerst volgende stap.
BeantwoordenVerwijderenJouw reaktie is baar slecht en niet het stuk van dhr. Ravenberg. Wanneer je geen verstand heft van ISO normen & standaarden, dan ga je werkelijk reageren als een kwakzalver. Ik zie niets persoonlijk in het stuk. Het is gewoon de naakte waarheid. Geven jullie toe dat er iemand is die een analyse heft gemaakt op basis van de realiteit. In het stuk heeft dhr. Ravenberg duidelijk aangegeven dat het tijd is dat de SVB zijn mensen stage laten lopen in het buitenland. Hetzelfde schijf jij in je stuk, alleen met andere woorden. En toch vind jij dit stuk slecht? Wat een idioot zijn wij in deze wereld. Ik ben trots op wat dhr. Ravenberg heeft durven te zeggen. Het is de naakte waarheid. Schrijf jij een betere stuk voor ons! Het zal vermoedelijk beter lijken. omdat dhr. Ravenberg alles reeds heeft voorgekauwd. Jij Leyner moet alleen maar malen. Wat een idiotisch denken van jullie! Haal het positieve eruit en laat het negatieve voor wat het is!
VerwijderenPunt 7: Om deze vraag te beantwoorden moeten wij ons af vragen of alle voetballers op het WK professionals zijn. Dat is zeker niet het geval. Is dit een vraag? Elk land dat zich kwalificeert voor een wk heeft alleen maar professionals in hun team. Wat die man zegt is flauwe kul.
BeantwoordenVerwijderenLeg jij ons uit wat geen flauwe kul is. Dit is gewoon de naakte waarheid! Alleen idioten reageren zo! Heeft Jamaica een profcompetitie? Hebben zij het WK niet gehaald met een selectie van spelers van buiten- en binnenland! Jouw reaktie is flauwe kul. Dhr. Ravenberg heft een goed stuk geschreven. De waarheid keihard blootgelegd!
VerwijderenWe moeten realistisch en eerlijk zijn. Dit stuk is pure realitieit en de naakte waarheid. Na amper 2 jaar n nieuw SVB bestuur, de vorige website werd offline gehaald. Zou ge-upgrade worden. De grootste sportbond zonder website nu?????? En we willen communiceren met leden, supporters en t volk???? En we willen met dit gedrag naar WK?
BeantwoordenVerwijderenMark
Groots werden de bondscoaches van de verscheidene SVB selecties gepresenteerd. Godeken werd te licht bevonden voor de A-selectie en werd wederom als voorgaande jaren aangesteld bij de U-20. Tevens werd voor de bondscoach meteen de assistent bepaald, n take it or leave it dus.. Na 3 maanden heeft A-selectie assistent zelfs bedankt, komt de uiteindelijke bondscoach maar niet en mag Godeken effe bij de Senioren meedraaien nu. Oooh, wat is die man snel gegroeid dan intussn,, van licht gewicht tot super zwaargewicht.. Techn directeur, let op uw zaak.. Eerlijkheid en transparantie zijn zeer belangrijk.
BeantwoordenVerwijderenEen voetbaltrainer
Er werden vorig jaar contracten getekend met de Braziliaanse voetbalbond. Na 10 maanden heeft er geen enkele uitwisseling plaatsgevonden op voetbal cq training gebied. Hoeveel zand strooit men de voetballers en voetbalminnend publiek nog meer in t oog?????
BeantwoordenVerwijderenBy the way, los van gekwalificeerd te zijn moet je ook loyaal zijn tegenover dit SVB bestuur en Techn direkteur, anders kom je niet aan de bak.
Mr. Ronald Kolf, creer niet uw eigen koninkrijk, zelfs de loyalisten zullen eens opstaan en hun eigen weg vinden. Rodney Oldenstam, Regillio Kolf, Roberto Godeken en uw persoon zijn allen uit het Leeuwennest. Leo Victor heeft inderdaad goed kader, maar aub give others a chance too..... Kritische John
Beter wordt die man weer coach van Robin Hood. Past beter bij hem. Stonfutu Binhood
BeantwoordenVerwijderenWaarom spelen Apai en Rijssel meestal niet?
BeantwoordenVerwijderenLastant spelers uit Ned.
De heer Ravenberg heft gedurfd de vingers op de zere plekken te leggen. Dit is puur realiteit! De reakties van de eerste drie personen tonen gewoon aan dat zij geen verbetering willen van het Surinaams voetbal. Ik kan niet indenken dat iemand aangeeft dat dit een slechte stuk is. Het geeft gewoon aan hoe men innerlijk in elkaar zit. Als er meer mensen waren in Suriname die de durft van de heer Ravenberg hadden, zou de SVB zeker veranderen. Ik hoop alleen dat zij dit stuk onder ogen zien. Dit is een analyse op basis van ISO kwaliteitsnormen. Het is zelfsprekend dat men het gaat afkeuren als men geen weet heft van de ISO standaarden. Ik ben zeker dat dit stuk de Surinaamse voetbal wereld tot nadenken zal zetten. Hopelijk zullen wij de verandering op korte termijn merken en de vruchten ervan spoedig plukken.
BeantwoordenVerwijderenIk bedank een ieder voor zijn/haar reaktie op mijn artikel. Het zij negatief, het zij positief, ik prober er wat uit te leren. Wel moet ik zeggen dat de positieve reakties mij heel veel hebben geleerd! Ik ben blij met de toegevoegde waarde aan mijn artikel. De negatieve neem ik mee, hoewel ik niets eruit heb kunnen halen om verder te gaan. Maar feit is dat ik een lans heb gebroken voor de SVB in het algemeen, en het Surinaams voetbal in het bijzonder. Ik had niet verwacht dat mijn artikel de eerste prijs zou winnen en op een international niveau zou belanden voor een gezellige discussie. Ik had gewoon meegedaan om het meedoen. Maar thanks God.
BeantwoordenVerwijderenNatio Fans, Oenasur heeft hier nooit beweerd dat hij geen verbetering wil zien. Ik heb alleen de vraag gesteld, wat de positie van de clubs hierin is. Welk nieuw SVB je ook inricht, de clubs blijven de spil. Iedereen wil een sterke en professionele SVB, desnoods bedekken we het met wetenschappelijke rapporten en met gras uit Zeist, maar als er niet gelijktijdig richtlijnen zijn voor de clubs, hoe komen we aan verbetering? Iedere lid-bond voelt zich belangrijk, maar ze hebben tot nu geen enkele club kunnen leveren op prof of semi-prof basis. Ook de positie van de clubs moet in rapporten, memo's of afstudeeropdrachten worden verwerkt. Het hebben van mooie complexen is niet alles.
BeantwoordenVerwijderenOenaSur, werkelijk moet de SVB wat mijn betreft een nieuwe organisatie worden, met name een professionele organisatie. Bestuursleden hoeven hun plaats niet op te geven, het zijn de SVB leden die dat gaan eisen. De leden hebben het hoogste woord en niet de bestuursleden. De SVB zal eisen stellen aan de clubs om mee te gaan met de ontwikkelingen. Welke kwalificaties moet een trainer hebben om in de Hoofdklasse of Eersteklasse te kunnen trainen? Dit moet de SVB vaststellen. De lidbonden hoeven geen spelers te leveren, maar zij moeten zeggenschap hebben. De bestuursleden van deze organisaties hebben echt visie als het gaat om voetbal. Wanneer een Kenneth Themen of Errol Veldbloem of Delano Landvreugd zijn uiteenzetting geeft, dan klink het als muziek in de oor. De SVB bestuursleden hebben altijd moeite om het tegendeel te bewijzen. Ik heb ze persoonlijk meegemaakt in ALV van de SVB, toen ik nog zat in het bestuur van de Moengo Sport Bond. Ik weet niet op basis waarvan jij zegt dat Inter Moengo Tapoe een semi-prof club is. Ik weet wel dat zij 1 van de bestbetaalde voetbalclub of zelfs de bestbetaalde voetbalclub van Suriname zijn. Hierdoor willen de meeste voetballers uiteraard voor hun uitkomen, omdat men dan goed in de eigen kosten kan voorzien. Maar betekent bestbetaalde semi-prof? Voor mij niet! De trainer van deze club heeft een voltijdse baan bij het Energie Bedrijven Suriname. Als IMT een semi-prof was, denk ik niet dat de trainer zo hard hoefde te werken in een bedrijf.
BeantwoordenVerwijderenBro Ravenberg, uw standpunten en betoog waren voor mij heel duidelijk. Bedankt.
BeantwoordenVerwijderenSvb competitie is een en al poppenkast!! Ik was daar op vakantie vorig jaar niet om aan te zien hoe slecht de svb hoofdklasse is . Stadion amper 75 man op de tribune spitsen die voor opengoal missen spelers die om vrije trappen elkaar uitschelden met zulk matriaal kan je sws niet op een wk komen aankakken ! Tevens svb directie leden moeten gewoon allemaal opstappen , het is tijd voor vers bloed. Maar nee ze willen allemaal de SRD"s opstrijken, corrupte benden en vriendjes politiek komt alleen in AMATEUR COMPETITIES nog voor zoals in suriname. Zelf me neefje die in de hoofdklasse uitkomt heeft me persoonlijk verteld fa de mang e pay scheids fu wien plei.
BeantwoordenVerwijderenVoor de mensen die een negatieve tevens ondoordachte reactie hadden op mijn artikel, wil ik ze verzoeken om het hoofdartikel in De Ware Tijd van heden 25 augustus 2014 te lezen. Daarin geeft de heer Clarence Seedorf zijn mening over de toekomst van het Surinaams voetbal, waaronder de kwestie van de dubbele nationaliteit. Leest u gaarne dat artikel en vergelijk beide inhoud. Feit is dat de heer Seedorf en ik elkaar nooit hebben ontmoet. Hopelijk zullen mensen hun braaksels wederom inslikken.
BeantwoordenVerwijderenNou wat een artikel om hoog van de toren te blazen zeg. Er worden meer open deuren ingetrapt dan dat er zijn, er is geen enkele stelling nieuw. Dit stuk had men 8 jaar geleden kunnen publiceren en het was precies hetzelfde
BeantwoordenVerwijderengeweest. Waarmee ik ook wil zeggen dat het over 8 jaar waarschijnlijk ook hetzelfde is.
Is dit nou echt een vernieuwend stukje? Dat de bond altijd maar praat en niets concreet doet?
Geen sponsors? nee natuurlijk niet, met die brunswijk sukkel van 50 jaar in de ''topcompetitie'' bij een topploeg... Sponsors geven geld zodat men er iets voor terug krijgt, het liefst macht. Met ronnie b blijft de macht weg en alle invloed die men zou kunnen hebben. Nee ik zie geen bank investeren in de SVB, dat is eigenlijk geld geven aan mensen die een geschiedenis hebben dat ze niets uitvoeren.
Wat de heer Ruben R. zegt is eigenlijk een "blueprint" of een "beginnerscursus" voor een ondernemingsplan en dat is al zorgelijk te noemen voor een organisatie dat zichzelf zelfs de "koninklijke" titel mag aanmeten.
Het probleem bij de SVB is hier in Holland ook zo: er zitten teveel oude generatiemensen in het bestuur die bang zijn (en terecht) dat wanneer ze een stap terug doen men helemaal ondergesneeuwd wordt met nieuwe en betere prestaties van hun opvolger zodat hun terkortkomingen duidelijk bloot komen te staan. Omdat er in Holland heel erg veel clubs zijn en men hier in het westen aan propaganda doet komt het niet duidelijk naar boven. Elke amateurvoetballer uit Holland weet dat het bijna altijd 'aan het bestuur ligt' zodra er weinig vooruitgang wordt geboekt.
Mensen gaan niet naar de stadions omdat er ook niets is, waarom organiseert men niet een soort kwaku-festival rond elke wedstrijd? Of houd er tenminste markt zodat er al mensen zijn, er te eten is en er muziek gedraaid wordt.
Ook zit het stadionbezoek kennelijk niet in de Surinaamse cultuur, als ik hier in Holland kijk naar de surinaamse voetbalclubs die hier zijn opgericht dan is het erg druk in de kantine en er omheen maar of mensen echt kijken dat is een tweede. Het grootste gedeelte is daar voor de gezelligheid en zal zn gezicht pas naar het veld draaien zodra er een doelpunt valt om daarna zn biertje tot zich te nemen en verder te praten.
Ik kan wel gaan roepen wat er nodig is maar dat doet iedereen al. In ieder geval heeft de SVB nog niet eens een website, maar afgelopen januari wilde men wel het logo gaan veranderen....
Ik zou niet weten waarom een logo moet veranderen als er niet eens een degelijke organisatie staat maar waarschijnlijk is er een vriend van iemand uit het bestuur die geld verdient met het ontwerpen van logos... dus ach ja...
Suriname is Suriname en samenwerken met oud-profvoetballers uit nederland doet de huidige oude generatie bestuurders niet graag. Maar voor een ogen openend stukje is dit artikel veel te zwak en is (dit jaar alleen) al 100x genoemd. Kijk u (meneer Ravenberg) deze site maar eens goed na. Wat dat betreft slaat Oenasur vaker de spijker op zn kop met zn vaak unieke of weinig gehoorde reacties op deze site.
Ik wens jullie allen het beste en bedankt Ruben R. voor uw bijdrage (ook bij de reacties).
Laires