Volgens de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, zou de Nederlandse wet zich ertegen verzetten getalenteerde Nederlanders in ...
Volgens de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, zou de Nederlandse wet zich ertegen verzetten getalenteerde Nederlanders in het Surinaamse elftal te laten spelen. 'Onzin', zegt Olav Haazen (foto) van NederlanderBlijven.nl, een comité dat zich inzet voor de modernisering van de Nederlandse nationaliteitsregels en acceptatie van dubbele nationaliteit. NatioSuriname.com vroeg Haazen om de argumenten van Noorman te analyseren.
Haazen is advocaat in New York en hoogleraar aan de rechtenfaculteit in Leiden. "Die opmerkingen berusten op een misverstand en zijn hier helemaal niet relevant." De Nederlandse regels zien alleen toe op vrijwillige verkrijging van nationaliteit, niet op naturalisatie die van rechtswege of door buitenlandse overheden eigener beweging wordt verleend."
Sommige beroepen die het landsbelang direct raken vereisen bijzondere expertise en talenten die niet iedereen heeft, meent Haazen. Het vertegenwoordigen van Suriname op wereldniveau in het Surinaamse elftal is hier stellig een voorbeeld van. De nieuwe regels maken mogelijk de Surinaamse nationaliteit van rechtswege te verlenen, als hiermee een nationaal belang gediend wordt. Als de wet dat gevolg verbindt aan de benoeming in kernfuncties of beroepen, dan is dit geen vrijwillige verkrijging. Een naturalisatieverzoek van de betrokkene is ook niet nodig. Als het om een staatsbelang gaat, kan de president naturalisatie eigener beweging verlenen.
"Het is ons keer op keer gebleken dat de Nederlandse ambassades en consulaten de grootste moeite hebben burgers accuraat en volledig over de dubbele nationaliteit te informeren", zegt Haazen, die via NederlanderBlijven.nl voortdurend klachten binnenkrijgt. Te vaak wordt onjuiste informatie verstrekt.
Overigens is de Nederlandse regel tegen dubbele nationaliteit zelf sterk in opspraak. In 2012 ondertekenden 25.000 mensen een petitie van NederlanderBlijven.nl tegen verdergaande beperking van dubbele nationaliteit. Onder de ondertekenaars bevonden zich vooraanstaande politici en vele topfiguren uit het internationale bedrijfsleven. Ook de Nederlandse sportwereld keerde zich tegen beperking van dubbele nationaliteit. Zo ondertekenden algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen en drievoudig Olympisch medaille-winnaar roeier Michiel Bartman. De Nederlandse regering trok het wetsvoorstel kort daarna in.
Volgens Haazen is de Nederlandse regel ouderwets en bekrompen en bovendien in strijd met Europese regelgeving. "Het is mij een raadsel waarom Nederland tegenwerkt dat succesvolle Nederlanders zich voor Suriname en de Surinaamse sport willen inzetten." Haazen verwacht dat de Nederlandse regel niet lang meer zal standhouden.
Reactie ambassadeur
Gevraagd naar een reactie zegt Noorman bij zijn eerdere uitlatingen te blijven. Dat neemt echter niet weg dat mensen altijd naar de rechter kunnen gaan als ze vinden dat hun Nederlanderschap onterecht afgenomen zou zijn, meent de ambassadeur.
Noorman heeft van verschillende kanten de vraag gekregen waarom Nederlandse voetballers van Turkse en Marokkaanse afkomst wel voor hun vaderland kunnen voetballen zonder hun Nederlanderschap te verliezen. Het antwoord is eenvoudig, zegt hij. "Het heeft er mee te maken dat deze voetballers van geboorte ook Turk of Marokkaan zijn en conform de wetgeving van die landen geen afstand kunnen doen van die nationaliteit. En dan stelt de Nederlandse wet dat een dubbele nationaliteit wel kan", legt hij uit.
Ik heb het zelf ook al eerder gezegd,het gaat niet om een "keuze" die Nederlandse sporters van Surinaamse origine zouden moeten maken voor de Surinaamse nationaliteit!!Daar is totaal geen sprake van in dat wetsvoorstel van de SVB.Deze hoogleraar heeft het nog eens haarfijn en helder naar voren gebracht,dus hopelijk is het nu voor iedereen duidelijk.Die NL ambassadeur riep maar wat,zonder te weten waar dit allemaal eigenlijk over gaat!Men LEEST niet goed!
BeantwoordenVerwijderen'Het heeft de president behaagt..'
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij bepaalt S'lands hoogste man zelf wie hij een lintje oplegt/ toebedeeld als dat maar wordt aangedragen; en dus ook de nationaliteit. een specifiek! wet is onnodig.
Narah.
Dat lintjes eenzijdig opleggen gaat niet werken. Droom maar lekker verder. Tuurlijk bepaalt Suriname in eigen land wat het doet. Maar dat geldt ook voor Nederland. Die gaat Suriname ook niet kunnen vertellen hoe zij in eigen land omgaan met dubbele nationaliteit. Enige manier dat het werkt is als je het net als bij de Marrokanen bij ALLE Surinamers in het buitenland oplegt zonder onderscheid te maken.
BeantwoordenVerwijderengefeliciteerd!
Verwijderen