Natio heeft grote commerciƫle potentie

Het is een mooi gebaar van prominente Nederlandse Surinamers aan het land waar zij zijn geboren of waar hun familie vandaan komt. De Surinaa...

Het is een mooi gebaar van prominente Nederlandse Surinamers aan het land waar zij zijn geboren of waar hun familie vandaan komt. De Surinaamse Voetbal Bond (SVB), die donderdag het honderdjarig jubileum viert, heeft een cadeau gekregen waardoor het voetbal tussen Marowijne en Corantijn een enorme impuls moet krijgen. "Met de Stichting Vrienden Voetbal Suriname willen wij samen met de Koninklijke SVB het Surinaamse voetbal mondiaal op de kaart zetten", aldus voorzitter Robert Geerlings.

Surinaamse voetbalgrootheden als Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Edgar Davids en momenteel Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zijn van Stavanger tot Kaapstad en van San Francisco tot Tokio beroemd, maar terwijl zij successen vierden in het Oranje-shirt leidde het voetbal in Suriname decennialang een marginaal bestaan.

Het zogenaamde 'diaspora-beleid' van Dean GorrƩ moet daar verandering in brengen. De bondscoach wil internationaal gaan aanhaken met Surinaamse spelers uit Nederland die het grote Oranje niet hebben gehaald. Met de historische kwalificatie voor de Gold Cup van 2021 heeft GorrƩ al een aansprekend begin gemaakt met het opstuwen in de vaart der volkeren van de Surinaamse ploeg. Parallel daaraan moet ook het voetbal in Suriname zelf op een hoger niveau worden gebracht, zodat in de toekomst meer talenten uit eigen land kunnen doorbreken. De Stichting Vrienden Voetbal Suriname moet het fondament worden waarop GorrƩ zijn sportieve plannen kan bouwen. "Er is een enorme professionalisering gaande van het Surinaamse voetbal en daar geven wij ondersteuning aan. Dan moet je denken aan sponsoring en marketing, maar ook op juridisch vlak en qua media", aldus Geerlings.

De Amsterdamse advocaat vormt samen met voetbalmakelaar Humphry Nijman, marketeer Bob van Oosterhout, tv-presentator Humberto Tan, Greg GorrƩ, voormalig Vitesse-directeur Joost de Wit en de voorzitter en penningmeester van de SVB het bestuur van de nieuwe stichting. "Ons doel is dat 'Natio', zoals het Surinaamse nationale elftal liefkozend wordt genoemd, zowel in Suriname als in Nederland net zo omarmd gaat worden als nu al het geval is met het Nederlands elftal", aldus Geerlings.

GorrƩ is blij met de steun van de prominente Surinaamse Nederlanders. "Dit is een geweldig project om van Suriname een serieus voetballand te maken. Er is zoveel kwaliteit bij deze mensen om ondersteuning op alle fronten te leveren."

Een van de plannen is om Nederland in de toekomst te gebruiken als tweede uitvalsbasis voor de Surinaamse nationale ploeg. "Als het merendeel van de Surinaamse ploeg bestaan uit jongens uit Nederland, dan zouden we hier trainingskampen kunnen beleggen en oefenwedstrijden kunnen spelen", aldus GorrƩ. "Vorig jaar bij onze oefentournee was daar al veel animo voor, maar in de toekomst mikken dan niet op de stadions van Telstar of Almere City, maar op dat van bijvoorbeeld FC Utrecht en dromen we van een volle ArenA."

Geerlings ziet grote commerciƫle potentie in de plannen met het Surinaamse nationale team. "'Natio' supporten moet een feestje worden. Niet alleen voor de Surinamers, van wie er 500.000 in Suriname wonen en 350.000 in Nederland, maar ook voor de Nederlandse voetballiefhebbers. We hopen dat die naar 'Natio' gaan kijken met net zoveel liefde als voor het Nederlands elftal. Daarbij biedt de Surinaamse voetbalbeleving iets extra's. Surinamers maken van een voetbalwedstrijd een feest met muziek en lekker eten. Geen hooligans, geen gedoe, gewoon gezelligheid en aantrekkelijk voetbal. Die voetbalbeleving willen we ook graag met Nederland delen."

Maar het sportieve aspect staat voorop, benadrukt GorrƩ. "Ik denk dat het voor partijen een mooi moment is om in te stappen. Suriname kan historie gaan schrijven door zich voor de eerste keer te gaan plaatsen voor een groot toernooi. Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is om in de toekomst naast Nederland actief te zijn op een WK. Misschien zelfs al op het WK in Qatar in 2022."

Bron: De Telegraaf

Foto: Parool

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Natio heeft grote commerciƫle potentie
Natio heeft grote commerciƫle potentie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI0tKZ5gzK4iL_A03QBzHOCSogooPmEAsWH_3rm-164U_J50YGKIwnfOPALNCQPdk0KeUKSDEzLh-TsGUb_OObj9PveYIrdTSTBSBVZd_NKViG_HPHBA_R6BQ5TSN7NW0kdY05gZjR4tA/s320/Robert+Geerlings%252C+2018.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI0tKZ5gzK4iL_A03QBzHOCSogooPmEAsWH_3rm-164U_J50YGKIwnfOPALNCQPdk0KeUKSDEzLh-TsGUb_OObj9PveYIrdTSTBSBVZd_NKViG_HPHBA_R6BQ5TSN7NW0kdY05gZjR4tA/s72-c/Robert+Geerlings%252C+2018.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2020/09/natio-heeft-grote-commerciele-potentie.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2020/09/natio-heeft-grote-commerciele-potentie.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content