Lessen over Surinaams voetbal steeds harder

Lessen die onze voetballers op het internationaal forum leren, worden de laatste jaren duidelijker en harder. De lessen drukken ons hoe lang...


Lessen die onze voetballers op het internationaal forum leren, worden de laatste jaren duidelijker en harder. De lessen drukken ons hoe langer hoe meer met onze neus op de feiten. Er gaat veel mank aan het leggen van een goede technische en tactische basis bij jonge voetballers tijdens hun vorming.

Elke keer worden we gestraft als wij buiten onze normale bedoeningen in de reguliere competities treden en kennismaken met de grondbeginselen die onze jeugdigen missen. De praktijk heeft geleerd dat zolang wij met onze buurlanden spelen en een aantal landen dat het van slechts hun enthousiasme moeten hebben, wij een vuist kunnen maken. Maar op het moment waarop wij naar buiten treden en tegenstanders ontmoeten die een uitermate bewust partijtje voetballen, krijgen wij het knap lastig.

Deelname van onze U-20 selectie aan de kwalificatieronde is een avontuur geworden waarbij onze fundamentele tekortkomingen weer zijn blootgelegd. Heel simpele dingen die in de kleuterklas van de U-afdeling aangeleerd moeten worden. Na elk Surinaams avontuur dringen deze tekortkomingen sterker tot iedereen door, vooral degenen die verwend zijn door buitenlandse wedstrijden op de tv. Dat heeft niets te maken met professionals en amateurs. Grondbeginselen goed aanleren is overal hetzelfde.

Terwijl discussies over beroepsvoetbal de boventoon voeren in Suriname is niemand bereid een studie te maken van wat er verkeerd is aan de vorming van de Surinaamse voetballers aan de basis. Een duidelijk signaal wordt afgegeven als op de training van nationale selecties trainers de training tot vervelends toe staken om spelers van een nationale selectie aan het verstand te brengen dat zij fundamentele handelingen verkeerd toepassen en deze opnieuw moeten doen.

Simpele vaardigheden zitten er niet in en het is ongelooflijk dat die tekortkomingen niet in een vroeg stadium in de fase van de vroege ontwikkeling zijn weggewerkt. Voor bondstrainers, bij welke selectie dan ook, valt er geen eer te behalen om met spelers vol tekortkomingen te werken.

Het ziet er naar uit dat de meest zinvolle discussies over vooruitgang van ons voetbal zich voortaan moet voltrekken in de sfeer van langs welke lijnen het huiswerk gemaakt moet worden en welk strategisch en werkbaar plan nodig is om onze jeugd een optimale vorming te geven. Alle andere discussies over het willen vertoeven in hogere sferen zijn oeverloos.

Hoe lang moeten wij nog blijven aanhoren dat de Surinaamse tegenstanders enkele maten te groot zijn. De hamvraag is of de prioriteitsstelling van de huidige investering niet omgebogen moet worden in een meerjaren ontwikkelingsprogramma, bestemd voor de absolute jeugdige voetballers, met de nadruk op vorming en opleiding.

COMMENTS

BLOGGER: 11
  1. Sorry, het gaat hem hier toch echt wel om een stukje professionaliteit hoor! Voetballers van bij deze, die andere Landen-elftallen, zijn doodgewoon met hun VAK (plicht) bezig.
    Net wat u(?) zegt, bij ons gaat het hem om het enthousiasme meer nog; Waarbij, ook nog wel eens het nervositeits spook opdoemt! De leiding is van essentieel belang OOK!! Helaas, ik bezit niet over Trainers bescheiden; Wel: Bluf!! en een gevoelsmatige Kijk. !Het Surinaams bloed, heeft zich bewezen in de voetballerij!

    Volg me postings!! -JahJah-

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mind u: De voetballer Péle heeft nooit niet rationeel gevoetbald; Puur INTUÏTIE!!-durf ik te stellen- Toch word hij tot de dag van vandaag, koning voetbal beschouwd!
    Wat ik wil zeggen,je kan die jongens gaan drillen van concept zo en balaaname zo; Aan het einde van de dag/rit, zit het toch tussen de oren!! Vandaar het belang bij de Coach!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlyk! : Wanneer je die jongens niet wil/kan concretiseren -een salaris verstrekken-, en je jouw ook geen topcoach(Braziliaan of ander continentaal -er komt toch een stukje grondfeeling bij kijken, Zuid-Amerika-)kan permiteren, dan kan je eigenlijk, eigenlijk het boek dicht doen. Hoef je jouw dus geen enkele illusie te maken. Dan is een finaleronde halen -Live TV-,, al meer dan mooi, mooi!!
    -JahJah-

    BeantwoordenVerwijderen
  4. JahJah

    Nog eens de standen;

    USA - Suriname 4-0
    Panama - Suriname 3-0

    En dit gaat zo AL 30 JAAR!!!!!!!!!!!

    Noem het maar flutscores of wat je maar wil,maar a loss is a loss!!

    Professionaliseren die handel,of anders moeten we verder niet meer zeuren!Suriname kent z'n plaats en we zullen daar ook voor altijd blijven staan zolang er geen concrete plannen worden doorgevoerd!

    Sosso lassi,jaar in jaar uit.....

    Het moet nu maar eens eindelijk duidelijk worden dat we het niet moeten hebben van een hoop anthousiasme!Niet dat dat niet goed is,maar als je een goeie fiets wil rijden,dan koop je er niet een met kappotte banden,slechte ketting,schuine frame,defecte fietslicht en met een hoop mankementen meer!Je gaat voor PERFEKTIE!En DAT moet eens onderhand duidelijk beginnen te worden bij Surinaams voetbal!

    I rest my case,want dit ding ben ik inmiddels al jaren gewend,het is steeds weer hetzelfde liedje!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laat men -de svb??-, zich ervoor inzetten, om te beginnen, op regelmatige basis, -en dit zonder cynisme hoor!-de U-selecties te meten aan de U-selecties van de Conmebol landen. Te beginnen met een Tornatio: U-20.

    In de komende 'Copa America', heeft het land Japan, als extern land, moeten afhaken; Is dit niet een uitgelezen kans voor Suriname, om zichzelf aan te bieden, het gat te vullen??
    Tuurlijk je moet worden uitgenodigd, maar wij zijn met het continent toch ook al verenigend!
    Gewoon doen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De slechte resultaten van alle selecties heeft niets te maken met het geen prof zijn, laat dat duidelijk zijn. Ons voetbal gaat echt niet veel vooruit gaan als er vandaag prof voetbal in Suri wordt gespeeld. Hooguit zal er wat beter gevoetbald worden met veel meer inzet.

    Onze basis is ronduit slecht. Ben zelf trainer en in het verleden heb ik ook mijn bijdrage geleverd aan jeugdploegen.Ik bleef lang stilstaan bij de beginsellen van het voetbal, aannemen, verwerken, paas en trap techniek en liet de jongens vaak dan lekker hun gang gaan.

    Stond eens langs de kant te kijken hoe een jeugdtrainer bezig was en kon maar niet begrijpen de manier hoe er getraind werd. Allerlei geweldige taktische dingen, spelopbouw enz enz.Dan zie je bij de uitvoering dat 8 van de tien keer bij de tweede paas al het verkeerd gaat door slechte balbehandeling.

    Ik ben geen uitzondering als trainer maar is een normale zaak van de wereld en zooo logisch dat het echt zinloos is wanneer de basis elementen ontbreken je zoveel tijd gaat besteden aan taktische elementen, notabene bij u15 en u 13 jongens.

    Ga maar na in de competities van Suri, kijk hoeveel doelpunten ontstaan door slechte balbehandeling, slechte paas enz enz. Dat zie je ook weer terug in alle selecties van Suriname. Alle 7 goals (u20) zijn onstaan door het slecht beheersen van de basis elementen.

    Heb eerder al gepleit hier dat men moet beginnen om de meest getalenteerde voetballers van u13 in 1 team onder te brengen dat wekelijks driemaal samen traint onder goede begeleiding. laat men tijd en geld stoppen hierin en dan pas kunnen we gaan dromen van een deelname u16 wk. kijk maar hoe er gevoetbald wordt bij de u17 van zuid Amerika. Daar zie je al dat zij veeeeeeeel verder zijn dan onze u20 en olympische selectie.

    Nu al kunnen we met onze u15 selectie met moeite winnen van de buren en zelfs verliezen we vaak genoeg ook. Gaan we over een paar jaar weer teleurgesteld zijn dat we ons niet hebben kunnen plaatsen voor een u20 wk.

    Trainer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi, gepassioneerd gepent tréna! en ik ken mij erin vinden! Jah

    BeantwoordenVerwijderen
  8. alles mooi geschreven. jaar in jaar uit, dezelfde verhaal.

    het is simpel....daar is no geld voor onze voetbal. daar is no geld voor ontwinkeling van onze voetbal. no geld = no vooruitgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De basistechnieken bijbrengen zou geen challenge moeten zijn voor een veldtrainer. Er zijn genoeg nederlandse boeken daarover geschreven. Trappen, koppen, kappen en draaien. De basisvaardigheden staan garant voor een goed tactische ontwikkeling van elke speler. daar een speler tot zijn 16de geen contract mag sluiten end us ook geen geld mag verdienen, is de discussie over professionalisme dus uitgesloten. Als een technisch volmaakte speler de nodige tactiek heeft ontwikkeld zal er dan automatisch een contract volgen. Start bij de basics...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Waar is het Surinaams jeugdvoetbal meerjaren ontwikkelingsplan van SISO (het sportopleidings instituut van Ro kolf) en de SVB? Wat zijn de pilaren van het jeugdvoetbalproces in Suriname?

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Lessen over Surinaams voetbal steeds harder
Lessen over Surinaams voetbal steeds harder
http://i54.tinypic.com/2s8lh6c.jpg
http://i54.tinypic.com/2s8lh6c_th.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/04/lessen-over-surinaams-voetbal-steeds.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/04/lessen-over-surinaams-voetbal-steeds.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content