De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft uitgesloten dat Surinaamse voetballers met de Nederlandse nationaliteit, maar van Surinaamse origine speel...
De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft uitgesloten dat Surinaamse voetballers met de Nederlandse nationaliteit, maar van Surinaamse origine speelgerechtigd kunnen zijn voor het Surinaams elftal op basis van de Toescheidingsovereenkomst. Eind vorig jaar is de poging ondernomen om gebruik te maken van het 'staatsburgerschap' uit de overeenkomst.
Op basis van de Toescheidingsovereenkomst kunnen rechten geclaimd worden door personen die hun roots in Suriname hebben. Op basis van deze rechten dient een bepaalde groep van Surinaamse origine hetzelfde behandeld te worden als de Surinaamse staatsburgers. Na onderzoek door de juridische afdeling van de FIFA blijkt dat dit niet voldoende is om de Surinaamse profvoetballers (Suriprofs) speelgerechtigd te krijgen voor de nationale elftallen.
De FIFA beargumenteerd dat de overeenkomst geen nationaliteit toekent aan personen van Suriname origine, maar alleen de rechten die men heeft ten opzichte van de Republiek Suriname. Volgens de FIFA-regels moeten spelers de permanente nationaliteit bezitten om speelgerechtigd te zijn voor een nationaal team. "Het recht om behandeld te worden als Surinaams staatsburger, veranderd niks aan het feit dat voetballers naast hun Nederlandse nationaliteit niet de Surinaamse nationaliteit hebben", concludeert de FIFA.
Wanneer de SVB een positief antwoord had gekregen van de FIFA, konden de nationale voetbalselecties van Suriname versterkt worden met krachten uit het buitenland. Het lijkt vooralsnog een lange weg naar het moment dat de Suripofs in het Surinaams elftal zullen spelen. De enige weg om het mogelijk te maken is via de Surinaamse regering. Net als de meeste landen in de Caribische zone, zou de politiek de dubbele nationaliteit toe moeten staan. Hetgeen vaak een gevoelig onderwerp is geweest in de Surinaamse politiek.
Toch lijkt er nog een andere mogelijkheid beschikbaar voor de SVB. Het gaat dan om de werkwijze die de Haïtiaanse Voetbalbond hanteert met hun overheid. Haïti staat namelijk net als Suriname géén dubbele nationaliteit toe, maar voetballers van Haitiaanse origine met een andere nationaliteit kunnen wel officiële interlands spelen voor Haïti.
Dit komt doordat de Haïtiaanse overheid een uitzondering maakt voor atleten in het algemeen. "Als de spelers hun band kunnen bewijzen met Haïtiaanse (voor)ouders (bijvoorbeeld paspoort, geboortecertificaat etc.) maakt de overheid van Haïti doorgaans een uitzondering voor atleten", aldus de Haïtiaanse Voetbalbond.
Bij navraag bij twee Nederlandse voetballers van Haïtiaanse origine blijkt dit ook te kloppen. Lesly Fellinga en Regillio Nooitmeer hebben inmiddels officiële interlands op hun naam staan voor het Haïtiaans elftal. En dat terwijl ze hun Nederlandse paspoort konden behouden. Van de Haïtiaanse overheid werd een paspoort verkregen om het land te vertegenwoordigen op internationaal niveau. Het paspoort wordt alleen voor sport gerelateerde activiteiten gebruikt.
In de WK-kwalificatiereeks in 2008 speelde Natio nog tegen Fellinga in de bijna-gewonnen wedstrijd (2-2). Fellinga is geboren in Port-au-Price, maar is op jonge leeftijd naar Nederland verhuist en heeft toen de Nederlandse nationaliteit verkregen.
Nooitmeer is een geboren Rotterdammer, maar heeft een band met Haïti doordat zijn overgrootvader in het Caribische land werd geboren. Zijn overgrootvader is immers een zoon van Surinaamse ouders die naar Haïti waren verhuisd. Nooitmeer heeft in het verleden ook getracht om voor Suriname uit te komen. "Ik heb er zelf alles aangedaan om voor Suriname te spelen en ben zelfs een aantal keren met Johan Seedorf daar geweest, maar ik denk ook niet dat het snel gaat veranderen Winston Bogarde is ermee bezig geweest Seedorf, Davids etc. de Surinaamse regering wilde het toen gewoon niet veranderen."
De vraag komt op of deze procedure van Haïti ook in Suriname ingevoerd kan worden. Wanneer de Surinaamse wet op de nationaliteit en het ingezetenschap wordt bekeken, is te lezen dat artikel 9 misschien een deur open laat voor uitzonderlijke gevallen.
Artikel 9 luidt als volgt:
1. Naturalisatie kan ook om redenen van staatsbelang worden verleend. Daarbij is artikel 8 niet van toepassing.
2. De wet, waarbij zij verleend wordt, regelt in ieder bijzonder geval de gevolgen van die naturalisatie.
Het lijkt er op dat de overheid op basis van dit artikel een aparte procedure kan opstellen voor het vergeven van de Surinaamse nationaliteit aan atleten met het argument "staatsbelang". Sporters die het land Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen, zouden hiertoe gerekend kunnen worden.
Wil Suriname er werk van maken, zal het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken de kar moeten trekken. Eind maart is de kwestie aangekaart bij het Ministerie. "Het verzoek is ontvangen en voor behandeling doorverwezen. Een spoedige reactie kunt u tegemoet zien", aldus het Secretariaat van Buitenlandse Zaken.
Het blijkt dat men de zaak inmiddels in behandeling heeft genomen. Ricardo Panka (Mega Combinatie) wist te melden dat er vorige week donderdag 7 april een gesprek is geweest met enkele collega's, met de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Hier is de mogelijkheid van een zogenaamd sportpaspoort besproken. Lackin is de persoon die in het huidige kabinet over sport gaat. De minister heeft namelijk een deel van het Ministerie van Sport- & Jeugdzaken naar zich toe getrokken. Het betreffende deel gaat over de nieuwe sportacademie die in Suriname opgezet zal worden, in samen werking met voetballer Clarence Seedorf.
Alle hoop om de Suriprofs speelgerechtigd te krijgen voor de nationale voetbalselecties ligt nu bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wordt vervolgd...
Gerelateerde nieuwsberichten:
- 7 november 2010: Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA
- 11 mei 2010: Toescheidingsovereenkomst biedt kansen voor Suriprofs
UPDATE 19 APRIL 2011: De Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft de uitspraak van Ricardo Panka nagetrokken. Panka meldde namelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken over het sportpaspoort had vergaderd. Echter zegt de minister van Buitenlandse Zaken tegenover RNW niets te weten van de kwestie. "Het is me totaal onbekend dat op mijn ministerie besprekingen aan de gang zouden zijn over de zogenaamde invoering van een sportpaspoort", reageert Lackin. Of het Surinaams paspoort er ooit zal komen, is onduidelijk.
Kutzooi !!!! Zo komen we er nooit !!!!
BeantwoordenVerwijderenZe zijn bang dat we kampioen worden. Een land met 500.000 inwoners. Komplot!!
BeantwoordenVerwijderenEr spelen zoveel goede surinaamse voetballers in de Eredivisie die jammer genoeg net niet goed genoeg zijn Oranje. Ik zeg: geef deze jongens een kans om t Surinaams elftal te voorzien van de juiste kwaliteitsimpulsen zodat we SURINAME internationaal op de kaart kunnen zetten. Het zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap Copa America kan het podium worden met SURINAME in de schijnwerpers. Hier moeten wij met z'n allen naar streven...
BeantwoordenVerwijderenJerm1 Heeft gelijk, maar het lijkt alsof de regering van suriname het niet wilt en alles is zo ongeorganiseerd.
BeantwoordenVerwijderenHet kan ook zijn dat Lackin de Nederlandse sportclubs op hun wenken wilt bedienen. Deze clubs zitten r niet op te wachten dat hun spelers gedurende enkele perioden in het jaar elders verplichtingen krijgen. Suriname beschermt met haar houding dus het Nederlandse voetbal. Laten we het daarover hebben.
BeantwoordenVerwijderenBeste mensen,
BeantwoordenVerwijderenik vrees dat het niet door zal gaan met name hier om.Wanneer de nederlandse jongens van surinaams komaf ook een surinaams paspoort tegelijkertijd mag hebben dan ontstaat er een nieuwe discussie.En dat is dat naast het voetbal ook de nederlandse burgers van surinaams komaf een surinaams paspoort wilt krijgen.En dit ziet den Haag denk ik niet zo zitten.Je mag zelf bedenken waarom.Ik hoop dat de spelers mogen uitkomen voor suriname maar een ding moeten wij niet vergeten en dat is dat wij surinamers aan alle kanten worden uitgebuit.
Met vriendelijke groet,
Anoniempje
Misschien moeten we de president van Suriname persoonlijk een bezoek brengen.je weet het maar nooit.En veranderd hij van gedachten. ach waar praat je over 350 duizend burgers met een dubbele paspoort.De president moet een ding niet vergeten als wij er niet meer komen dan krijgt hij zijn salaris ook niet.
BeantwoordenVerwijderenTjoerie......
BeantwoordenVerwijderenGaat dit ook gelden voor andere "top" sporters van Surinaamse afkomst?
BeantwoordenVerwijderenHet dubbele paspoort zal alleen gelden voor sporters die suriname internationaal op de kaart kunnen zetten. Alleen als het dus in staats belang is. "gewone burgers" zullen voor deze regeling niet aanmerking komen.
BeantwoordenVerwijderenSurinaamse Nederlanders die voor Suriname uitkomen? Ik heb daar geen problemen mee. Maar ik ken veel Surinamers die er wel een probleem van maken. Ze wonen allemaal in Suriname en ze noemen de Surinaamse Nederlanders allemaal landverraders en vluchtelingen. Welke voetballer wil in zo'n klimaat en met zoveel haat voor Suriname uitkomen?
BeantwoordenVerwijderenGeef die spelers een Surinaams paspoort! Ik snap nog steeds niet waarom de Surinaamse regering er een groot probleem hiervan maakt.
BeantwoordenVerwijderenStel leeghoofden zijn het...het geld en de roem (voor het land) ligt voor het oprapen en men gaat zich dan zorgen maken over een dubbele paspoort?
BeantwoordenVerwijderenSuriname kan zichzelf in de grootste sport op aarde op de kaart zetten. Enig idee hoeveel economische welvaard dit met zich meebrengt?
Grootste probleem van Suriname trage ondoorzichtige stroop waar iedereen naar elkaar wijst.
Daarom gebeurt er ook jackshit!
voor wie het niet begrijpt met een sport paspoort kun je niets meer dan alleen sporten voor het desbetreffende land. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
BeantwoordenVerwijderen