Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA

Jongstleden hebben we (de website NatioSuriname) goed nieuws vernomen van de voorzitter van Surinaamse Voetbalbond (SVB), Louis Giskus. Op ...


Jongstleden hebben we (de website NatioSuriname) goed nieuws vernomen van de voorzitter van Surinaamse Voetbalbond (SVB), Louis Giskus. Op 11 mei 2010 publiceerde we een artikel (Toescheidingsovereenkomst biedt kansen voor Suriprofs) over de speelgerechtigheid van voetballers die van Surinaamse origine zijn. We opperde een wijze waarmee het mogelijk zou zijn om Surinaamse professionals (Suriprofs) (foto: met spelers van het Surinaams elftal) te selecteren voor de nationale elftallen van Suriname.

Deze wijze betreft het gebruik maken van de Toescheidingsovereenkomst (TO) tussen Nederland en Suriname dat in 1975 tot stand kwam bij de onafhankelijkheid. Concreet gaat het om artikel 5 lid 2 uit het verdrag die als volgt luidt: "De in het eerste lid bedoelde personen hebben het recht te allen tijde met hun gezin onvoorwaardelijk tot de Republiek Suriname te worden toegelaten en daar in alle opzichten als Surinamer te worden behandeld."

Er zijn veel verschillende interpretaties van de TO, mede omdat de inhoud van de overeenkomst op een aantal gebieden vaag en globaal is geformuleerd. Zo is er bijvoorbeeld geen duidelijkheid over het begrip 'Surinamer'. Bedoelt men 'behandeld te worden als Surinaamse staatsburger' of - in het andere uiterste - zoals men gewend is als ‘Surinamer' te worden bejegend. Daartussen zit een zee van benaderingen en het probleem van de TO is nu dat men dat begrip 'Surinamer' nooit goed heeft toegelicht.

Een daarop volgende logische gedachte was dat de FIFA ook een eigen conclusie kan formuleren omtrent de rechten van voetballers op basis van de overeenkomst. Met de gedachte dat Surinaamse voetballers zonder Surinaams paspoort een speciale status hebben en dus als 'Surinamer' benaderd kunnen worden. Hierop volgt dus bijvoorbeeld dat Nederlands Surinaamse voetballers net als de Surinamers die in Suriname wonen speelgerechtigd zijn voor het nationale elftal.

Na meerdere malen contact te hebben gezocht met de SVB hebben we bereikt wat we wilden. Op 3 april 2010 stuurden we onze eerste mail naar de SVB, maar na lang wachten kregen we geen respons. Daarom deden we op 3 juni 2010 een tweede poging waarop we direct een tegen antwoord ontvingen. Algemeen directeur Gordon van Sichem vertelde de door ons toegestuurde documenten kritisch door te zullen nemen en van opmerkingen te voorzien.

Na twee weken legden we weer contact om na te gaan of er vorderingen waren in het proces. Jammer genoeg werd het proces vertraagd, omdat het hele bestuur in Zuid-Afrika zat voor het FIFA congres en het Wereld Kampioenschap voetbal. "Bij terugkomst in Suriname ligt het in de bedoeling om gezamenlijk zich te buigen over de kwestie", wist Van Sichem te melden.

Na afloop van het WK voetbal is een aantal keer contact gezocht met de SVB over de stand van zaken. Vorige maand op 23 oktober ontvingen we goed nieuws van voorzitter Louis Giskus. Het bestuur van de SVB heeft de mogelijkheid met beide handen aangegrepen. "De Surinaamse Voetbalbond zal alle legale wegen bewandelen om Surinaamse voetballers in te zetten voor de diverse nationale selecties", gaf Giskus aan.

Na er een positief gevoel aan over te gehouden te hebben is er advies gevraagd aan de FIFA over de kwestie. De voorzitter vertelde hoe het proces is verlopen. "Op 4 februari 2010 hebben wij de FIFA om advies gevraagd over dit onderwerp en op hun verzoek hebben wij op 16 juli 2010 de Engelse versie van de Toescheidingsregeling tussen Suriname en Nederland van 1975 opgestuurd. Tot heden hebben wij nog geen reactie hierop gehad. Wij zien een antwoord danook met belangstelling tegemoet."

Het is zeer positief om te horen dat de SVB er werk van heeft gemaakt en er dus alleen gewacht moet worden op het besluit van de FIFA. De FIFA zal bekijken of het verdrag tussen Nederland en Suriname geldig is om voetballers van Surinaamse origine te selecteren voor de nationale elftallen.

Omdat het proces al een tijd aan de gang is en het verdrag al ongeveer 4 maanden geleden is opgestuurd, wilden we nagaan hoe lang het nog gaat duren. We stuurden een mail naar een contactpersoon bij de FIFA en legden onze vraag voor. Op 5 november 2010 ontvingen we reactie op onze brandende vraag. De FIFA was op de hoogte van de kwestie. "De FIFA is benaderd met vragen die betrekking hebben op de speelgerechtigheid van spelers om uit te komen voor vertegenwoordigende teams van de Surinaamse Voetbalbond."

In de mail heeft de FIFA geen indicatie kunnen geven hoe lang het nog gaat duren. Maar er blijkt een belangrijke reden te zijn dat de FIFA nog niet tot een conclusie heeft weten te komen. "Met de documentatie welke is ingediend, was het niet mogelijk om een grondige beoordeling van de zaak uit te voeren. Als gevolg daarvan, heeft de FIFA contact opgenomen met de Surinaamse Voetbalbond en gevraagd voor een gedegen petitie, evenals een reeks van documenten dat moet worden aangeleverd. Tot op de dag van vandaag hebben we nog geen antwoordt op ons verzoek gehad."

Na even gedacht te hebben aan de woorden van Giskus, dat het nog een kwestie van tijd is dat de FIFA met een conclusie komt, blijkt de SVB niet op de hoogte te zijn van de behoeften van de FIFA. Hoe het nu lijkt, is dat de twee partijen op elkaar wachten waardoor het proces stil ligt. We hebben de voorzitter een mail verstuurd met de opmerkingen van de FIFA.

Het is nu nog de vraag hoe lang het gaat duren totdat de SVB alle documentatie heeft verzameld. Vervolgens zal deze door een juridische afdeling en/of comité van de FIFA worden beoordeeld. Als we realistisch zijn, verwachten we definitief antwoord op de kwestie in 2011. Het is nu zaak dat de SVB actief en adequaat optreed.

Bekijk ook de inventarisatie die we deden naar Suriprofs, die in de toekomst mogelijk uit kunnen komen voor het Surinaams elftal:
- Inventarisatie Suriprof aanvallers
- Inventarisatie Suriprof middenvelders
- Inventarisatie Suriprof verdedigers
- Inventarisatie Suriprof keepers

COMMENTS

BLOGGER: 7
  1. Raj-G,heel goed werk!!!Ik zou zeggen,blijf ze benaderen!De SVB is verantwoordelijk voor de benodigde stukken,dus ik hoop dat ook daadwerkelijk die stukken naar de FIFA worden opgestuurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel makkelijk van de Fifa om Suriname te belasten met dit verzoek.
    Mogelijk kunnen deskundige Ned.Surinamers hun diensten (gratis) aanbieden aan de Surinaamse voetbalbond om de stukken gereed te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De hoop om een sterk surinaams team op de been te brengen is weer toegenomen. Het is te hopen dat deze niet vals is. Het liep vaak op een teleurstelling.

    SVB, doe je husiwerk a.u.b. Het voorwerk is al gedaan door Raj-G.
    De hele natie wacht op jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel hartelijk dank voor de update! Ik hoop dat de SVB snel werkt maakt en de aanvullende eisen van de FIFA oplevert zodat we in ieder geval de pool van beschikbaar talent kunnen vergroten waardoor er een echte gooi kan worden gedaan naar het halen van een WK.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De SVB moet deze zaak prioriteit geven. Het zal een onderdell van het beleid moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Raj_G,

    Er staat een bericht over deze zaak op starnieuws. Misschien kan je het ff lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De Surinaamse Diaspora in Nederland is zeer ingenomen met de 1 juli-rede van President Bouterse waarin de president zegt dat de Surinamers buiten Suriname door banden van bloed en bodem zijn verbonden met de Surinamers in Suriname. Als de president nu zorgt voor Diaspora (Sport)Beleid bijv. door bepaalde sporters ook de Surinaamse nationaliteit te geven kunnen deze sporters regionaal en internationaal voor Suriname uitkomen. Moet je zien hoe snel Suriname sportief op de wereldkaart wordt gezet met positieve gevolgen voor de aandacht van investeerders van all over the world. Surinaamse regering waar wacht u op ???????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA
Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBnDGu6QUCkt6-8IsnLnok1usboZDNbX6wBIdEEuRoOhMg3nDZiiyVmxQXapjdg2qjNN_odFvb6m3-tZ060rIHEiTkcyYdZcI-asXu9C5ZQ-d_EV88xS_711YRwRzpi-OI685JpD494H4/s420/Suriprofs,+Surinaams+elftal,+Selectie,+2009.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBnDGu6QUCkt6-8IsnLnok1usboZDNbX6wBIdEEuRoOhMg3nDZiiyVmxQXapjdg2qjNN_odFvb6m3-tZ060rIHEiTkcyYdZcI-asXu9C5ZQ-d_EV88xS_711YRwRzpi-OI685JpD494H4/s72-c/Suriprofs,+Surinaams+elftal,+Selectie,+2009.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/11/suriprofs-moeten-wachten-op-svb-en-fifa.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/11/suriprofs-moeten-wachten-op-svb-en-fifa.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content