Suriname wint eerste editie ABCS-toernooi

Suriname (foto: de selectie viert de overwinning) heeft de eerste editie van het ABCS-toernooi gewonnen. In de finale werd CuraƧao, na een ...

Suriname (foto: de selectie viert de overwinning) heeft de eerste editie van het ABCS-toernooi gewonnen. In de finale werd CuraƧao, na een penaltyserie verslagen. Met deze overwinning heeft Suriname de 3000 US dollar inleg weten te verdubbelen naar 6000 dollar prijzengeld.

Suriname begon goed aan de wedstrijd en dwong de CuraƧaosche verdediging na 20 minuten tot een eigendoelpunt: 0-1. In de 36e minuut strafte de arbiter ongeoorloofd spel van CuraƧao in het eigen strafschopsgebied af met een rode kaart en kreeg Suriname een penalty toegewezen. Stefano Rijssel werd door de doelman omver gehaald nadat hij hem reeds had omspeeld. De arbiter had geen keus dan de doelman de rode kaart te wijzen. CuraƧao speelde toen met tien man. RochƩ Emanuelson verdubbelde de score voor Suriname, door de toegekende strafschop te benutten.

2-0 was de stand waarbij de kleedkamers werden opgezocht. Na de rust kwam een herboren CuraƧao het veld op, hetgeen resulteerde in twee doelpunten: 2-2. RochƩ Emanuelson keek voor de tweede maal tegen de gele kaart aan en mocht vroegtijdig gaan douchen. Dit tot grote verbazing van de Surinaamse supporters die de spelers waren komen ondersteunen.

Ongeveer 5 minuten voor het einde wist Suriname nog te scoren, maar de bal werd afgekeurd door de arbiter. Dit zorgde andermaal voor onvrede bij de Surinaamse supporters.

De wedstrijd eindigde gelijk: 2-2. Dit betekende dat de bekende loterij gespeeld moest worden om de winnaar van de finale aan te wijzen. Na een stand van 5-5 in de strafschoppenserie, bleek Suriname de betere en werd daardoor de eerste kampioen van het ABCS-toernooi. De arbiter liet de laatste beslissende strafschop, die door Obrendo Huiswoud was gestopt, opnieuw nemen. De doelman toonde klasse en koelbloedigheid en stopte ook deze met een sublieme snoekduik.

Onmiddelijk na de overwinning van Natio, vertrok de delegatie naar de luchthaven om het vliegtuig op de valreep te pakken. Op de luchthaven stond bondscoach Ricardo Winter de pers kort te woord. "Wij hebben de eerste helft gecontroleerd. Meer doelpunten zaten erin maar de CuraƧaoƫnaars speelden bikkelhard. In de tweede helft werd Natio geconfronteerd met gebrek aan ervaring, vindt Winter. "Nadat de stand gelijk was getrokken hebben wij de wedstrijd tactisch uitgespeeld en op de counters gespeeld. CuraƧao was blij met de gelijke stand en ze hebben het op strafschoppen aangestuurd. Winter noemt het toernooi een goede repetitie voor de tweede ronde van de Digicel Caribbean Cup. Delegatieleider Waldo Gobardhan was vooral tevreden met de prestaties in de eerste helft.

Het was de eerste editie van het evenement met als vaste deelnemers Aruba, Bonaire, CuraƧao en Suriname. Aruba eindigde op de derde plaats. Bonaire liep weg toen de stand 3-3 was tegen Aruba en een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. Bonaire was het niet eens met een penalty die Aruba tijdens de wedstrijd kreeg.