'Internationals moeten verplichtingen aangaan'

Een week na de uitschakeling van het Surinaams voetbalelftal in het toernooi om de Digicel Caribbean Cup 2010 weet bondscoach Ricardo Winte...


Een week na de uitschakeling van het Surinaams voetbalelftal in het toernooi om de Digicel Caribbean Cup 2010 weet bondscoach Ricardo Winter (foto: links, met inmiddels ex-aanvoerder Derrick Garden) niet goed waar hij aan toe is. Een afsluitende bijeenkomst met de selectie ging niet door, de teammanager is in het buitenland en over een eventueel programma in de komende periode is hem niets bekend.

Zo zou er een vierhoekstoernooi op het programma staan in het kader van het 90-jarig bestaan van de Surinaamse voetbalbond (SVB) maar bijzonderheden kent hij niet. Tijdens de Nederlandse winterstop zouden twee clubs uit Brazilië en een club uit Nederland worden uitgenodigd.

In de tweede ronde van de Caribbean Cup verloor Suriname vorige week nogal ongelukkig met 1-2 van Antigua en Barbuda om vervolgens in de slotfase de winst tegen Cuba te laten glippen (3-3) en Dominica met 0-5 te verslaan. Het bleek te weinig voor een plek in de eindronde die deze week van start gaat op Martinique. Cuba en Antigua kwalificeerden zich wel.

Ondanks de uitschakeling van Natio in het toernooi is Winter niet ontevreden over de afgelopen periode. Natuurlijk is hij teleurgesteld over het eindresultaat maar de wedstrijden zijn volgens hem op een "paar kleine dingetjes" beslist. Van kritiek op de conditie van zijn internationals wil hij niets weten: "Daar heeft het niets mee te maken. Ik constateer dat we vooral op fysiek vlak tekort kwamen. In onze selectie zitten drie lange jongens terwijl die andere teams veel meer lengte in het veld brengen. Bovendien hebben ze flinke sprongkracht. Dan worden inworpen halve corners die weer worden doorgekopt. Hetzelfde verhaal bij spelhervattingen. Na de eerste wedstrijd hebben we afgesproken om zeker in de slotfase zo min mogelijk overtredingen te maken, maar tegen Cuba kregen we op het laatst toch nog een goal tegen uit een vrije trap."

Winter bespeurt vooruitgang binnen zijn selectie sinds hij de leiding heeft overgenomen: "Het positiespel en de speelwijze zijn verbeterd. Met deze groep kunnen we telkens stapjes vooruit maken. Ik vind dat we het niet slecht hebben gedaan. We hadden misschien harder kunnen werken, maar hard werken heeft soms ook zijn keerzijde. Bovendien moet je ook bekijken onder welke omstandigheden de jongens moeten presteren en welke ondersteuning we krijgen."

Winter verwijst daarmee naar de amateurstatus van Surinaamse voetballers. Op dit moment is het volgens hem niet mogelijk om bindende afspraken met spelers te maken: "We moeten daarom een situatie creëren waarin voetballers verplichtingen aangaan met het nationale team en we hen ook op die plichten kunnen wijzen. Maar dat kan eigenlijk alleen met profs."

De SVB heeft onlangs bekend gemaakt dat het een duidelijke scheiding tussen zaal- en veldvoetbal wil aanbrengen. Spelers mogen in het vervolg niet meer tegelijkertijd op het veld en in de zaal actief zijn. Winter hoopt dat de SVB die lijn doortrekt: "Dat moeten ze doordrukken. Dan krijg je ook niet meer de toestanden als afgelopen dagen waarin maar twee van de vijf wedstrijden in de hoofdklasse zijn doorgegaan. Transvaal heeft bijvoorbeeld nogal wat jongens rondlopen die ook voor Styx (dat gisteren landskampioen werd in de zaal, red.) uitkomen. Daarom is hun wedstrijd afgelopen weekend niet doorgegaan."

Winter gaat dit seizoen overigens verder als coach bij hoofdklasser Excelsior. Zijn ploeg is net gepromoveerd en het streven is gericht op handhaving in de hoogste klasse. "Maar", zegt hij, "het streelt ons wanneer andere clubs ons als kanshebber voor de titel beschouwen. Ik weet niet precies waar dat op gebaseerd is. De aankopen die we begin dit jaar hebben gedaan? Dan moeten we misschien zelf ook gaan beseffen dat er meer muziek zit in onze selectie."

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Internationals moeten verplichtingen aangaan'
'Internationals moeten verplichtingen aangaan'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_qO-gg2RBIAuzG0FpLC0Y8f_8wmOfP6nNoIIe9JfqZKNUFrLOfD6lg8k9oKomNVWVW1arbEXHPGsbc2P3pZZc1hERTWpi1TkiWUdTLHnkDSJw8eMcPRKrepeODVm02-HiN0ft_i6ly3U/s420/Ricardo+Winter,+Bondscoach,+Suriname,+Derrick+Garden,+Aanvoerder,+Digicel+Caribbean+Cup+2010,+2010.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_qO-gg2RBIAuzG0FpLC0Y8f_8wmOfP6nNoIIe9JfqZKNUFrLOfD6lg8k9oKomNVWVW1arbEXHPGsbc2P3pZZc1hERTWpi1TkiWUdTLHnkDSJw8eMcPRKrepeODVm02-HiN0ft_i6ly3U/s72-c/Ricardo+Winter,+Bondscoach,+Suriname,+Derrick+Garden,+Aanvoerder,+Digicel+Caribbean+Cup+2010,+2010.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/11/internationals-moeten-verplichtingen.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/11/internationals-moeten-verplichtingen.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content