Innovatie in het Surinaamse voetbalspel

Column [John Harold Biervliet] - De ontwikkeling van het Surinaamse voetbalspel begint met de ontwikkeling van een goede voetbalstructuur i...


Column [John Harold Biervliet] - De ontwikkeling van het Surinaamse voetbalspel begint met de ontwikkeling van een goede voetbalstructuur in het land. Wanneer men geen goede voetbalstructuur bezit in het land, produceert men altijd slechte resultaten op internationaal niveau. De planning is de eerste stap, maar je hebt ook human capital nodig.

Met andere woorden, voor de opbouw van de voetbalstructuur moet men denken aan sportdeskundigen, sportmedici en voetbaltrainers die een opleiding hebben gehad in een bepaalde school of academie in het buitenland (bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië en Colombia).

Een voetbaltrainer moet de voetbalkwaliteiten kennen van zijn spelers en hij moet zijn concept (idee) projecteren op het voetbalveld. Hij moet het voetbalteam een identiteit en stijl geven. Het kan een Surinaams concept zijn. De methode hoe het Surinaamse voetbalteam moet spelen op het veld. (Tactisch spelen is een foutieve conceptie van vele comentators.) Eerst moet het voetbalteam een concept reflecteren op het voetbalveld.

De succesformule van vele bekende voetballanden, bevindt zich in de constructie van een voetbalstructuur. Wat is de functie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB)? De SVB moet niet alleen denken in het organiseren van voetbalwedstrijden voor amateurs, maar moet ook denken in het construeren van een voetbalstructuur die vruchten kan opleveren in de toekomst. Ik wil twee gedachten introduceren voor het creëren van een voetbalstructuur, te weten: Grassroot Development (de basis-ontwikkeling voor voetbalspelers) en Footballplayers Seedling (voetbalontwikkeling voor de jeugd). De SVB moet in de volgende taken denken:
  1. De SVB moet een scholensysteem voor voetbalspelers tussen 6 en 12 jaar, 13 en 17 jaar opbouwen. Elke zaterdag moeten de ouders hun kinderen naar verschillende voetbalscholen begeleiden. Men moet ook voetbalscholen creëren voor meisjes.
  2. De SVB moet een wijkensysteem voor voetbalspelers tussen 6 en 12 jaar, 13 en 17 jaar, 18 en 20 jaar creëren en het organiseren van voetbaltoernooien in deze categorieën.
  3. Verder moet de SVB ook een districtensysteem voor voetbalspelers opbouwen.
  4. De SVB moet een school voor keepers creëren. De bekende doelverdediger, René Higuita, begon zijn carriére in een school voor keepers in Medellín (Colombia). Een keeper moet de leiding geven en bepaalde fouten op tijd corrigeren in de defensie van een team. Hij moet bepaalde basis-technieken beheersen.
  5. Het creëren van een Instituut voor een Hoog Rendement en Documentatie voor voetbalspelers. De voetbalsport is ook een wetenschap. De voetbalspelers moeten allerlei lichamelijke oefeningen doen (het opheffen van gewicht, het gebruik maken van de statische fiets –spinning – enz.) De voetbalspecialisten met sportieve medische kennis bekijken de volgende elementen van de voetbalspelers: lichaamstechniek, lichaamsbouw, lichaamsgestel, lichaamsvetgehalte, hart-analyse en ademhalingstest. Zij observeren bepaalde bio-type. Onder bio-type verstaat men het volgende: voetbalspelers die een speciale lichaamstechniek en lichaamsbouw bezitten (spierstelsel met betrekking tot de massa) en een lengte hebben tussen 1.80 en 1.90.
Ik wilde weer terug komen op het onderwep over het concept op het voetbalveld. Een voetbaltrainer is een voetbalarchitect die bepaalde ontwepen projecteert op het veld. Het ontwerp is een concept. De voetbalspelers zijn elementen die een bepaalde rol hebben op het veld. Bij elke wedstrijd, moet de voetbaltrainer het concept perfectioneren. Het ontwerp geeft vertrouwen in de spelers want zij weten hoe het spel ontwikkelt moet worden. (Methode) Bijvoorbeeld: zowel het voetbalteam van Spanje als voetbalclub F.C. Barcelona hebben een speciaal ontwerp op het veld. Zij gebruiken het spel van de driehoek strategie en verspreiden het op het hele veld.


Ik noem het een basis-concept. Het spel heeft orde nodig. De vleugelspelers moeten op de snelheid richten. De bal moet je niet zo snel verliezen. Het voetbalspel heeft ritme (tempo) en pauze. Ik denk dat de Surinaamse spelers op een bepaalde Surinaamse muziek moeten trainen. Met andere woorden, de spelers moeten de bal zolang mogelijk circuleren onder een ritme en weten wanneer zij moet aanvallen.

Het winnen van tijd en ruimte en doeltreffend zijn door middel van de snelheid is een voordeel in het spel. Men kan nooit de hele wedstrijd defensief spelen. De Caraïbische landen maken altijd deze innocente fout. Altijd moet men drie voorspelers hebben in de spatie van de verdedigers van de tegenpartij. Inclusief, bij de constante aanval van de tegenstanders of tegenpartij moeten de vleugelspelers en de voor-middenspeler altijd attent zijn en de zeven spelers kunnen een defensieve positie nemen.

De verovering van de bal
In de zone van 30 meters, moeten de zeven spelers een remsysteem uitoefenen. Met andere woorden, alle bewegingen van de tegenstanders in deze zone moet men snel tegenwerken. De Uruguayers hebben een goede non-stop pressing systeem met drie snelle voorspelers. Elke voetbalspeler moet een tegenstander goed bewaken en obstrueren. De zeven voetbalspelers hebben zeven referenties in de zone van 30 meters. Bij een bedreiging in het doelgebied moeten de zeven voetbalspelers een compacte concentratie vormen.


Het aanvallen
Bij het aanvallen moeten de voorspelers uitblinken wat denkvermogen en slimheid betreft. Welke pass moet de voorspeler geven met betrekking tot een doeltreffende actie. Het Braziliaanse spel lijkt op het weven of vlechten van iets. Zij hebben snelle vleugelspelers en weten te penetreren in het doelgebied. De Argentijnen houden van hun snelle non-stop ritme. Zij gaan van achter naar voren en omgekeerd en kennen uit het hoofd hun partner-positie. Een doorbraak in het denken betekent ook met moed het doelgebied doorbreken. De voorspelers moeten als een trein het doelgebied doorbreken en de mentaliteit hebben van de fameuze Argentijnse voetbalspeler Lionel Messi.


De orde van het spel met betrekking tot de ruimte op het veld is analogisch aan het concept of ontwerp van een goede voetbaltrainer. Het voetbalteam van Honduras heeft een Colombiaanse trainer. (Luis Fernando Suarez) In het verleden had het voetbalteam van Costa Rica ook een Colombiaanse trainer. Het voetbalteam van Jamaica, dat een uitzondering is in het Caraïbische gebied, had in het verleden een Braziliaanse trainer. De drie landen hebben een Zuid-Amerikaans concept ingevoerd in hun voetbalspel. In het kort, de voetbalspelers moeten de concepten van hun trainers weten te interpreteren.

Ten slotte, wil ik een discussie lanceren en vragen als het Surinaamse voetbalteam een Caraïbisch spel zonder concepten moet spelen of wil men een innovatie (een nieuw concept) introduceren in het Surinaamse voetbalspel?

Geschreven door, John Harold Biervliet, vanuit Colombia. Biervliet is professor aan de Universiteit (Universidad de Medellín/Universidad Nacional de Colombia) in Colombia waar hij al 30 jaar woonachtig is. Met zijn analyse over het Surinaamse voetbalspel probeert hij een impuls te geven om het voetbal in Suriname te verbeteren.

COMMENTS

BLOGGER: 1

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Innovatie in het Surinaamse voetbalspel
Innovatie in het Surinaamse voetbalspel
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLGW4gAHhjDsIDQA7kLqWC5D5gJNAUnwfYeG6PIx7W734_28MGrS6Ky2S6X9zZUXuy3JZXZszeQvgR1TKMWNaIhbJagn800TDF27Irs6zPrr6cs-IO67tFQbunlc2rNRgpexnivA2DP60/s1600/Voetbal%252C+Suriname%252C+8+februari+2010.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLGW4gAHhjDsIDQA7kLqWC5D5gJNAUnwfYeG6PIx7W734_28MGrS6Ky2S6X9zZUXuy3JZXZszeQvgR1TKMWNaIhbJagn800TDF27Irs6zPrr6cs-IO67tFQbunlc2rNRgpexnivA2DP60/s72-c/Voetbal%252C+Suriname%252C+8+februari+2010.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/06/innovatie-in-het-surinaamse-voetbalspel.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/06/innovatie-in-het-surinaamse-voetbalspel.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content