Aniel Ghisaidoobe (foto) ex-bestuurslid van Leo Victor zal zich inzetten voor een masterplan. Dat plan moet uiteindelijk resulteren in het s...
Aniel Ghisaidoobe (foto) ex-bestuurslid van Leo Victor zal zich inzetten voor een masterplan. Dat plan moet uiteindelijk resulteren in het streven een omwenteling te brengen in de huidige aanpak van het Surinaams voetbal. Het plan zal voorzien in veranderingsprocessen van alle probleemgebieden.
Ghisaidoobe is zich ervan bewust, dat hij in zijn eentje het karwei niet kan klaren. Vandaar dat alle actoren, belast met de voetballerij, hun schouders onder het werk moeten zetten. Om de contouren van het plan zichtbaar en duidelijk te maken, is presentatie daarvan op een congres noodzakelijk.
Strategisch plan
Ghisaidoobe is voorstander van een grondige reorganisatie bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Hij vindt dat de traditionele bestuurlijke manier van denken en handelen omgebogen moet worden. De rol van de algemene ledenvergadering is volgens de ex-secretaris van Leo Victor aan herziening toe.
Er moet meer met werkgroepen gewerkt worden. Over probleempunten moeten brainstormsessies worden gehouden door alle beschikbare deskundigen.
Belangrijke zaken die in aanmerking komen voor het brainstormen zijn onder andere de algemene knelpunten, de jeugd en het beschikbaar stellen van deskundigen die zich met de jeugd bezighouden.
Een strategisch plan acht Ghisaidoobe wenselijk. Suriname beschikt over het kader om hieraan uitvoering te geven, meent Ghisaidoobe. "Wij zijn als Surinamers bekend met onze eigen situatie. We kunnen onmogelijk dingen van het buitenland overnemen met in ons achterhoofd dat het hier gaat werken. We hebben een eigen cultuur en met onze eigen mensen is de kans groter voor betere resultaten, omdat zij de situatie kennen." Ghisaidoobe gelooft er heilig in, dat er genoeg deskundigen zijn in Suriname, die op dit stuk een geweldige bijdrage kunnen leveren. Ownership moet gestimuleerd worden, fondsvormende activiteiten dragen bij tot het van de grond tillen van de acties.
Leiderschap
"Ons voetbal kent een zwak leiderschap. In het verleden hebben wij heel goede resultaten gehaald en wij zijn dichtbij een WK-eindronde gekomen met de zogenoemde ‘Golden Generation’. Uiteindelijk hebben heel wat factoren ertoe geleid dat talenten zijn weggegaan."
Ghisaidoobe is van mening, dat een talent zichzelf niet kan ontwikkelen. "Een talent heeft deskundige begeleiding nodig om zich verder te ontwikkelen. Naast het talent hebben sterke leiders bijgedragen aan de successen in het verleden", verduidelijkt hij.
In het hedendaagse voetbalgebeuren werpen clubvoorzitters zich op als financierder/sponsor en zij treden weinig in leiderschap. "Ze zijn veelal bezig met detailzaken in plaats van met het groter plaatje, dat beoogt het overzien van zaken, het bij elkaar brengen van kader en vrijwilligers. Gezamenlijke strategieën ter bevordering van de totale ontwikkeling worden niet uitgestippeld. Voetbal wordt op clubniveau ontwikkeld. Bij de ontwikkeling neemt de jeugd een bijzondere plaats in. Zij zorgen namelijk voor continuïteit", stelt hij.
Reorganisatie
Het grootste probleem binnen ons voetbal momenteel volgens Ghisaidoobe is, dat het voetbal wordt georganiseerd op SVB-niveau, terwijl die taak is weggelegd voor organen. Hij pleit voor een scheiding tussen de uitvoerende en controlerende organen binnen de SVB. "Op dit moment worden beide taken door het SVB-bestuur zelf uitgevoerd. Voor de uitvoering moet de SVB een managementteam hebben op het hoofdkwartier."
Het herijken en opnieuw beschrijven van bestuursfuncties alsook de functiebenaming is een voor- waarde waar dringend aan gewerkt moet worden.
"De secretary general is incharge van het kantoor en werkt dichtbij of samen met de voorzitter van de SVB en het bestuur. Hij stuurt verder het managementteam aan en alle administratieve diensten. De financial director houdt zich bezig met het totaal financieel plaatje, zorgt voor budgetbewaking en dat de financiële administratie op een correcte manier geadministreerd wordt. Het bestuur controleert het managementteam en het ziet toe dat taken goed uitgevoerd worden."
Aanstelling van technisch kader op het bondsgebouw voor het begeleiden van processen is van belang. Ghisaidoobe pleit daarom voor een technical commissie met daarboven een voorzitter in de hoedanigheid als technisch directeur. "De mensen binnen deze commissie bepalen zelf wie voorzitter wordt. De technische mensen moeten een plan van ontwikkeling schrijven hoe onder andere de jeugd te ontwikkelen, op welke leeftijd te starten en waar scouts te halen zijn."
"Het technisch plan kan als resultaat hebben, dat de jeugdcompetitie ontmanteld wordt en dat er strategieën worden ontwikkeld om dit te brengen naar de bonden. Het is zeer kostenbesparend en je moet deskundigen erop loslaten", zegt Ghisaidoobe.
Er moet ook gewerkt worden aan de regelgeving vindt Ghisaidoobe. "Dit is vaak genoeg een belemmering voor de verdere ontwikkeling van ons voetbal. Wij moeten vanuit de praktijksituatie gaan en kijken hoe we dat door regelgeving reguleren. Bijvoorbeeld: jongens willen nu niet meer spelen voor een sinaasappel en kunnen nu ook makkelijk van club veranderen, omdat het transferreglement die ruimte biedt. Clubs kunnen zo niet rekenen op een vast team. Er komt zo geen cohesie, waardoor je ieder jaar moet sleutelen."
De topsectie moet ook verzelfstandigd worden. "Ik vind niet dat de competitie nog door de SVB georganiseerd moet worden, maar door een commissie. Echter zal er eerst goed gepland moeten worden om het traject in te zetten voor verzelfstandiging." Het verzelfstandigingsproces begint naar de mening van Ghisaidoobe eerst met de hoofdklasse. Na drie of vier jaren kan de eerste klasse toegevoegd worden aan de hoofdklasse. Wat zeker bij verzelfstandiging is, is dat er een clublicentiesysteem moet komen voor de hoofdklasse ploegen. "Zonder het uitvoeren van dit systeem is het verzelfstandigingsproces zinloos." Een van de hoofdredenen voor de verzelfstandiging is volgens Ghisaidoobe commerciële voordelen eruit te halen door het product dat ontwikkeld wordt door de clubs.
Het doel van het clublicentiesysteem is om de clubs te helpen hun interne organisatie te professionaliseren en dat ze een sterke organisatie worden. "Het clublicentiesysteem hoeft niet zo streng te zijn als Europa, maar eenvoudiger en gaandeweg aanscherpen."
"Wij organiseren nog steeds wedstrijden in Suriname zoals dat geschiedde in jaar nul", zegt Ghisaidoobe laconiek. "Niets is veranderd. Mensen praten vaak over de successen van het verleden en dat jongeren toen gedisciplineerder waren en voor een sinaasappel speelden. Ik heb ook voor een sinaasappel gevoetbald, maar als ik mijn tienerperiode vergelijk met die van mijn zoon dan is er nu een gigantisch verschil in aanbod van entertainment en recreatiemogelijkheden."
"Hoe spelen wij in op de gewijzigde situatie?", vraagt Ghisaidoobe zich af. "Dit alles is een strategische discussie." Bij deze aanpak zullen de lidbonden volgens Ghisaidoobe een bijzondere bijdrage leveren. Zij komen namelijk in met infrastructuur.
Ghisaidoobe blijft er echter bij dat de gehele benadering vanuit de SVB moet komen. "Zij hebben een belangrijke rol. Dat is namelijk beleid maken gericht op duurzame ontwikkeling van ons voetbal."
Een ander belangrijk ding voor de SVB is naar zeggen van Ghisaidoobe, dat de bond een partnerschap aangaat met de overheid en dan in het bijzonder het ministerie van Sport en Jeugdzaken. "Nu is de benadering meer op ad-hocbasis voor sponsoring van projecten en toernooien."
"De overheid wil en kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling, maar zij moeten en gevoel hebben dat het plan gestoeld is op duurzame ontwikkeling en de mensen die dit plan moeten dragen en uitvoeren de nodige deskundigheid moeten beschikken."
COMMENTS