'Doorgaan met dubbele nationaliteit voor sporters'

De Surinaamse plannen om de dubbele nationaliteit in te voeren voor onder andere sporters van Surinaams Nederlandse komaf, doorkruist de ide...


De Surinaamse plannen om de dubbele nationaliteit in te voeren voor onder andere sporters van Surinaams Nederlandse komaf, doorkruist de ideeën van Nederland. Suriname moet zich echter niet laten ontmoedigen door de beperkende maatregelen van Nederland en gewoon doorgaan met de modernisering van zijn wetgeving, waaronder de invoering van de dubbele nationaliteit. Dat vinden de assembleeleden Amzad Abdoel (MC/NDP) en Harish Monorath (MC/NS) plus een jurist die niet bij naam genoemd wil worden.

Het kabinet Rutte wil dat elke Nederlander zoveel mogelijk over één nationaliteit beschikt, behalve als het afstand doen van de andere nationaliteit niet mogelijk is. Wie zich wil naturaliseren tot Nederlander, moet in de toekomst ook voldoende inkomsten en opleiding hebben. Deze aanscherping wordt binnenkort in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer ter goedkeuring aangeboden.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, hadden in 2010 ruim 18.000 Nederlanders ook de Surinaamse nationaliteit. Door de aanscherping van de afstandplicht, zal iedereen zoveel mogelijk één nationaliteit hebben. Zo vervallen de huidige uitzonderingen en verliezen Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, automatisch het Nederlanderschap.

De wet heeft alleen werking voor toekomstige gevallen. Nederlanders die nu een meervoudige nationaliteit hebben, verliezen het Nederlanderschap niet. De jurist noemt de maatregel van Nederland 'ad hoc' en die juridisch en internationaal nog getoetst moet worden. Internationaal is er juist een trend dat landen overgaan tot invoering van de dubbele nationaliteit. Bovendien is de maatregel voor een groep bestemd en niet als een algemene maatregel te bestempelen.

Internationaal moet nu getoetst worden in hoeverre een land verschillende regels voor verschillende groepen kan maken. "Het kan best dat straks die wetgeving in de praktijk geen enkel effect zal hebben", reageert de jurist.

Ook Amzad Abdoel en Harish Monorath, beiden lid van de vaste commissie Justitie en Politie in De Nationale Assemblee (DNA), vinden dat Suriname door moet gaan met het uitstippelen van beleid met betrekking tot de invoering van de dubbele nationaliteit voor onder andere sporters van Surinaams Nederlandse komaf.

"Wij hoeven niet te stoppen met onze plannen omdat een ander land toevallig een besluit heeft genomen. Wij zijn een onafhankelijke Staat en dienen ook als zodanig ons beleid uit te stippelen en uit te voeren rekeninghoudend met internationale uitdagingen en mogelijkheden", reageert Abdoel.

Aan de andere kant is hij ook blij met de maatregel, omdat veel Surinaamse Nederlanders gebruikmaken van de dubbele nationaliteit om in Suriname een domeingrond- en aan te vragen. "Vaak genoeg krijgen zij dat ook. En heel vaak worden die gronden niet tot ontwikkeling gebracht." Nu dat zij gedwongen zullen worden om te kiezen voor een nationaliteit, ziet Abdoel in deze meer mogelijkheden voor Surinamers om in aanmerking te komen voor een stuk grond.

Monorath vindt dat Suriname als soevereine staat geen boodschap heeft aan de binnenlandse handelingen van Nederland. Het zijn twee soevereine entiteiten die elk vanuit hun ontwikkelingsproces besluiten nemen in het belang van land en volk. Voor wat betreft de invoering van de dubbele nationaliteit heeft dat voor Suriname vooral te maken met de bevolkingspolitiek en de Surinamers in diaspora. "Indien wij de dubbele nationaliteit hanteren ben je in Suriname dan bijvoorbeeld Surinamer en Nederlander, en in Nederland ben je alleen Nederlander."

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. (Abdoel)
    Aan de andere kant is hij ook blij met de maatregel, omdat veel Surinaamse Nederlanders gebruikmaken van de dubbele nationaliteit om in Suriname een domeingrond- en aan te vragen. "Vaak genoeg krijgen zij dat ook. En heel vaak worden die gronden niet tot ontwikkeling gebracht." Nu dat zij gedwongen zullen worden om te kiezen voor een nationaliteit, ziet Abdoel in deze meer mogelijkheden voor Surinamers om in aanmerking te komen voor een stuk grond.

    Ik vind dit zo'n kul argument, aangezien het aan de wetgever in Suriname ligt hoe hiermee om te gaan.
    Het is toch eenvoudig de wet zoals die is te handhaven; maw, als je de verkregen grond niet in cultuur brengt, moet het weer afgenomen worden door de staat. Alles valt en staat met controle, maar dat gebeurt niet aangezien het dezelfde parlementariers en ministers zijn die nog grotere stukken grond inpikken en er ook geen moer mee doen. Dit noem ik nou ophitserij van de eerste orde door notabene een lid van de partij waar ik mee sympatiseer.
    De wet moet aangescherpt worden en de controle moet strak gebeuren zonder aanziens des persoons.
    Wat de paspoortaffaire betreft;
    Gewoon doorgaan en zoals gezegd:
    Iedereen die geselecteerd wordt krijgt automatisch het sportpaspoort, waardoor het vrijwillige aspect ontweken wordt. Het hoort bij de functie/baan/positie.
    Probleem opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rai-G,

    Dit bericht was onlangs in GFC Nieuws te lezen:

    Voetbalminnend Suriname ziet graag eigen elftal
    Sunday 11 March
    PARAMARIBO – Voetbalminnend Suriname ziet graag dat een eigen elftal deelneemt aan het Parbo Bier Cup toernooi. Men is niet tevreden dat er een combinatie elftal gevormd wordt uit Surinaamse en de Nederlandse spelers van Suriprofs. Men vindt dat als het Parbo Bier Cup toernooi ten doel heeft het Surinaams voetbal naar grotere hoogte te brengen onze jongens aan bod moeten komen.

    SVB voorzitter, Louis Giskus, zegt dat het formeren van een gemengd elftal misschien mede zal helpen dat de Nederlandse en Surinaamse regering eraan zullen werken dat Nederlandse voetballers van Surinaamse origine die nooit kans maken het Nederlands elftal te bereiken kunnen uitkomen voor Suriname in grote toernooien.

    Giskus laat weten dat de meeste Caribische landen zoals Trinidad, Guyana en Haïti die grote toernooien hebben gehaald, dit konden met spelers met een dubbele nationaliteit. De FIFA laat dat toe, maar alleen in ons land kan dit wegens politieke redenen, nog niet.


    Ai baja,ik had gedacht dat de Surinamers in het thuisland zelf ook voorstanders waren van een mix elftal,maar het blijk dus dat een groot deel nog altijd die al oude "dong dong" mentaliteit heeft!Wel wij Surinamers in Holland zijn voor en wij hebben geen boodschap aan wat de "ingezetenen" wensen,wij zijn 1 volk en wij zullen ook moeten streven naar 1 GEMENGD elftal!Willen wij dat Suriname ooit een WK haald?Dan moeten we de Suriprofs inschakelen!Now deal with the facts Suri's over zee!!!Dat is mijn boodschap aan die Suri's in het thuisland!!!Die jongens van Surinaamse bodem zullen heus wel de kans krijgen om met de grote jongens mee te draaien!

    Meneer Giskus moet gewoon doorgaan,en verder maar hopen dat Bouterse eindelijk eens stappen onderneemt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja klopt en dat is het probleem men ziet de surinamers van "overzee" niet als surinamers en denkt dat wij het hebben over bv turken ofzo ???
    surinamers begrijpen niet dat het toernooi de surinamers beter laten voetballen die in suriname wonen maar trainingen doen dat in combinatie met grote wedstrijden maar als men niet 5 a 4 keer kan trainen per week dan heeft het geen zin om top wedstrijden te spelen dan krijg je alleen maar billen koek!!
    dus aub de surinamers in surinamen die tegen zijn denk naaaaaa !!! en denk net zo als de surinamers van nederland(en dus ook gewoon surinamers zijn net als "jullie")het sterkste team moet spelen en dan komen er vanzelf scouts naar Suriname om te kijken of er nog meer goede voetballers zijn met het zelfde bloed, in het land van herkomst omdat sommige nederlandse surinamers teduur zijn die in nederland al wonen en spelen maar die van suriname nog niet, of een voetbal school openen om zo als eerste een talent weg te kapen en naar de desbetreffende club te sturen bv zie ajax capetown zo werkt het in de grote mensen wereld en de surinamers van suriname die ook net zo als "ons" denken help die gasten daar ff bij te scholen en ze niet gaan mekkeren om domme dingen...thanks in advance!!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Doorgaan met dubbele nationaliteit voor sporters'
'Doorgaan met dubbele nationaliteit voor sporters'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguXTFqII8Eo-KJDrXm7vbWExSNH0yWf-54l-_Waqli5ltMQVAFMGs1MEgSttAz5NQTh5__r3c0M2iUfvQwufnD0S_x8OrNSFHua9WXWhJwZPgTYEgsmeAcaykn0plrkNmAObxFci8J8_o/s1600/Dubbele+nationaliteit%252C+Suriname%252C+Nederland%252C+Paspoort+%25282%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguXTFqII8Eo-KJDrXm7vbWExSNH0yWf-54l-_Waqli5ltMQVAFMGs1MEgSttAz5NQTh5__r3c0M2iUfvQwufnD0S_x8OrNSFHua9WXWhJwZPgTYEgsmeAcaykn0plrkNmAObxFci8J8_o/s72-c/Dubbele+nationaliteit%252C+Suriname%252C+Nederland%252C+Paspoort+%25282%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/03/doorgaan-met-dubbele-nationaliteit-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/03/doorgaan-met-dubbele-nationaliteit-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content