'Dubbele nationaliteit ook nodig voor lokaal talent'

Eind 2013 werd in De Nationale Assemblée de Wet Personen van Surinaamse Afkomst aangenomen. "Een eerste grote stap voorwaarts naar de ...


Eind 2013 werd in De Nationale Assemblée de Wet Personen van Surinaamse Afkomst aangenomen. "Een eerste grote stap voorwaarts naar de uiteindelijke invoering van een dubbele nationaliteit", noemt SVB-voorzitter John Krishnadath (foto: in het midden) het. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) is een van de organisaties die voorstander is van het idee om personen van Surinaamse afkomst, die over een andere nationaliteit beschikken, 'by default' de Surinaamse nationaliteit toe te wijzen.

Krishnadath verwijst naar de situtie in Nederland. "Nederland kent zo een situatie reeds met hun burgers die van Turkse, Marokkaanse of gewoon Joodse afkomst zijn. Deze Nederlanders met daarnaast een tweede nationaliteit vervullen zonder enig probleem ook nog eens functies zoals, staatssecretaris, burgemeester of kamerlid."

"De SVB, maar ook de politiek weet dat een dubbele nationaliteit op met name het vlak van het internationaal voetbal een enorme impact zal hebben op het huidige Surinaams voetbal plaatje. Alleen het idee al dat als wij konden trekken aan de 'pool' van voetballers met een Surinaamse achtergrond, een groep die furore maakt in met name het Europees voetbal, bezorgt velen "natte dromen" over plaatsing of winnen van WK en CONCACAF voetbal. Op zich is dit geen onbekend geluid", zegt de SVB-voorzitter.

De SVB-voorzitter bekijkt de nationaliteitskwestie ook vanuit een ander perspectief waar niet vaak aan wordt gedacht. "Nu is het zo dat bij het praten over een dubbele nationaliteit men alleen maar kijkt naar personen die buiten Suriname wonen, mensen die aan de andere kant van de oceaan wonen. Deze beeldvorming die men erop na houdt is niet correct. De geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er in ons land een grote groep van met name jonge personen woont met een Nederlandse nationaliteit die Nederland nog nooit hebben gezien of Surinamers die beschikken over een Franse nationaliteit, maar Frankrijk nog nooit hebben gezien hebben om bij deze twee voorbeelden te blijven."

"Vraagt u dat maar aan de schoolhoofden van het Lager-, LBGO-, Mulo- of Technisch onderwijs, die jaarlijks verklaringen moeten opstellen voor ouders die in Nederland of Frankrijk wonen en op basis van het hebben van kinderen in Suriname voor een of andere bijstand opteren. Het is verder een doodnormale zaak dat zo een moeder of vader die de Nederlandse of Franse nationaliteit heeft er voor zorgt dat het in Suriname woonachtige - om niet te spreken van achtergebleven kind - de Nederlandse of Franse nationaliteit verkrijgt. Gaat u maar eens in uw eigen kringen na of u iemand kent die voldoet aan de bewering die hier gedaan wordt en neem de groep Guyanezen, HaĂŻtianen en Brazilianen mee in uw beschouwing, ook voor hun kinderen geldt, maar dan om andere redenen. Het zijn in principe allemaal kleine Surinamers", gaat Krishnadath verder met zijn analyse.

Na deze constatering gaat de voorzitter verder in op het Surinaams nationaal voetbal en de nationale selecties. "In Suriname zelf krijg je, als je het niet al hebt, een categorie voetballers die ondanks hun talent niet geselecteerd kunnen worden voor een nationale voetbal selectie. Dit om de doodeenvoudige reden dat ze over een Nederlandse of andere nationaliteit beschikken. Dit zelfde geldt voor elke sport en nogmaals ze hebben, om bij Nederland te blijven, Nederland bij wijze van spreken zelf nog nooit van hun leven gezien. Het probleem is dus veel dichter bij huis dan menigeen wel denkt. Talent dat we nu reeds in huis hebben, kunnen dus nu al niet ingezet worden. De knoop over de dubbele nationaliteit aan personen van Surinaamse afkomst dient dus sneller doorgehakt te worden dan menigeen misschien denkt, daar we in huis reeds een behoorlijke groep 'autochtone' (lokale) Nederlanders en Fransen hebben. Een groep die over de jaren heen alleen maar in aantal zal toenemen en groter wordt, want ook zij krijgen kinderen."

Krishnadath heeft zijn gedachten over deze kwestie getoetst bij diverse personen. "Wat opviel was dat iedereen direct een groep kon noemen waar hetgeen ik beweer van toepassing op is. Bij vrienden met contacten in de sportwereld kreeg ik voorbeelden van kinderen die niet afgevaardigd konden worden voor: de Consude Games, nationale selecties voor zwemmen, voetbal, wielrennen. Het bleken vrij emotionele toestanden teweeg te hebben gebracht onder de kinderen die niet snapten dat zij niet mee konden, ondanks het feit dat ze beter of even goed als hun geselecteerde vriendjes waren, dit vanwege de simpele reden dat zij over een andere nationaliteit beschikten dan de Surinaamse."

Klik op het onderstaande logo om het nieuwsblad SVB Nieuws (1ste editie) te downloaden met meer nieuws.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Natio Fans, het bulletin ziet er netjes uit.Volhouden SVB. Maar het is even slikken, als de SVB voorzitter hier de informatie doorgeeft over de nieuwe Surinaamse Burgers die achteraf blijken een andere nationaliteit te hebben, waardoor ze niet meekunnen naar internationale wedstrijden. Dit genoodzaakt de DNA direct aansluitend op de PSA Wet dit op te pakken. In principe, volgens mijn gedachte, zou het simpel moeten zijn dat iedereen die op het grondgebied geboren is, automatisch Surinamer is met daaraan gekoppeld een surinaams paspoort. Surinaams paspoort in Nederland wonend, hindert een Nederlands paspoort voor de kinderen niet, ook vanwege het geboren worden op Nederlands grondgebied. Dus zou ik zeggen, Frans, Nederlands, Braziliaans paspoort wonende in Suriname, moet de kinderen geboren op het grondgebied, niet hinderen voor verkijgen Surinaams paspoort. Welke jurist kan dit uitleggen? Aub geen voorbeelden met politieke voordelen voor de ene groep ten opzichte van andere groep. Het gaat om duidelijkheid voor al die jongeren in SU. Weet iemand of de DNA reeds hiermee bezig is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een ieder die geboren wordt uit een ouder met de Surinaamse nationaliteit verkrijgt automatisch een Surinaams paspoort. Als die ouder naar Nederland gaat en vrijwillig de Nederlandse nationaliteit aanvraagt, moet er volgens de Nederlandse nationaliteitswet afstand gedaan worden van de vreemde (c.q. Surinaamse) nationaliteit, tenzij dit onmogelijk is. Dit geldt dan denk ik ook voor de kinderen, die automatisch Nederlander zullen worden. Ook de Surinaamse nationaliteitswet vereist dat personen die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, de Surinaamse nationaliteit zullen verliezen.

    Ik denk dat de DNA niet bezig is met deze kwestie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doe maar navraag bij de Ierse voetbalbond zou ik zeggen.

      Verwijderen
  3. Tot op de dag van vandaag is het mij een raadsel waarom Suriname dezelfde regels als Nederland moet handhaven!Daarom is het telkens een probleem voor de Suriprofs om uit te komen voor hun land.Suriname moet ervoor zorg dragen dat bij wet BEPAALD word iedere Surinamer buiten het land en of geboren uit tenminste 1 Surinaamse ouder AUTOMATISCH de Surinaamse nationaliteit krijgen.

    Men is nog steeds niet van zinnen om dit in te voeren,terwijl het de staat helemaal vrij staat en niemand kan het land daarin belemmeren!

    En dus zullen we stagnatie blijven zien en eigenlijk kan de SVB niets meer verweten worden,steeds bij herhaling heeft Krishnadath de regering te kennen gegeven dat de dubbele nationaliteit een noodzaak is!FIFA regels zijn nou eenmaal FIFA regels,omzeilen is onmogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Dubbele nationaliteit ook nodig voor lokaal talent'
'Dubbele nationaliteit ook nodig voor lokaal talent'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8Wj-iq-zERXBa6bQGE3eT4bvs2qcEdT7unQp-npBPvxKRndmWFxnGf6d2De28koRfN1h9MzmUk-OqPrAuJXs2zYRtKexrvlQ2_KG744P-k_s72ZngE1MDkpJCALsUU7GkYqsU6b9DpkA/s1600/Prince+Ali+Bin+Al-Hussein,+John+Krishnadath,+Voorzitter,+Surinaamse+Voetbalbond,+Joseph+Blatter,+Voorzitter,+FIFA,+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8Wj-iq-zERXBa6bQGE3eT4bvs2qcEdT7unQp-npBPvxKRndmWFxnGf6d2De28koRfN1h9MzmUk-OqPrAuJXs2zYRtKexrvlQ2_KG744P-k_s72ZngE1MDkpJCALsUU7GkYqsU6b9DpkA/s72-c/Prince+Ali+Bin+Al-Hussein,+John+Krishnadath,+Voorzitter,+Surinaamse+Voetbalbond,+Joseph+Blatter,+Voorzitter,+FIFA,+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/01/dubbele-nationaliteit-ook-nodig-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/01/dubbele-nationaliteit-ook-nodig-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content