Wel dubbele nationaliteit voor overheidsfuncties

De Wet aanstelling personen om redenen van staatsbelang zal in het geval van Surinaams-Nederlandse topsporters verlies van de Nederlandse n...


De Wet aanstelling personen om redenen van staatsbelang zal in het geval van Surinaams-Nederlandse topsporters verlies van de Nederlandse nationaliteit tot gevolg hebben. In het geval van bepaalde functies binnen de overheid zal dit niet het geval zijn. Dit laat de persvoorlichter van het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie weten aan NatioSuriname.com. Desondanks deze uitspraak zijn de kansen voor de topsporters nog niet verkeken.

Volgens de Nederlandse nationaliteitswet moet er sprake zijn van 'vrijwillige verkrijging' van de Surinaamse nationaliteit, waardoor het Nederlanderschap verloren zou moeten gaan. Het moet gaan om een wilsdaad van een persoon die specifiek is gericht op de verkrijging van een andere nationaliteit, zo staat in de handleiding van de nationaliteitswet.

Ook wordt specifiek aangegeven dat in bepaalde gevallen niet kan worden gesteld dat de wil is gericht op het verkrijgen van een andere nationaliteit. Dit is onder meer indien de andere nationaliteit van rechtswege is verkregen als automatisch gevolg van een aanstelling in een bepaalde functie, in dienst van het land van die nationaliteit. Dit is bijna identiek aan de initiatiefwet die stelt dat 'de Surinaamse nationaliteit van rechtswege wordt verkregen door een persoon die is aangesteld in een bijzondere functie, beroep of positie'.

Verlies
Het Ministerie van Justitie geeft daarbij aan dat dit specifieke geval zeer beperkt wordt uitgelegd. De zinsnede 'in dienst van het land van die nationaliteit' wordt geïnterpreteerd als een functie binnen de overheid, waarmee een overheidstaak wordt bedoeld. Omdat het een interpretatie betreft, is het mogelijk dat de zinsnede ook breder gelezen kan worden. Zo is in de literatuur een voorbeeld te vinden over hoogleraren die bij hun aanstelling aan een Oostenrijkse universiteit de nationaliteit van dat land automatisch verkregen, wat een dubbele nationaliteit tot gevolg had.

Een baan als voetballer die Suriname vertegenwoordigt, valt volgens de gebruikte definitie van Justitie niet onder 'in dienst van het land'. "Evenmin als een pro forma aanstelling in overheidsdienst die kennelijk louter bedoeld is betrokkene als voetballer een Surinaamse nationaliteit te kunnen laten verkrijgen en de Nederlandse nationaliteit te kunnen laten behouden", interpreteert het ministerie. "Er is dus wel sprake van een wil gericht op het verkrijgen van een andere nationaliteit." Echter is onduidelijk welke specifieke wilsdaad van de voetballer wordt bedoelt, omdat de Surinaamse nationaliteit automatisch wordt verkregen via de initiatiefwet.

"Dit betekent dus dat de keuze om de Surinaamse nationaliteit te aanvaarden om uit te komen als voetballer voor het Surinaamse elftal wel tot het verlies van het Nederlanderschap zou leiden", is de conclusie. Het idee dat de voetballers bij het Instituut Nationale Sportselecties van het Ministerie van Sport & Jeugdzaken worden aangesteld, leidt volgens de persvoorlichter niet tot een andere conclusie.

Wel dubbele nationaliteit
Een topsporter die een functie bekleed in dienst van de Surinaamse overheid, zal dus volgens het Ministerie van Justitie zijn nationaliteit verliezen, maar andere functies binnen de overheid niet. "Het is afhankelijk van de vraag of een bepaalde functie kan worden geclassificeerd als functie binnen de overheid, waarmee een overheidstaak wordt bedoeld. De vraag of het Nederlanderschap verloren gaat, moet per functie worden beantwoord. Daarbij is ook van belang of het bezit van de Surinaamse nationaliteit een wettelijk vereiste is voor het uitoefenen van de functie, of dat de Surinaamse nationaliteit slechts wordt gewenst. In het laatste geval kan voor het behoud van de Nederlandse nationaliteit worden verlangd dat betrokkene onmiddellijk weer afstand doet van zijn Surinaamse nationaliteit." Waar het belang van de wettelijke vereiste op is gebaseerd is onbekend, maar betreft waarschijnlijk een interpretatie.

Mocht het Nederlandse Ministerie van Justitie het bij het rechte eind hebben, kan Suriname niet gebruik maken van de Nederlandse topsporters van Surinaamse afkomst. Wel blijven de Fransen, Brazilianen en Amerikanen in diaspora of wonend in Suriname tot de groep behoren die middels de initiatiefwet een dubbele nationaliteit kunnen verkrijgen. Deze landen staan namelijk nadrukkelijk een meervoudige nationaliteit toe bij hun burgers.

COMMENTS

BLOGGER: 6
  1. Wat de Surinaamse overheid moet doen is de dubbele nationaliteit bij grondwet vastleggen net zoals Marrokko en Turkije zodat Nederland geen poot meer heeft om op te staan.Dan zijn we in een keer van dat gezeur af!Maar nee,men komt met een flut PSA regeling,die Surinaamse politici wringen zich in allerlei bochten om liever nooit de dubbele nationaliteit in te voeren.Tis eigenlijk min of meer een bekeken zaak,de bal ligt nog steeds bij Suriname en niet bij Nederland.Dus moet Dean Gorre er maar het beste van maken met de lokale spelers.Hopelijk kan hij het uiterste uit die jongens halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brunswijk speelt komend zeizoen ook zaalvoetbal.. Andere ka...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is dat zo erg dan..dat moet hij spelen en geen veldvoetb..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En ik blijf vervloeken diegenen die manipuleren, de zaak achterhouden en afstompen; PARAMARIBO-CODE( Soso Lobi).
    Narah, LOL.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het werkt alleen als zij het op de manier van Marokko doen.
    Voor ALLE Surinamers in het buitenland!



    Die ka over omzeilen van 'vrijwillge verkrijging' hou toch op mang.
    Net als dat Nederland niets te zeggen heeft ovet Surinaamse wetgeving hebben wij zeker nieta ye zeggen over Nederlandse wetgeving.
    Laten wij dus niet arrogant en vooral dom doen.

    Dat voorstel was al een dode vis op dag 1!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De manier van Marokko zou zijn dat personen met de Surinaamse nationaliteit, nooit hun nationaliteit zullen verliezen. Dus een dergelijke regeling heeft geen zin voor de Nederlandse profvoetballers van Surinaamse afkomst. Alleen voetballers die NU een Surinaamse nationaliteit hebben en in een buitenlandse competitie gaan voetballen zouden voordeel hebben met de "Marokko-regeling".

      Niet alle Surinamers in het buitenland hebben behoefte aan een Surinaamse nationaliteit.

      Het is slim, om een maas in een wet te vinden, om je doelen te bereiken. Diverse juristen hebben gezegd, dat dit een manier is. Men zegt niets over Nederlandse wetgeving, maar kijkt echter of het zal werken, net zoals is gekeken naar de Amerikaanse en Braziliaanse wetgeving.

      Er ligt nu ten minste een voorstel. Van daaruit kan je werken naar definitieve wetgeving.

      Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Wel dubbele nationaliteit voor overheidsfuncties
Wel dubbele nationaliteit voor overheidsfuncties
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk7oiUaOog5ENX3j7o7rMIMwPHSqkjJNztJN7Dzu7fe0LFL0KGH4iFsF8or7ZqeX8sNSyCyDUnS8Hvij0SLdmw2ZfQCkkq3HMNZkAVlL4ksbsEbQ9AA5zQzg4wr44kjuMpH6rmE3ZsXn4/s1600/Ministerie+van+Justitie+en+Veiligheid,+Logo,+Nederland,+2015.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk7oiUaOog5ENX3j7o7rMIMwPHSqkjJNztJN7Dzu7fe0LFL0KGH4iFsF8or7ZqeX8sNSyCyDUnS8Hvij0SLdmw2ZfQCkkq3HMNZkAVlL4ksbsEbQ9AA5zQzg4wr44kjuMpH6rmE3ZsXn4/s72-c/Ministerie+van+Justitie+en+Veiligheid,+Logo,+Nederland,+2015.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2015/02/wel-dubbele-nationaliteit-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2015/02/wel-dubbele-nationaliteit-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content