Suriname U-23 met moeite langs Guyana

Gisteravond heeft de U-23 formatie van coach Harold Deyl een overwinning uit de confrontatie met Guyana gesleept. In het vriendschappelijke ...

Gisteravond heeft de U-23 formatie van coach Harold Deyl een overwinning uit de confrontatie met Guyana gesleept. In het vriendschappelijke toernooi won het Surinaams elftal met spelers onder de 23 jaar met 1-0 van de Guyanezen. De winnende treffer kwam op naam van Giovanni Drenthe.

De start van Suriname was rommelig. Ongeduld en inefficiëntie bij het naar voren spelen van de bal ontsierde het spel van de Olympische selectie. De organisatie van de Guyanezen bij de opbouw was beter en ze maakten daardoor aanspraak op een beter cijfer dan Suriname. Toch waren de betere kansen voor de Olympische selectie.

Verdedigend speelden de centrumverdedigers Wirender Somai en Jetro Fer een sterke partij aan Surinaamse zijde, maar aanvallend deed vooral Somai het soms gehaast. Na ongeveer 18 minuten kwam er rust in het spel van Suriname en trok zij het spel naar zich toe.

In de tweede helft ging het er weer rommelig aan toe en verloren de Surinaamse U-23 jongens de greep op de wedstrijd. De eerste kans voor Suriname kwam al na vijf minuten toen Somai met een lange pass Drenthe bediende, maar de Guyanese doelman Ritchie Richards was de spits een paar seconden voor.

Vier minuten later ging Drenthe alleen op het doel af. Zijn inzet was tevergeefs want de bal, voortgekomen uit een schot, stuitte tegen het lichaam van doelman Richards. Evani Esperance was net te laat voor de rebound, waardoor de Guyanezen opruimden.

In de 27ste minuut had Richards moeite met een voorzet van Sullivan Renfurm. Van die meevaller maakte Essperance geen gebruik. Met een hard schot ramde hij de paal. De beste kans van Suriname kwam elf minuten voor rust na een goede aanval over de vleugel. Clairens Laurens gaf een lage voorzet op Drenthe die de woede van het redelijk opgekomen publiek op zijn hals haalde door van korte afstand over het doel te schieten. "Mi no e begrijp den trainers. A man no e pley na en ploeg, ma a man de in a basis fu natio," reageerde het publiek misnoegd. De woede werd groter toen de spits drie minuten later zich van zijn tegenstander ontdeed, maar ongecontroleerd over schoot.

Hij deed het publiek in de 60ste minuut wel juichen toen hij na een lange pass van Laurens zijn tegenstander op het verkeerde been zette en in de kleine hoek inschoot; 1-0. Bij het vieren van zijn doelpunt trok hij zijn shirt uit en werd geel gekleurd door arbiter Dolani. Dat was ook het enige hoogtepunt van Suriname in de tweede helft.

Tegen het einde haalde de ingevallen Jordan Chan Jet Soe het nieuws met een onnodige rode kaart wegens natrappen van de tegenstander.

Eerder op de avond speelde de Surinaamse militiare CISM-selectie gelijk (1-1) tegen Frans-Guyana na strafschoppen. Vanwege de toernooiopzet moesten er strafschoppen worden genomen. De Surinamers wonnen de penaltyserie met 6-5.

Het plan dat de winnaars en verliezers van beide wedstrijden zaterdag tegenelkaar spelen is van tafel geveegd. De Surinaamse Voetbalbond heeft besloten dat de CISM-selectie in de volgende wedstrijd tegen Guyana speelt en Suriname U-23 tegen Frans-Guyana.

Morgen om 18.00 uur plaatselijke tijd wordt afgetrapt in het Franklin Essed stadion met de wedstrijd CISM tegen Guyana. Na die wedstrijd komt Suriname U-23 om 20.00 uur in actie tegen Frans-Guyana. De toegang is geheel gratis.