BuZa-minister wil regeling voor sporters invoeren

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft een model uitgewerkt waarbij via 'sectorale honorair consuls' de Surinaamse diasp...


Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft een model uitgewerkt waarbij via 'sectorale honorair consuls' de Surinaamse diaspora in het buitenland betrokken wordt bij de ontwikkeling van het land. BuZa-minister Winston Lackin (foto) zei dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) dat er nu concreet naar de Surinaamse doelgroep in Nederland wordt gekeken. Nagegaan wordt welke concrete deskundigheid bij de Surinaamse gemeenschap in Nederland aanwezig is.

De consuls zullen naar hun betreffende sector kijken om de deskundigheid van personen uit de Surinaamse diaspora te interesseren voor een bijdrage aan de nationale ontwikkeling. De regering is voorstander dat niet alleen voor sporters een soort dubbel paspoort moet worden ingesteld, maar ook voor andere sectoren, zoals wetenschap en gezondheidszorg. Dan krijgen ook deze sectoren deskundige ondersteuning. Lackin gaf niet aan wanneer dit een feit zal zijn. Men wil niet alleen voor sporters die hier een bijdrage kunnen leveren een paspoort in overweging nemen, maar tegelijkertijd voor wetenschappers en (para)medici.

Precies hier is elk begin van discussie over de dubbele nationaliteit in het verleden gesprongen, naast de issue van het stemrecht. Men maakt in principe een denkfout door het dubbele paspoort en met name het sportpaspoort te benaderen als een gunst aan de houder, in dit geval de professionele sporter van Surinaamse origine in Nederland, Duitsland, België, Engeland, Turkije etc. Het sportpaspoort is een vereiste om te kunnen profiteren van de inbreng van deze sporters, het is een middel. Bij medici en wetenschappers is het geen vereiste van een met de Wereldvoetbalbond (FIFA) te vergelijken organisatie, om een bijdrage te leveren aan de betreffende sectoren in ons land.

Het sportpaspoort wil men voornamelijk verlenen aan sporters, zodat zij Suriname kunnen helpen brengen op internationale fora, waar wij kunnen optreden. Daarvoor hanteert de FIFA een nationaliteitsvereiste, waaraan met een sportpaspoort kan worden voldaan. De uitgifte geschiedt vanuit de zijde van de Staat Suriname aan sporters die zich bereid tonen om voor vertegenwoordigende Surinaamse sportteams uit te komen.

Het is interessant dat de minister het interpretatief protocol van 2010 aanhaalt met betrekking tot de 'behandeling als Surinaamse staatsburger' van artikel 5 lid 2 van de Toescheidingsovereenkomst. Het is niet de bedoeling dat personen die op basis van artikel 5 lid 2 als gelijk moeten worden behandeld, ook het stemrecht kunnen uitoefenen en zich kunnen kwalificeren voor de functies van president, vicepresident, rechter en notaris.

Bij het uitgeven van sportpaspoorten is het nooit naar voren gekomen als een uitgesproken eis van topsporters met Surinaamse roots dat ze uit hun sportpaspoort het stemrecht moet voortvloeien. In elk geval is het een fout uitgangspunt wanneer men sporters, wetenschappers en medici in het kader van de dubbele paspoort op een hoop gooit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt binnen niet al te lange tijd met voorstellen te komen over het sportpaspoort, dat onder het visumbeleid valt. Voorstellen zullen vervolgens in het parlement besproken worden door de leden van het DNA. Zij zullen besluiten of het voorstel doorgang vind of niet.

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Gaat het nu dan toch eens een keer gebeuren?Of zijn dit allemaal weer praatjes in politiek Suriname.Kijk,het is begrijpelijk,het invoeren van de dubbele nationaliteit,naleving van de toescheidingsovereenkomst,sportpaspoorten zijn zaken die niet zomaar over 1 nacht ijs gaan.Maar ik heb nog liever dat de Surinaamse regering het eerlijk afwijst als ze er tegen zijn,dan dat men er zogenaamd voor is en men er verder in alle talen over zwijgt en er geen handelingen naar zijn!Want DAT laatste is steeds frustrerend geweest voor de Surinamer!Eerlijkheid,daar begint alles mee en als men ECHT van zinne is om ALLE Surinamers waar ook ter wereld te betrekken bij de ontwikkeling van het land,DOEN jullie er dan ook iets aan (vooral aan het adres van de zittende regering).Ik ben voorlopig "voorzichtig" wat positiever ingesteld na het lezen van dit bericht,maar het is en blijft "sjie na bribi"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tot aan de U23, Zouden Jongens uit eigen kweek!!
    TORTURJAHHHHHHHHHHHHHHHHHH

    Hèhè,, De lucht klaart dan eindelyk, een bietje op.. Ahum;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: BuZa-minister wil regeling voor sporters invoeren
BuZa-minister wil regeling voor sporters invoeren
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBlcBeiivAuenw93Yjdhb1xdw7X6WceBJLcRrKEo_lUC9bpDlZJdQAH6rsJs433HH2QeqhLz9qX7oj6VwSn3XD625bPzCsZki1aNHfr8h-1tVVkWdfn_p-LOzZp_ptGiboiVq9h7e2n_U/s1600/Winston+Lackin%252C+Minister+Buitenlandse+Zaken%252C+Suriname%252C+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBlcBeiivAuenw93Yjdhb1xdw7X6WceBJLcRrKEo_lUC9bpDlZJdQAH6rsJs433HH2QeqhLz9qX7oj6VwSn3XD625bPzCsZki1aNHfr8h-1tVVkWdfn_p-LOzZp_ptGiboiVq9h7e2n_U/s72-c/Winston+Lackin%252C+Minister+Buitenlandse+Zaken%252C+Suriname%252C+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/07/buza-minister-wil-regeling-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/07/buza-minister-wil-regeling-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content