Column [Michel Rijkaard] - Ik denk nog aan mijn jeugd in de jaren zestig; de gang naar het Suriname Stadion te voet vanuit Zorg en Hoop me...
Column [Michel Rijkaard] - Ik denk nog aan mijn jeugd in de jaren zestig; de gang naar het Suriname Stadion te voet vanuit Zorg en Hoop met enkele vrienden. Als fervent aanhanger van Robinhood moest op zondagmiddag, woensdag- en vrijdagavond alles wijken voor het voetbal. De discussies voor en na de wedstrijden waren vinnig maar fair. Er werd genoten van iedere minuut van de wedstrijd.
Al was het Robinhood vs Transvaal, Nautico vs Jai-Hind, Sonny Boys vs Leo Victor of Tuna vs Coronie Boys, je ging met een voldaan gevoel terug naar huis. In ieder team zaten één of twee spelers van uitzonderlijke klasse. Spelers die zo mee konden in zowel de Europese- als de Zuid-Amerikaanse competities.
In die jaren werden voetballers niet verwend en ook niet dik betaald. Het waren allen amateurs die gewoon een job hadden van 7 uur tot 14 uur. Trainingen werden druk bezocht door de fans en de daarop volgende wedstrijden op zondag, woensdag en vrijdag trokken overvolle stadions. Je moest dagen van tevoren in rij staan om een kaartje te bemachtigen, anders was je aangewezen op de zwarte markt. Tot zover een stukje nostalgie.
Ik constateer dat het voetbal in de ons omringende Caribische landen sterk op vooruit gaat, maar het is met de onze diep en diep triest gesteld. Geen wonder dat de toeschouwers wegblijven. Want wie wil zich nog gaan zitten ergeren aan dit bedenkelijk niveau? Voetballers die niet eens een pass over veertig meter kunnen geven, om maar niet te spreken over een hard schot op het doel vanaf de rand strafschopgebied. Hoe halen zulke spelers het in hun hoofd om geld te vragen voor hun prestaties.
Je lijkt wel gek om als clubeigenaar je zuur verdiende geld uit te geven aan "deze profvoetballers". Wij zijn nog lang niet toe aan profvoetbal. Simpel omdat de randvoorwaarden ontbreken. De velden zijn slecht tot zeer erbarmelijk. Het hedendaagse voetbal is snel en vereist een gladde mat. Er kan niet eens behoorlijk gedoucht worden.
De trainingsfaciliteiten ontbreken of zijn zeer pover. Spelers hebben een slechte fysieke conditie; ze eten en leven ongezond. Ze moeten nodig naar de gym. Als profvoetballer kan je niet tot ‘s nachts drie uur staan zuipen en BBQ patat eten. Je moet je 24/7 als prof gedragen.
Er komt vrijwel niemand kijken naar wedstrijden in het AK-, Robinhood-, Voorwaarts- en Essed Stadion, terwijl op zondag de stadions bij de lidbonden uitpuilen. Misschien moet de SVB zijn wedstrijden verplaatsen naar Livorno, kan het AK-stadion verhuurd worden aan derden. Clubeigenaren zouden in overweging moeten nemen of het nog zin heeft om hun pensioen in een bodemloze put te gooien.
Zullen de Suriprofs voor een ommekeer kunnen zorgen? Ja, maar dan zullen de lokale spelers niet mee kunnen, omdat zij de nodige skills ontberen. Het klinkt hard en ik weet dat dit mij niet in dank zal worden genomen, maar als iemand mij kan overtuigen dat ik het mis heb, kom maar.
Het is duidelijk dat Suriname niet WIL groeien in voetbalsport!
BeantwoordenVerwijderenLaten we het maar accepteren zoals het is,de regering wil niks aanpakken,anders was dat allang geregeld!Kijk hoe lang de NDP al aanzit,er was veel belooft maar niks is tot nu toe waar gemaakt.En we hoeven denk ik ook niks meer te verwachten,nog enkele jaartjes en er zijn weer verkiezingen.
Sosso las ting,we verdoen ons tijd in feite hier,het is omdat we nog hopen op een ware openbaring,maar die komt niet.
Het is indd duidelijk dat Suriname niet WIL groeien in de voetbalsport maar het is ook overduidelijk dat Suriname, voetballers die wel kunnen ballen uit een land zoals Nederland afwijst.
VerwijderenAlle landen om Suriname heen maken gebruik van hun bevolkingsgroep in den vreemde, Suriname wijst het anno 2012 nog steeds categorisch af alsof het zich zo'n luxe houding kan permiteren!!
hee maar ook toen verloor Su met grote cijfers hoor alhoewel we een Wiene of een Garden hadden
BeantwoordenVerwijderenIk vind het zo idiotig dat alles op de regering geschoven wordt. De SVB is verantwoordelijk voor het Surinaams voetbal. Eeuwig we klage moni no de. Er wonen meer dan 500.000 mensen in dit land. Als je dagelijks 1 srd van de helft of kwart kan krijgen, heb je genoeg geld om te investeren in de sport. Alla san regering moes doe. Die mentaliteit moet echt ophouden. Neem jouw verantwoordelijkheid op je en dan kan de regering inspringen waar nodig. Ik zie het al voor me. Ik werk voor een baas, ik ben verantwoordelijk voor een bepaalde afdeling en als de afdeling niet goed draait de schuld ga schuiven op de baas.
BeantwoordenVerwijderenWat een goede artikel, het slaat de spijker keihard op zijn kop!!
BeantwoordenVerwijderenHet gehele bestuur van de SVB moet per direct opstappen, lang genoeg kansen gehad, resultaten zijn er simpelweg niet.
Mensen! Er is geen geld, zonder geld gaat het niet. Weinig bedrijfsleven, dus weinig sponsoring. Als ik, als Nederlander met Surinaamse ouders, kijk naar Nederlands voetbal dan loopt ook alles op sponsoring. Als amateur moet je daar ook contributie betalen, zelf zorgen voor vervoer en kleding. Zelf zorgen voor trainer/leider, extra ballen (meeste teams krijgen niet eens een bal).
BeantwoordenVerwijderenOok als je in het eerste elftal speelt. En dat is het niveau van Suriname, want dat is ook amateur niveau. Dus zo slecht doet het Surinaamse voetbal het niet, maar het zal niet snel de kant op gaan van profs.
Profvoetbal is Suriname is volgens mij onhaalbaar.
BeantwoordenVerwijderenStel:
een profteam bestaat uit 16 spelers en 4 stafleden.Allen vangen ze hetzelfde per maand, zeg maar een 'mager' bedrag van 2000 SRD per maand.Dit kost dus 40.000 SRD per maand per team. Alleen aan salariskosten!! Geen additionele kosten meegerekend.
En stel; de profcompetitie bestaat uit 12 ploegen. Dan kost de competitie dus 480.000 SRD per maand aan salariskosten.
Profvoetballers worden ook doorbetaald in de maanden dat ze NIET spelen, dus per jaar komt dit grapje op 5.760.000 SRD.
5.7 miljoen SRD per jaar voor profvoetbal, tegen een relatief laag salaris van 2000 SRD.
Welke sponsoren gaan dit op tafel leggen? En met welk doel? Awareness voor hun bedrijf of merk? Voor dat geld zijn er veel betere marketingtools te bedenken.
Dus profvoetbal? Helaas, ik zie het niet gebeuren.
Profvoetbal in Suriname is mogelijk.
VerwijderenSuriname kan als het sport met in bijzonder voetbal ooit serieus gaat nemen, iets wat tot op heden nooit voorgekomen is, een voetbalcompetitie vergelijkbaar als de Cypriotische Eerste divisie op touw zetten, een profcompetitie bestaande uit 12 of 14 ploegen, is dit haalbaar, natuurlijk!!