Niet vaak zal een parlementaire behandeling van een wet door zoveel voetballiefhebbers worden gevolgd als de wet 'Personen van Surinaam...
Niet vaak zal een parlementaire behandeling van een wet door zoveel voetballiefhebbers worden gevolgd als de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA) die vandaag op de agenda stond. Deze moet het makkelijker maken om mensen van Surinaamse afkomst, maar met een andere nationaliteit, in Suriname te laten wonen, werken en investeren.
En als het aan de sportliefhebbers ligt ook te laten spelen voor het nationale voetbalteam. Nu mogen alleen voetballers met een Surinaamse nationaliteit voor de nationale selectie uitkomen.
Zoals de PSA-wet er nu uitziet, biedt die geen oplossing voor het probleem. PSA-ers kunnen een aparte status krijgen, maar geen Surinaamse nationaliteit. En dat is wel nodig om voor Suriname uit te kunnen komen. Volgens NatioSuriname.com, een voorstander van de wet, kan het wel via een 'nationaliteitsartikel'. Zo'n status kan door de regering voor een bepaald doel worden verstrekt.
Volgens de website heeft oppositieleider Chandrikapersad Santokhi toegezegd dit aan te kaarten bij de behandeling. "Ik ben voorstander van een integraal diasporabeleid inclusief de voetbalsport. Er zou een pilot moeten komen met betrokkenheid van alle nationale en internationale stakeholders", aldus Santokhi. Ook NPS'er Patrick Kensenhuis geeft aan dat hij daar de komende week een pleidooi voor wil houden. "Ik zou het goedvinden als de Surinaamse Voetbalbond iets in de statuten op zou nemen dat iemand met een PSA-status in aanmerking kan komen om voor Suriname uit te komen, mits hij niet voor een ander nationaal team heeft gespeeld."
Toch is niet iedereen voorstander van een dergelijke constructie. NDP'er Theo Vishnudatt is duidelijk. "We hebben talent genoeg in Suriname. Daar hebben we de diaspora niet voor nodig. Laten we zorgen dat de omstandigheden hier verbeteren, zodat talenten zich beter kunnen ontwikkelen."
Ook Carl Breeveld (DOE) stelt dat het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit voor een voetballer niet via de wet geregeld moet worden. "Ik vind het wel goed als er per geval gekeken wordt of er een uitzondering gemaakt kan worden. Maar het gaat te ver om het via de PSA-wet te regelen", aldus Breeveld.
SVB-directeur Gordon van Sichem heeft geen speciale actie ondernomen naar de DNA-leden toe. Wel zegt hij aan de krant de ontwikkelingen nauwlettend te zullen volgen.
Het beruchte quorumspook 'zweefde' dinsdag opnieuw door de vergaderzaal van het parlement. De PSA-wet kon daarom niet behandeld worden. Daarom besloot voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de openbare vergadering uit te stellen naar volgende week.
hey Raj ik heb ergens gelezen dat iedereen van de coalitie zich bij de kabinet van de President moest melden wegens landsbelang,zal de President dan eidelijk naar het WK willen laat ons hopen mi booi,,,,
BeantwoordenVerwijderenDe President heeft vorig jaar aangegeven gebruik te willen maken van de Suriprofs: "Ik ben al moe om steeds voor Brazilië en Holland te kraken. Ik wil Suriname ook op het WK zien. Wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede voetballers in het buitenland. Dat zijn de dromen die wij hebben en zij zijn niet onbereikbaar", zei hij. Vishnudatt spreekt dus overigens zijn partij-vooritter tegen.
VerwijderenWe moeten maar afwachten of de President de daad bij het woord voegt. Dit is in ieder geval de ideale mogelijkheid.
Dat klopt helemaal Raj-G,
BeantwoordenVerwijderenik blijf duimen dat alles dit keer goed komt,,,,,,
We zullen zien als de president zijn woorden in daden kan omzetten. Verder moet hij de bestuursleden, die onder Bhoendie en Giskus werken en nu ook onder Krishnadath, nauwlettend op de voet volgen. Ik heb geloof in deze president en denk ik dat wij met de Suriprofs het WK kunnen halen.
BeantwoordenVerwijderenMeneer Krishnadath wees op uw quivive, anders wordt u ook misleidt als de voorgaande voorzitters. Laat men u niet pakken! Neemt het goede over en laat de slechte achterwege. Handelt in Landsbelang en u wordt zeker door de natuur beloont.
BeantwoordenVerwijderenVishnudatt is te dom om te poepen.
BeantwoordenVerwijderennou nou is dat nodig,de Heer Vishnudatt ken ik niet
BeantwoordenVerwijderendus is mijn oordeel dat hij een eerlijke kans moet krijgen
Heren laten geen we niet zomaar verwachten dat we met de Suriprof het WK zullen halen.Natuurlijk hoop ik als rechtgeaarde Surinamer dat we het WK halen.Maar er komt nog heel wat organisatorische zaken bijkijken.Om dan niet te praten dat we eerst landen als Trinidad,Haiti,Cuba en Jamaica moet verslaan om ons zodoende te plaatsen voor het Concacaf eindronde waar we landen ontmoeten als Costa Rica, Honduras, Canada, USA en Mexico.Natuurlijk maken we betere kansen met de Suriprofs erbij maar het is geen kwestie van 1 + 1 is 2. We gaan ervoor moeten knokken want die andere landen zijn geen poppen op het veld.Maar we lopen misschien vooruit op zaken , laten we hopen dat de wet wordt aangenomen dan zien we wel verder.
BeantwoordenVerwijderen@Clif,
BeantwoordenVerwijderenVishnudatt is DNA lid. U haalt Krishnadat en Vishnudat door elkaar. Ik gaf mijn, welliswaar ongezouten, mening over het DNA lid Vishnudatt die beweerd dat we er zonder Suriprofs ook wel komen. Ik weet ook wel dat er nog heel wat liters water door de Suriname rivier zal stromen voordat we mogen nadenken over een WK. Ook met de Suriprofs is het geen eitje. Maar een ongeboren kind snapt wel dat de kans MET spelers die in grote(re) competities spelen, met meer weerstand, op een hoger niveau spelen dat, en met alle respect, amateurs die vanuit hun werk met de Lantibus naar de training moeten komen.
Dus ja, te dom om te poepen... Vishnudat stond in ieder geval niet vooraan toen de intelligentie werd uitgedeeld.
Daarnaast vind ik dat een nieuw bestuur ook een echt nieuw bestuur moet zijn. De vier die overstappen hadden niet moeten herkozen kunnen worden, en ook de nieuwe voorzitter had dit moeten voorkomen. Al was het alleen maar om van het stigma af te komen dat het alleen om snoepreisjes en andere fetages gaat. Afgezien van de manier hoe dat gegaan is...
Profvoetbal in Suriname is moeilijk. Voor een profcompetitie heb je minimaal 10 teams nodig, 16 spelers en 4 staf (om het rekenen makkelijk te maken). Stel een ieder verdiend 2000 SRD per maand. Dat is 40.000 SRD per team, per maand. Dus bij 10 teams is dat 400.000 SRD per maand "profvoetbal" in Suriname. Een contractspeler verdiend het hele jaar door. Dus dat komt op een totale salarispot van 4.8 miljoen SRD wat door 10 sponsoren gedragen moet worden. Dan heb ik het niet over extra kosten zoals reiskosten, schoeisel, etc. En 2000 SRD is niet overdreven veel. Er zullen spelers zijn die nu meer verdienen. Dus profvoetbal, hmmm wordt moeilijk. Maar de stadions kunnen wel weer vol komen, dat wel. Wij houden van het spelletje, als het vroeger vol zat, waarom kan dat nu niet meer? Toen waren het ook geen fullprofs.
Suriprofs hebben een toegevoegde waarde, waardoor het lokale niveau ook omhoog gaat. Jongeren worden meer gestimuleerd door succes dan door een ongemotiveerd nationaal team, die niet alle trainingen kunnen bezoeken. En ik kan het begrijpen. Als een speler met overwerk 100 srd pakt, en met een natiotraining 50 srd, dan wie zijn wij om hem te veroordelen op zn niet trainen.
Profvoetbal wordt moeilijk, Semi professioneel is een meer dan uitstekend alternatief. Zeker in combinatie met scholing, werk en regelmaat dan, is er zo weer een lichting die wel hoge ogen kan gooien. En ik acht die kans groter met Suriprofs dan zonder.
Natuurlijk, ik chargeerde met de opmerking dat Vishnudatt te dom is om te poepen. Dat zal hij nog wel kunnen. Maar of de beste man het toilet ook kan vinden trek ik zeer in twijfel. Ik baseer dit uiteraard niet alleen op zijn opmerking zoals in het topic beschreven. Als hij gelijk zou hebben, dan zouden we niet iedere keer in de eerste ronde uitgeschakeld zijn, met 300 man op de tribune. Maar de beste man KIEST er voor om iedere keer het Concacaf lachertje te zijn.
Anyway, ik heb er een zwaar hoofd in, maar laten we Krishnadat het voordeel van de twijfel geven. Hij zal het in ieder geval alleen moeten doen, want de 'overstappers' praten met iedere wind mee. Al drie keren nu; oost, west en zuid hebben we al gehad.
Laten we hopen op een goede, positieve en sportieve noorderstorm...