John Defares (foto: in het midden), kandidaat-voorzitter bij de aanstaande bestuursverkiezingen van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), heeft ...
John Defares (foto: in het midden), kandidaat-voorzitter bij de aanstaande bestuursverkiezingen van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), heeft als grootste drijfveer het niveau van het voetbal in Suriname terug naar boven helpen. "Het niveau is gestagneerd en dat kan niet. Er is nog zeer veel ruimte voor verbetering op verschillende vlakken", stelt Defares onomwonden vast.
Defares neemt het op tegen John Krishnadath. Ondanks de weinige tijd is de kandidaat-voorzitter vastberaden. "Op papier winnen we niet, maar er moet natuurlijk nog altijd worden gestemd."
Op zijn lijst heeft Defares trainers met ervaring, maar ook mensen uit het bedrijfsleven die met een zeker enthousiasme de SVB willen professionaliseren. "Hun kennis uit het verleden kunnen we perfect overbrengen naar de bond en zo de interne organisatie uitbouwen. Vrijwilligers moeten samen met professionele krachten de handen in mekaar slaan en streven naar succes", zegt Defares.
Stappenplan
De ex-directeur van NV Havenbeheer denkt met zijn 'Steps to Excellence" zijn streven te kunnen verwezenlijken. Het ultieme doel van de campagne is de deelname aan het eindkwalificatietoernooi van de Concacaf voor het Fifa-wereldkampionschappen van 2018. "Om dat te bereiken zullen we moeten investeren in elke tak van de organisatie, accommodaties, technische en sportmedische begeleiding."
Om het doel van het zeslandentoernooi voor het WK 2018 te halen, zegt Defares bereid te zijn de discussie aan te gaan om spelers met Surinaamse roots en de dubbele nationaliteit te kunnen inzetten. "Uiterlijk medio 2014 zal het plan klaar zijn en onmiddellijk uitgevoerd worden."
In de 'Steps to Excellence' komt ook de uitbreiding van stadia aan bod. Eerst en vooral wil de groep-Defares het Franklin Essed Stadion uitbreiden tot 8.000 zitplaatsen en het moderniseren zodat het voldoet aan de Fifa-normen voor internationale wedstrijden.
Het André Kamperveenstadion is niet meer in orde. Het is de bedoeling om die accommodatie op termijn te vernieuwen en daarvoor samen te werken met de Surinaamse Atletiekbond. "De sportbonden uit het hele land zullen moeten samenwerken om vooruit te gaan. Zo moeten we de faciliteiten van het stadion ook vernieuwen voor de atletiek, zodat we ook kunnen presteren op evenementen als de Olympische Spelen."
Niet alleen het nationaal stadion is aan vernieuwing toe, ook die van de lidbonden. "Het is belangrijk dat we meer mensen naar het stadion kunnen laten komen. Daarvoor moeten we ze gezinsvriendelijker maken met betere sanitaire voorzieningen en moeten we de taal kuisen in de stadia. We willen dat net zoals bij Barcelona: als ze spelen is de stad leeg, want iedereen zit in het stadion", zegt Defares lachend maar gemeend.
Defares: "De investeringen zullen een grote financiële kost met zich meebrengen, maar dat komt zeker goed na de gesprekken die ik al gehad heb met eventuele sponsors."
Het geld voor de nieuwe mogelijkheden wil zijn kamp ook zoeken bij bekende Surinaamse Nederlanders uit de voetbalwereld. "De kinderen van de voetballers die ooit naar Europa trokken en Suriname bekendmaakten. Nu willen we hen vragen iets terug te doen voor de samenleving hier."
Transparantie
Ook in het bedrijfsleven wil Defares geld zoeken. Hij wil de bedrijven overtuigen door te garanderen dat hij een maand na elk kwartaal een financieel plan zal uitgeven waar de inkomsten vandaan komen en naartoe gaan. "Transparantie is zeer belangrijk voor een gezonde organisatie."
Naast de transparantie moet het de marketingcel van de SVB ook snel verbeterd worden. Defares wil een functionaris aanstellen die in moet staan voor de dagelijkse leiding van de public relations en zijn relatie met de media. "Voetbal is een product dat verkocht moet worden en het moet af van zijn ietwat negatieve imago in Suriname. Er zullen voorlichtings- en informatieve programma's komen op televisie met als doel dat mensen weer van de sport gaan houden."
De rol van de overheid wordt ook zeer belangrijk in het verhaal. "Sport is een bindmiddel en bij uitstek een 'Nation Builder'. Het brengt de mensen dichter bijeen. Tevens zorgt het voor een gezondere samenleving en grotere economische activiteit. Dat zijn twee zaken waar de overheid aan wint. De regering moet dan ook meer bereid zijn te investeren in accommodaties en randvoorwaarden om de sport te stimuleren." Een symbolische eerst stap zou al kunnen zijn dat de overheid de vermakelijkheidsbelasting bij sportevenementen afschaft.
De SVB moet ook op internationaal vlak blijven samenwerken met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de Suriprofs. "We kunnen ook al zeggen dat we na de verkiezing een samerwerkingsovereenkomst zullen aangaan met de Braziliaanse Voetbalbond (CBF)."
Jeugd
Wat ook duidelijk naar voor komt in het beleidsvoorstel van Defares zijn de investeringen die doorgevoerd zullen worden in de jeugd. "De jeugd is de toekomst van ons voetbal en als we vooruit willen kijken, kunnen we niet anders dan investeren. Verenigingen klagen dat ze investeren in spelers die dan goedkoop worden wegeplukt als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Door het invoeren van betere contracten moeten we een eerlijk transfersysteem ontwikkelen zoals de Fifa ook voorschrijft."
De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal moet ook omhoog. "We willen samenwerken met verschillende organisaties om dames terug aan het voetbal te krijgen."
Klinkt mooi , veelbelovend en progressief.Maar toch wil ik deze man geloven omdat hij zich zelf reeds heeft bewezen in de Surinaamse maatschappij. Een duidelijke voorbeeld is de resultaten als direkteur van NV Havenbeheer.SVB heeft een manager nodig en dat is deze man wel. Niet dat de huidige geen manager is ( daarom heeft hij de SVB gezet op de plaats waar het nu is ) maar we hebben meer nodig om Su eindelijk te plaatsen op de internationale sport kalender.En ik geloof dat de heer Defares dat extra wel heeft.Maar toch denk ik dat Defares met al zijn mooie plannen zal afleggen tegen de ervaren rotten van het vorig bestuur die blijkbaar met geld gaan smijten aan de zwakke,amateuritisch denkende,niet progressief,arrogante bonden.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat ik het verkeerd heb
Wat een grote onzin allemaal. Als je dit als bedrijfsplan bij een nederlandse bank aanbied voor een lening sta je binnen 2 minuten weer buiten.
BeantwoordenVerwijderenPraten over dezelfde plannen als jaren terug en precies dezelfde dingen willen doen, "maar dan nu serieus." Houd op hoor, ze bekijken het voetbal niet eens, ze zitten alleen maar te zorgen voor hun eigen baangarantie.
100% zeker ben ik ervan dat met deze plannen het Surinaams voetbal over 4 jaar nog precies hetzelfde is gebleven. Het gaat alleen over gefantaseerde oplossingen maar geen realistische.
Om realistisch te zijn heb je maar 1 ding nodig, en dat is zorgen dat Surinamers op het veld willen staan.
En dat is wel realistisch te maken zonder veel geld, zorg dat de wedstrijden met een markt eromheen worden gespeeld, net zoals het kwakoe toernooi in nederland. Als het er druk is dan willen mensen heus wel op 'het podium' hun kunstjes laten zien en gekeken wordt er ook wel. Een stadion duur renoveren is niet nodig, zorg dat er een kraampje met eten komt, een band voor de muziek en een bar (kantine) met sterke drank en mensen komen vanzelf.
Verplaats desnoods een bestaande markt naar en om een voetbalveld heen (het liefst tweee velden). Vraag een klein bedrag voor de kraampjes en minimale inkomsten zijn er voor onderhoud.
Stukken goedkoper en veel dichterbij de manier van beleving voor het Surinaamse volk. Met meer aandacht voor onderhoud en meer bezoekers zal het voetbal vanzelf een hoger plan krijgen.
Ook is het nodig om een 'Surinaamse' speelstijl te ontwikkelen zodat mensen in ieder geval 1 manier van voetbal begrijpen en men niet over elkaar heen rolt omdat men een andere visie heeft. De een wilt 4-4-2 spelen en de ander 4-3-3 en men vult daardoor posities anders in. Hier in nederland speelt men 4-3-3 met buitenspelers en vandaar dat de discussies in ieder geval op het zelfde vlak liggen, en gaan over verbetering van details van het bestaande systeem.
Samengevat gaat het dus meer om onderhoud van bestaande dingen en niet zogenaamde nieuwe projecten uit de grond te stampen die toch niet werken.
Maar ik weet zeker dat ik over een aantal jaar dit zelf wel zal invullen in Suriname, ik hoop wel ver voor 2018 ;)
Groeten van Laires
'Standard de Laires'