Hij lijkt zich in zijn lot berust te hebben. Ex-voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), Louis Giskus, voelt zich totaal niet verned...
Hij lijkt zich in zijn lot berust te hebben. Ex-voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), Louis Giskus, voelt zich totaal niet vernederd door de bijna onacceptabele behandeling op weg naar de verkiezingen van het nu huidige bestuur. Integendeel. "Zij hebben het imago van de SVB bevlekt. De bal ligt op hun speelhelft."
Giskus oogt rustig en weegt zijn woorden heel zorgvuldig af. Hij blijft goedlachs en antwoordt op vragen als vanouds met hetzelfde gezag. Zonder enige druk. Trauma's heeft hij niet overgehouden aan het fiasco van vrijdag. De kwestie heeft hij intussen achter zich gezet. Maar de kritiek over de manier waarop de verkiezingsstrijd is gevoerd, lijkt binnen de gemeenschap nog niet geluwd. Burgers vinden dat Giskus diep is vernederd door zijn ex-medebestuursleden. Hij had ballen moeten tonen en harder terug moeten slaan om tenminste zijn eer te redden. Hij is immers een voorbeeldfiguur. En toch, de maatschappelijke gevolgen van het deurwaardersexploot dat hij twee dagen voor de bestuursverkiezingen thuis ontving, wuift de gewezen voetbal topman weg. Hoewel hij de werkwijze betreurt, benadrukt hij dat de handelswijze hem geenszins schaadt.
Na de verkiezing heeft de ex-SVB-baas het nieuwe bestuur nimmer met wrokgevoelens benaderd. Dat zal ook niet gebeuren, zegt hij. Ik was heel relaxed en heb nog staan praten met een paar mensen. Ik heb later ook een hele goede nachtrust gehad. Ik dacht bij mezelf: Mij hebben jullie niets gedaan. Jullie zullen het aan de mensen moeten uitleggen. Zijn felicitaties heeft hij met een spontaan gevoel overgebracht aan de nieuwe SVB-voorzitter John Krishnadath. Je moét het overdragen. De man is wettig gekozen, dus hij is de rechtmatige voorzitter. Ik draag het over met de overtuiging dat het beter kan gaan."
Familie
Toen het exploot thuis bij hem werd afgegeven, vertoefde Giskus nog in het buitenland. De inhoud deed ook de wenkbrauwen van zijn gezin fronsen. Deze handelwijze hadden zij niet verwacht van medebestuursleden waar hun echtgenoot en vader zolang leiding aan heeft gegeven. Mijn kinderen hadden graag gezien dat ik me nooit meer moest bemoeien met deze personen. Maar ik zit niet zo in elkaar. Zij weten niet wat ze doen. Zij schaden zichzelf, reageert de ex-voorzitter. Hij heeft zijn gezin er in een rustig gesprek van kunnen overtuigen de kwestie door een positieve bril te bekijken. In het exploot droegen de medebestuurders van de oud-voorzitter hem op binnen 24 uur een vergadering uit te schrijven. Ook de notulen van de meeting waarin hij aan de kant is gezet, moest hij arresteren. De principiële Giskus weigerde echter. "Ik wees de leden erop dat bedoelde vergadering buiten mij om is gehouden." De kwestie zat muurvast. Partijen konden geen kant uit. Niemand wilde water bij de wijn doen. De beslissing werd overgelaten aan de verkiezingscommissie. "We zitten in een dispuut, dus we laten het maar over aan de verkiezingscommissie. Zo simpel is dat", besloot Giskus. Hij onderstreept zich te hebben gehouden aan procedures en regels.
Eis Fifa
Had de verkiezingscommissie in zijn voordeel beslist, zou hij geen stem uitbrengen. Giskus: "Ik zou daarmee voldoen aan de eis van de Wereldvoetbalbond. De Fifa eist van zijn leden dat zij niet aan verkiezingen meedoen." De SVB heeft in 2012 zijn statuten daartoe aangepast en opgestuurd naar de mondiale organisatie. Die zou enkele kanttekeningen hebben geplaatst in het document en die hebben teruggestuurd. "We moesten terug naar de alv en de aanpassingen plegen. Deze handelingen hebben meer tijd in beslag genomen, omdat de wetgeving van de Engelse landen verschilt met die van de Nederlandse."
Vergissing
Voor de ex-SVB-topman was het trouwens moeilijk om een keus te maken. Ten eerste zou hij het niet kunnen opbrengen om niet op zijn ex-bestuursleden te stemmen. Aan de andere kant achtte hij zich verplicht om John Defares, met wie hij de laatste drie jaar nauw heeft samen- gewerkt, te steunen. Hij kan geen reden bedenken over de exacte reden voor de daad van zijn ex-medebestuursleden. "Misschien dachten zij dat ik op de tegenpartij zou stemmen", denkt Giskus luidop. Hij onderstreept dat John Defares niet door hem naar voren is geschoven. "Maurice Issa en Kenneth Themen hebben hem voorgedragen. Een jaar terug vroeg hij Defares of hij zich kandidaat wilde stellen. Dat gebeurde nadat Giskus hem had medegedeeld zich niet herkiesbaar te stellen voor de functie. "Maar dat was toen hij me vroeg waarom ik niet voor een extra termijn ging."
De vier leden die zich weer herkiesbaar hebben gesteld, hadden enkele weken nadat hij zijn vertrek had aangekondigd, Giskus om steun gevraagd. Dat deed hij ook, echter "niet onvoorwaardelijk." Benadrukt werd dat hij slechts ondersteuning geeft op basis van "kwaliteit". De voorzittersfunctie omschrijft de ex-voorzitter als "erg zwaar", dus hij kan niet elke willekeurige kandidaat ondersteunen. De maatschappelijke waarde van het voetbal is daar té groot voor."
De actie van zijn 'kameraden' kan Giskus nog steeds niet verklaren. In de geschiedenis van de voetbalbond is het de eerste keer dat een dergelijk geval zich heeft voorgedaan. De voetbalpreases blijft erbij dat zijn goede naam niet te grabbel is gegooid. Integendeel, het imago van de SVB is volgens hem geschaad. En dat, terwijl na jarenlange inspanning de naam zowel in als buiten Suriname weer was hersteld. "Het nieuwe bestuur zal middels zijn handelingen het imago weer moeten herstellen."
De handelswijze en de situatie voor en tijdens de bestuursverkiezingen zal hij niet aan de Fifa rapporteren. "Misschien dat zij het via andere kanalen buiten de SVB te horen krijgen." Een official van de KNVB heeft hem zaterdag reeds in de vroege ochtend na de verkiezingen een mail gestuurd met vragen over de kwestie. "Wat hebben zij jou aangedaan", was er één. Over de beschuldiging van Defares dat een groep kapitaalkrachtigen de voetbalbond heeft overgenomen, is Giskus kort. "Ik kan niet uitgaan van geruchten. Als je geen bewijzen hebt, is het moeilijk."
Status
Dat er veel geld valt te verdienen als bestuurslid van de SVB, wimpelt Giskus weg. "Ik denk meer dat mensen het om de status doen. Je kan dan verschillende congressen en seminars te bezoeken in het buitenland." Indien het nieuwe bestuur hem om advies vraagt, zal Giskus niet weigeren dat te geven. Die belofte heeft hij in Panama immers ook gedaan aan de voorzitter van de Concacaf.
COMMENTS