'Clausule voor sporters in Wet PSA opnemen'

Het toekennen van de dubbele nationaliteit aan Surinamers in diaspora ligt nog altijd politiek gevoelig, zegt assembleelid Patrick Kensenhu...


Het toekennen van de dubbele nationaliteit aan Surinamers in diaspora ligt nog altijd politiek gevoelig, zegt assembleelid Patrick Kensenhuis. Hij is lid van de commissie van rapporteurs die gaat over de behandeling van de conceptwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA).

Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee en Mega Combinatie-fractieleider Ricardo Panka houden zondag in Amsterdam, Nederland, een inleiding over de wet, waar ze mede-initiatiefnemer van zijn. De wet regelt de wettelijke status van Surinamers in diaspora.

Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) zegt dat de politiek nog altijd terecht terughoudend is als het gaat om toekenning van de dubbele nationaliteit. "Er mag geen situatie ontstaan, waarbij als het ware ook 'buitenlanders' kunnen stemmen. Die situatie moeten we niet hebben, tenzij je Surinamer bent en alleen de Surinaamse nationaliteit hebt."

Kensenhuis vindt het terecht dat de PSA de dubbele nationaliteit niet toekent. Naast electorale gevolgen kan die stap ook gevolgen voor de belanghebbende zelf hebben. Zo zou iemand zijn nationaliteit kunnen verliezen bij het accepteren van een tweede, omdat niet alle landen een dubbele nationaliteit erkennen.

Wijzigingen
Momenteel zijn de initiatiefnemers en de regering in overleg over wijzigingen die aangebracht moeten worden in het concept. De Nationale Assemblee heeft zich al in eerste ronde gebogen over dit wetsproduct. Het overleg moet erin resulteren dat meteen na aanname van de wet de PSA geïmplementeerd kan worden. Geerlings-Simons verwacht dat in november de conceptwet op de agenda van het parlement komt.

Volgens Kensenhuis is het aannemelijk dat er wijzigingen komen in het oorspronkelijke concept. Het oppositielid heeft in 's lands vergaderzaal gepleit voor speciale faciliteiten voor sporters van Surinaamse origine in het buitenland.

In de wet zou er een clausule opgenomen moeten worden om Surinaamse sporters met een vreemde nationaliteit de gelegenheid te bieden ook voor Suriname uit te komen. "Het hoeft geen toekennen van de dubbele nationaliteit te zijn, maar gewoon een clausule opnemen. Want ons 'sportgebeuren' kan op die manier verder ontwikkeld worden."

COMMENTS

BLOGGER: 6
  1. Die Kensenhuis klept een hoop shit en zijn zijn beweringen helemaal nergens op gebaseerd!En het verwonderd me ook niet,want al eeuwenlang heeft men (vooral vanuit de hoek van NPS/Front) een anti Surined beleid gevoerd om er voor te zorgen dat de Surineds GEEN ontwikkeling voor het land kunnen brengen.

    Bovendien weet ik niet hoe men in godsnaam sporters van Surinaamse origine wil laten uitkomen in een speciale "clausule",hoe moet dit dan opgevat worden?Hoe wil men dat dan laten rijmen ivm de FIFA regels?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De regering Bouterse begrijpt niet dat wanneer zij de mogelijkheid biedt aan sporters van Suri afkomst in dit geval voetballers, dat hij een paar extra zetels hierdoor kan verwerven. Sport verbroedert en de president staat een nationalistisch beleid voor. Het nationaal elftal van Suriname met de Suriprofs erin zal zeker daarin bijdragen vanwege de succesen die zij zullen leveren voor Suriname. En dat zal weer een success zijn van deze regering. De SVB zal daardoor niet meer hoeven te klagen over geld gebrek omdat sponsoren in de rij zullen staan om te sponseren. Regering Bouterse ! denk aan de multiplier effect welke dit besluit zal leveren voor Su maar ook voor de huidige regering. De verkiezingen zijn voor de deur !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn zoveel mensen die wouden helpen. Mensen die Internationale ervaring hebben. En hun lukt het niet. En zal zeggen om welke reden. Mensen zijn bang dat hun hoofd gaat rollen als er een nieuwe wind gaat blazen bij de svb. Geen geld? Daar kiezen ze lekker zelf voor gaat allemaal in eigen zak. En overal stoer lopen doen met de logo van de fifa? In plaats van trainers opleidingen te verzorgen wachten ze doodleuk op de knvb. Kan je lekker lang wachten het gaat er niet komen. Terwijl ze het gewoon over de grens in Brazilië kunnen laten doen. Ik hou mijn hart vast wanneer ze op curacao gaan spelen want ziet er zwak uit. Er moeten gewoon koppen rollen bij de bond. Want als ze denken dat dit geld is? Wat denk je dat Trinidad binnenhaalt? En het is niet dat we in suriname minder talenten hebben. Investeer in het voetbal en steek wat minder in je zak daarna zal er genoeg geld zijn als je toch wat meer in je zak wilt stoppen. Anders zeggen gaat niet want dan vecht je tegen windmolens als don quichot. Gegroet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem7 oktober 2013 08:54

    Als Surinamer, geboren en getogen tot aan 12 jaar-basisschool, mag je Never, Nooit, Niet jouw Surinaams paspoort kwijtraken.
    PSA, is voor de PSA'er, niet voor de Surinamer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Rai-G,heb jij misschien een mogelijke uitleg (idee) aangaande de komende PSA wet dit met betrekking tot het uitkomen voor Suriname op sportgebied?Want ik snap dit ding niet,de FIFA is al stellig in hun regel dat wanneer er een sporter voor zijn/haar land uit wil komen,de des betreffende nationaliteit van dat land vereist is.En voor zover ik weet,regelt de PSA-wet geen dubbele nationaliteit,alleen maar bepaalde rechten en plichten van personen in het buitenland van Surinaamse origine.Dus hoe dan?

    Dit was trouwens ook te lezen op boks.sr

    "In de Nationale Assemblee wordt druk gesproken over de Wet Personen van Surinaamse Afkomst. Deze wet moet het makkelijker maken voor mensen die Surinaamse roots hebben om te werken, te investeren, te wonen en Suriname te vertegenwoordigen in de sportwereld. Voor Melvin van Bosse, voorzitter van Su Sport Talent zou het zeker voordelen met zich meebrengen. “Er is nogal een grote gap tussen het niveau hier en dat aan de overkant. We zouden met ze kunnen meeliften” vertelt van Bosse. Dat de Wet PSA voordelen met zich meebrengt vindt ook Gordon van Sichem, directeur SVB. “Als we alleen naar Europa kijken zijn er in de hoogste voetbal leagues honderd tot honderdtwintig geregistreerde voetballers van Surinaamse komaf. Deze jongens komen uit een professionele league en hebben dus een ander aanpak. Dit zal zonder meer een meerwaarde bijdragen als we deze sporters kunnen aantrekken “ vertelt van Sichem.
    Of een speler zijn geboorteland wil vertegenwoordigen ligt aan de speler zelf. “Uiteindelijk maakt hij de keuze, maar ik denk wel dat er voldoende spelers in Nederland zijn die voor Suriname willen uitkomen,” zegt de voorzitter van Su Sport Talent. “Maar eigenlijk zie ik alleen voordelen. Het ‘nadeel’ is hoogstens dat mensen gaan klagen waarom wij ‘buitenlandse‘ spelers aanbetrekken.Van Sichem zegt ook andere nadelen te zien. “Onze lokale jongens met genoeg talent zullen zich gepasseerd voelen als we de grote sporters aanschrijven om deel te nemen in het nationale team. Een ander nadeel is dat er een financieel plaatje komt bij kijken bij de spelers met een dubbele nationaliteit. Je zult veel meer moeten uitgeven, want ze zijn nu eenmaal veel duurder.” Maar toch is de directeur van de SVB optimistisch. “Suriname heeft nog heel veel werk te doen, maar we staan er open voor.”

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, de conceptwet PSA verleent geen nationaliteit. Nationaliteit is inderdaad nodig om een land in sportverband te vertegenwoordigen. Dus hoe de Wet PSA nu is, hebben de "Suriprofs" niets aan. Wat het idee is, is om een wetsartikel aan de Wet PSA toe te voegen die in bijzondere gevallen, onder het mom van landsbelang, de Surinaamse nationaliteit aan bepaalde personen kan verlenen.

      Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Clausule voor sporters in Wet PSA opnemen'
'Clausule voor sporters in Wet PSA opnemen'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6YIf6KS0FtYKsX6AZIJeKG_14P5hywIrMP6ykrwdJWoOi3B962mSUqA51vDEYnUIwEYrrAVfcCXD4-E0kynUeMLcZKCe-Vv50FuU24jGcLANn9VfJ9Cf0MzmS8SV0jwseNxR65CTzqcg/s1600/Paspoort,+Suriname,+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6YIf6KS0FtYKsX6AZIJeKG_14P5hywIrMP6ykrwdJWoOi3B962mSUqA51vDEYnUIwEYrrAVfcCXD4-E0kynUeMLcZKCe-Vv50FuU24jGcLANn9VfJ9Cf0MzmS8SV0jwseNxR65CTzqcg/s72-c/Paspoort,+Suriname,+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/clausule-voor-sporters-in-wet-psa.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/clausule-voor-sporters-in-wet-psa.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content