Edwin 'Wiene' Schal voorbeeld voor voetballers

Het duurt even voordat zij beginnen te vertellen over Edwin Schal (foto). "Er zijn zoveel mooie herinneringen", geven Wensley Bun...


Het duurt even voordat zij beginnen te vertellen over Edwin Schal (foto). "Er zijn zoveel mooie herinneringen", geven Wensley Bundel en Ray Wimpel afzonderlijk aan. Zij maken duidelijk dat Wiene, zoals hij in de volksmond bekend staat, een voorbeeldige voetballer was, die het Surinaamse voetbal veel plezier heeft bezorgd. Aan de vooravond van zijn 70ste jaardag van deze bekende Transvaler laten ze de geweldige momenten de revue passeren.

Voor Wimpel en Bundel was Wiene een echte goaltjesdief. Wimpel is van mening dat Schal de opvolger was van Robinhood-aanvaller Michel Kruin als topscorer van Suriname. "Eigenlijk waren dat Wiene, Gerrit Niekoop en Kenneth Kluivert, maar Wiene was verstandiger op het veld", aldus Winpel.

Bundel heeft jarenlang met hem gespeeld. "Wiene was een geweldige spits in die tijd. Hij kon in zijn eentje een wedstrijd beslissen." Maar de teamgenoot roemt hem om meer dan zijn spel. "Hij was een echte voorbeeldfiguur. Voetballers zoals hij zijn tegenwoordig erg schaars in Suriname. Wiene rookte en dronk niet en hij was nooit laat op de training of voor een wedstrijd. Voorts was zijn voorbereiding op een training of wedstrijd altijd goed. Als de voetballers van tegenwoordig deze zaken van Wiene konden overnemen, zou het Surinaamse voetbal stappen progressie maken."

Wimpel raakt niet uitgesproken over de mooie tijden die Schal het voetbalminnende publiek heeft bezorgd. Het is duidelijk dat de oud-sportjournalist, ondanks hij een fervente Robinhooder was, erg genoten heeft van Schal. "Ik heb vooral van zijn intelligentie genoten."

Een brede lach verschijnt op zijn gezicht wanneer hij terugdenkt aan het doelpunt van de goaltjesdief tegen Leo Victor. "Hij stond met zijn rug naar het doel toe. Hij deed alsof hij naar voren zou gaan en verraste de doelman met een hakje", beschrijft Wimpel de actie.

Ook de wedstrijd tussen Robinhood en Transvaal - na terugkeer van Sigi Haltman uit Brazilië - herinnert Wimpel zich alsof het gisteren was. "De vraag was toen wie groter was: Haltman of Wiene?" Het leek alsof Haltman met de eer zou gaan strijken nadat hij Robinhood op voorsprong had gezet, maar kort vóór tijd maakte Wiene gelijk."

De journalist vertelt dat Schal ook seiri boto (zeilboot, red.) werd genoemd. "Hij zette de ene schouder omlaag en de andere omhoog en dan was je er zeker van dat hij een rush zou nemen. En vaak genoeg eindigde dat in een penalty." Wimpel geeft wel toe dat toentertijd een strafschop makkelijk werd toegekend.

Wimpel kent Wiene als kleine jongen. "Als jongeling maakte hij samen met Eddy Brug veel furore op Paterwei (het voetbalveld achter de St. Alphonsiuskerk aan de Keizerstraat, red.). Lachend vertelt Wimpel dat Schal de jongens daar doldraaide. Eddy Bruma was helemaal weg van het spel van Wiene en Brug.

Na Paterwei sloot Schal zich aan bij Transvaal, waar hij bij de reserves begon. Vanwege zijn kwaliteiten schopte hij het al gauw tot de hoofdmacht, waar hij met spelers als Jules Lagadeau, Armand Sahadewsing en Emile Barron verschillende hoogtepunten beleefde.

De oud-journalist hoopt dat de prestaties van de ex-goalgetter worden vastgelegd. "Wiene heeft zelfs tot late leeftijd veel betekend voor het Surinaamse voetbal."

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Goeie man nooit zien voetballen, wel van gehoord
    ! (Tek a jari bigiwan! ). bovendien, ben ik Robinhood-fan en Barca-Barcelona. Leuke bijkomstigheid is, meeste Transvaal-fan die ik ken zijn Real Madrid supporters;

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Edwin Schal was een briljante voetballer. Wellicht de beste spits die Suriname ooit gehad heeft en een voorbeeldige voetballer. Ik heb hem vaak zien voetballen in het Suriname stadion te Paramaribo. Soms op onnavolgbare wijze besliste hij een wedstrijd. Hij was balvaardig en heel snel met de bal. Hij had prachtige passeerbewegingen en scoorde regelmatig vanuit schier onmogelijke posities. Hij sloeg goede aanbiedingen af van diverse Braziliaanse topclubs (w.o. Fluminenze). Schal was een soort nationaal bezit in Suriname. Oud president en Gouverneur Johan Ferrier had aangegeven/ verklaard dat Schal nationaal bezit was en niet naar het buitenland mocht om te voetballen. Het is ze ook gelukt om Schal in Suriname te houden. Hij was een intelligente voetballer. Vriend en vijand (tegenstanders/ opponenten) genoten van zijn spel en acties. Bijvoorbeeld links de bal met effect om de tegenstander heen spelen, waarbij de bal een bocht van 180 graden (halve cirkel) maakte en Schal de bal van de door hem gepasseerde speler rechts ophaalde. Meesterlijk! Edwin Schal was de Johan Cruijff van Suriname en het Caraibisch gebied.

    Tijdens een van de bezoeken van Transvaal aan de Nederlandse Antillen (Curacao) werd hij vergeleken met Garrincha. Hij schoot hoekschoppen met effect rechtstreeks het doel in. Superlatieven schoten tekort. Normaal gesproken beginnen/ begonnen de Antilliaanse kranten altijd met het serieus binnenlands of buitenlands nieuws. Sport kwam altijd daarna. Bij het optreden van Schal werd het voorpagina nieuws. Een regelrechte sensatie. Hij heeft destijds een onuitwisbare indruk gemaakt en nagelaten op de Nederlandse Antillen. En in Suriname hebben velen genoten van zijn spel en sublieme acties.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik hoorde van zijn duikelingen in de 16-meter en dan is het vaak raak : penalty...
    ik zag hem op tv de ene na de andere verdedigers van robin hood omspelen..een rush...zo gaaf

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Edwin 'Wiene' Schal voorbeeld voor voetballers
Edwin 'Wiene' Schal voorbeeld voor voetballers
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8QqXSZUx2HNQIr5Fh9NYKFY25ePEAOQMBirtwpu-Y6BLKTAi9pZFY5Vtq4cch-FFlA2jDA_C5YxN6LHp7VZkYVeRmr0dYo2RyJRkMC8xwimbUbN6TtN7sFjvrG1CbYbMwuuwD795aYuc/s1600/Edwin+Schal,+Wiene,+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8QqXSZUx2HNQIr5Fh9NYKFY25ePEAOQMBirtwpu-Y6BLKTAi9pZFY5Vtq4cch-FFlA2jDA_C5YxN6LHp7VZkYVeRmr0dYo2RyJRkMC8xwimbUbN6TtN7sFjvrG1CbYbMwuuwD795aYuc/s72-c/Edwin+Schal,+Wiene,+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/edwin-wiene-schal-voorbeeld-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/edwin-wiene-schal-voorbeeld-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content