Suriprofs in nationaal voetbalelftal stap dichterbij

Volgende week arriveert in Suriname de gouden FIFA Wereldbeker tijdens zijn reis rond de wereld. Een serieuze kans om ooit deze voetbaltrof...


Volgende week arriveert in Suriname de gouden FIFA Wereldbeker tijdens zijn reis rond de wereld. Een serieuze kans om ooit deze voetbaltrofee te winnen met de nationale selectie is binnenkort mogelijk een stapje dichterbij. Bij de aankomende behandeling van de Wet Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA) moeten de beleidsmakers besluiten of ze een regeling opnemen die het mogelijk maakt om o.a. samen te werken met profvoetballers in diaspora (Suriprofs).

Mei dit jaar werd de initiatiefwet behandeld in De Nationale Assemblee (DNA). De leden Kensenhuis (NF/NPS), Brunswijk (AC/ABOP), Santokhi (NF/VHP), Asabina (BEP), Wongsoredjo (MC/KTPI) en Bouva (MC/NDP) spraken zich positief uit over het idee om met behulp van de Wet PSA de sportsector te dienen. De DNA-leden zijn van mening dat een actieve samenwerking met professionals voordelen op zal leveren voor Suriname.

Naar aanleiding van de eerste openbare vergadering heeft NatioSuriname.com diepgaand onderzoek gedaan naar een regeling, waarbij topsporters in diaspora de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen, zodat zij Suriname kunnen vertegenwoordigen. Al sinds 2010 heeft de website zich verdiept in deze kwestie en is nu tot een oplossing gekomen. Gedurende het onderzoek zijn diverse partijen geconsulteerd, waaronder juristen, Surinaamse en Nederlandse autoriteiten en er werd zowel nationale als internationale wetgeving bestudeerd.

Het onderzoek concludeert dat een zogenaamd "nationaliteitsartikel" toegevoegd kan worden aan de Wet PSA. Het wetsartikel stelt dat de Surinaamse nationaliteit van rechtswege kan worden verkregen door een persoon die wordt aangesteld in een bepaalde functie. Een dergelijke aanstelling moet dan voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste moet de betreffende persoon tot de Surinaamse diaspora behoren in de zin van de Wet PSA. Ten tweede moet de functie die de persoon wil uitoefenen een nationaliteitsvereiste kennen. Ten derde moet de uitoefening van de functie een nationaal belang dienen. Per Staatsbesluit wordt bepaald welke functies als dusdanig worden aangemerkt. De functie van topsporter wordt dan in dit besluit opgenomen.

Het wetsartikel stemt volgens het onderzoek overeen met Surinaamse wetten zoals de Grondwet, Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap, en de Toescheidingsovereenkomst. Een van de bevindingen op dit gebied is dat een verkrijger van de Surinaamse nationaliteit niet beperkt kan worden qua rechten en plichten, vanwege bepaalde gelijkheidsbeginselen. Alhoewel in bepaalde wet- en regelgeving de uitoefening van bepaalde rechten wordt ontzegd, als de persoon niet het Surinaamse ingezetenschap bezit. Volgens bijvoorbeeld de Kiesregeling wordt het actief en passief kiesrecht pas verworven als iemand met de Surinaamse nationaliteit woonplaats of hoofdverblijf heeft in Suriname. Voor iemand in diaspora is dit niet het geval.

Diaspora in Nederland en de Verenigde Staten hoeven ook niet te vrezen voor verlies van hun huidige nationaliteit. Dit blijkt na studie van de betreffende nationaliteitswetten. In het geval van Nederland, is het wetsartikel voorgelegd aan het Ministerie van Justitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Beide instanties concludeerde dat de verkrijger van de Surinaamse nationaliteit de Nederlandse nationaliteit niet zal verliezen. Op deze wijze ontstaat legitiem een meervoudige nationaliteit.

Het onderzoeksrapport is inmiddels aangeboden aan de initiatiefnemers van de Wet PSA en opgenomen in het dossier. Als het aan President Desi Bouterse ligt, zal de regeling ingevoerd worden. Op 25 februari 2012 zei hij namelijk voetballers in diaspora te willen betrekken bij het voetbalgebeuren in Suriname. "Ik ben moe om te kraken voor Brazilië. Ik wil Suriname ook op het WK zien. Wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede voetballers in het buitenland. Dat zijn de dromen die wij hebben en zij zijn niet onbereikbaar", aldus het staatshoofd die ook aangaf dat "we besluiten moeten durven nemen met alle onzekerheden erbij".

COMMENTS

BLOGGER: 9
  1. Dhr Paal , een van de innitiatiefnemers van de PSA wet zei vanmorgen tijdens Mantin Taki, een live programma van de STVS , dat hij negatief staat om de Suriprof in het Suri elftal te laten spelen. Ik hou me hart vast !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paal was voorzitter van de commissie van rapporteurs. De initiatiefnemers zijn J. Simons, A. Misiekaba, R. Parmessar, P. Somohardjo en M. Bee. Ik weet dat Bee wel een voorstander is. Wel mooi om te horen dat er in ieder geval over wordt gepraat.

      Verwijderen
    2. DNA Voorzitter drs. Jennifer Geerlings-Simmons is mordicus tegen opname van buitenlanders in Natio. Dus niet alleen Paal. En naast deze twee DNA leden zijn er nog meer die tegen zijn. Juich daarom niet te vroeg.

      Verwijderen
  2. Keepers: Coutinho (ADO) Waterman (PSV)
    Verdediging: Sno (NEC) Zuiverloon (ADO) Denswil (AJA) Ligeon (AJA) Tiendali (SWA) Burnet (GRO)
    Middenveld: Ebecilio (TWE) Gravenbeek (ZWO) Rosheuvel ((HER) van la Parra (HEE) Leerdam (VIT)
    Aanval: Slagveer (HEE) Narshing (ZWO) Promes (TWE) Plet (TWE) Cabral (ADO) Esajas (ADO) Castillion (AJA) Castelen (RKC) Jozefzoon (PSV) Zeefuik (GRO) Boeitius (FEY)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. castelen kan niet voor SU spelen
      cabral is geen SuriProf

      Verwijderen
    2. Roy Raymond de Miranda18 november 2013 om 18:53

      Een mooie opstelling van Roy Coco. Maar deze vlieger gaat echt niet op goede vriend. Een hele selectie van slechts buitenlanders? En waar blijven de Surinaamse voetballers die onder moeilijke omstandigheden hard hun best doen om hoger op te komen? Is dit geen concurrentievervalsing maat? Het moet niet gekker worden met de mensen die quote que quote hun denkramen in werkelijkheid omgezet willen zien. Ik ben en blijf een voorstander van het ontwikkelen van de eigen talenten en dat onder omstandigheden die waarborgen bieden voor een snelle en voortvarende ontwikkeling. Wij hebben het in het verleden gekund zonder buitenlandse steun, waarom nu niet? De winst tijdens het ABCS toernooi zou in morele zin een aardige opkikker kunnen gaan betekenen. Er moeten voor de Surinaamse talenten goede voorwaarden en randvoorwaarden worden ontwikkeld en met een professionele leiding daarboven, de rest volgt vanzelf. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd.

      Verwijderen
    3. Een vraag voor Roy Raymond.
      Wil jij dat Suriname vooruit of achteruit gaat?
      Suriname is land met talenten,al bewijzen ze het in het buitenland.
      Suriname staat nu op de 131ste plaats.DUS WIJ HEBBEN DUBBELE NATIONALITEITEN NODIG!!!!

      Verwijderen
  3. Roy Raymond de Miranda19 november 2013 om 01:32

    Kevin, natuurlijk willen wij, de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal en mijn persoon als privé dat Suriname vooruit gaat met het bedrijven van voetbal.
    Maar in onze optiek, niet ten koste van alles. Suriname beschikt namelijk over voldoende ruwe voetbaldiamanten die slechts dienen te worden geslepen door professionele diamantenslijpers. Hoe dat zou moeten, staat in mijn artikel aangegeven. Het is illusoir om te denken dat de beschikbare 2e en zelfs 3e garnituur Surinaamse voetballers in de diaspora ineens het Surinaamse voetbal de weg zullen kunnen wijzen. Door eigen professionele ontwikkeling kunnen de Surinaamse talenten reeds binnen korte tijd het gewenste niveau bereiken waardoor stappen voorwaarts kunnen worden gemaakt. Die stappen die deelname aan de WK, dan wellicht met enige aanvulling vanuit het buitenland, dichterbij zullen brengen. Wij zijn niet mordicus tegen de geleidelijke inpassing van "buitenlandse" voetballers binnen Natio, maar wel tegen de inpassing van Surinaamse voetballers binnen een "buitenlandse" selectie die alsdan voor het Surinaamse elftal moet doorgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar hoe wil je een hoge niveau bereiken???
      De Surinaamse selectie heeft:
      1.Een betere bondscoach
      nodig.
      2.Meer trainingen en wel betere trainingen nodig(3 keer per week)
      3.Een TOP speler beter dan Rijssel of Sandvliet.
      4.Spelers moeten goed spelen en harder aanpakken.
      Als de Surinaamse selectie dit heeft dan kunnen ze 90% de concacaf winnen en 60% de WK.Hebben ze dit niet dan hebben we DUBBELE NATIONALITEITEN NODIG.
      Maar als je om geld praat dan is er maar 1 oplossing en dat is om van elke senioren of veteranen burgers een SRD5 op te halen.

      Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriprofs in nationaal voetbalelftal stap dichterbij
Suriprofs in nationaal voetbalelftal stap dichterbij
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBhydXDaWh-XWxlpS40rN35xVAUFVtrH5Ra3WbCTrPM5RnxS4UeyLkV2nWSoxc9NBVV9PotZL-tKlBhkqfBlQenSekCHmTN2jNma9W_zNe-KtHsL9v3hEohQ2qaBU5X9dmAO9tVGxE9hY/s1600/Onderzoek,+Nationaliteitsartikel,+Dubbele+Nationaliteit,+Rapport,+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBhydXDaWh-XWxlpS40rN35xVAUFVtrH5Ra3WbCTrPM5RnxS4UeyLkV2nWSoxc9NBVV9PotZL-tKlBhkqfBlQenSekCHmTN2jNma9W_zNe-KtHsL9v3hEohQ2qaBU5X9dmAO9tVGxE9hY/s72-c/Onderzoek,+Nationaliteitsartikel,+Dubbele+Nationaliteit,+Rapport,+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/suriprofs-in-nationaal-voetbalelftal.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/10/suriprofs-in-nationaal-voetbalelftal.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content