'Ontwikkeling Surinaams voetbal vergt veel geld'

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) zal bergen werk moeten verzetten om middelen te vergaren voor een structurele ontwikkeling van het voetbal. ...


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) zal bergen werk moeten verzetten om middelen te vergaren voor een structurele ontwikkeling van het voetbal. Technisch directeur Kenneth Jaliens (foto: rechts, met in het midden Delano Baal) heeft een meerjarenplan uitgezet, dat pas kans van slagen heeft als continuïteit en een professionele aanpak gegarandeerd zijn.

De technisch directeur heeft zijn plannen uiteengezet tijdens verschillende ontmoetingen met de bondscoaches Ricardo Winter (senioren), Imro Sleur (U-20) en Delano Baal (U-17), maar ook tijdens de sollicitatiegesprekken. De coaches kunnen zich daar allemaal in terugvinden, maar hebben ook hun eigen ideeën die zij aan Jaliens kenbaar hebben gemaakt. "Je hoeft het niet met alles eens te zijn, maar belangrijk is dat we dezelfde richting opgaan", merkt Sleur op.

De technisch directeur vindt de discussies een gezonde ontwikkeling. "Als die er niet zijn, kunnen wij er niet het juiste gewicht voor de uitvoering uithalen. Er waren vooraf al duidelijke afspraken gemaakt dat wij een technische staf willen hebben, die onze technische afspraken in praktijk zal moeten brengen. Die zaken zijn bij de selectiegesprekken al aan de orde gekomen." Jaliens wil dat eenieder van de technische staf zijn taken en functies kent. Tijdens de ontmoetingen waren daarom ook de medische staf, materiaalman en het begeleidingsteam aanwezig.

Tijdens de ontmoetingen tussen de technisch directeur en de coaches heeft Jaliens uitleg gegeven over het plan van aanpak. Alle technische zaken ten aanzien van de speelwijze, formatie en het ontwikkelen van teamfuncties zijn doorgenomen. Het is de bedoeling dat er één lijn komt bij de verschillende selecties.

Voorlopig is het U-17 nationaal team als vertrekpunt genomen, omdat die WK-kwalificatiewedstrijden voor de boeg heeft. Dat is ook het geval met de U-20 en senioren. Het vrouwenteam, de U-15 en U-13 selecties worden in de tweede fase meegenomen.

In de nabije toekomst zal de selectie met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers spelen, hoewel de meeste ploegen in Suriname traditioneel met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers spelen. Jaliens stelt echter dat sommige ploegen alleen de naam van die formatie hebben, omdat een duidelijke taakomschrijving en de speelwijze gekoppeld aan de formatie soms ontbreken. "Daarom willen wij een speelwijze voor de nationale selecties, waarbij het niet alleen gaat om de formatie die gespeeld wordt, maar ook om de taken per positie."

Geld
De SVB en het publiek zullen veel geduld moeten opbrengen, omdat het om een proces van tenminste vier jaar gaat. Geleidelijk aan moet het vertrekpunt de U-13 selectie worden. Deze jongens zullen dan op achttienjarige leeftijd de speelwijze en de afspraken onder de knie moeten hebben. De technische staf zal moeten volharden in haar visie en mensen daarvan moeten kunnen overtuigen. Het team moet weten waarmee hij bezig is: hij moet zien waar er vooruitgang wordt geboekt, want hij weet wat de beginsituatie was.

Het is de bedoeling dat Winter de jonge selectie waarmee Jaliens tijdens de laatste WK-kwalificatiewedstrijden werkte, zal blijven ontwikkelen. "Natuurlijk heeft de bondscoach op posities zijn ideeën. Die worden natuurlijk meegenomen", aldus Jaliens. "Maar er zal worden geprobeerd om zo min mogelijk spelers met een te oude leeftijd erbij te betrekken, omdat die gedurende het traject zullen afvallen en niet van nut zullen zijn voor de toekomst."

In de toekomst zal de SVB duidelijk moeten meegaan met de jaarkalender van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Deze moet invulling geven aan de data waarbij landen verplichte oefenwedstrijden moeten spelen. Enkel wachten op toernooien is slecht voor de ontwikkeling van het Surinaams voetbal.

Jaliens weet dat de SVB het financieel moeilijk heeft, maar stelt dat de bond naar middelen moet zoeken. "Ontwikkeling brengt een financieel plaatje met zich mee. De financiën bepalen de stappen die je wil en kan maken in je ontwikkeling, wat je kwaliteiten zullen zijn en wat je kwaliteiten zullen worden."

Het is volgens hem belangrijk dat de SVB internationale cursussen naar Suriname haalt, zodat de trainers zich kunnen (bij)scholen. Tijdens het laatste FIFA-seminar heeft Jaliens afspraken gemaakt, die nu door de bond uitgediept moeten worden. Ook moet er ruimte worden geschapen voor trainers om stage te lopen bij buitenlandse clubs, zodat zij kunnen zien hoe het aan toegaat binnen het internationaal voetbal.

Winter, Sleur en Baal zijn blij met de nieuwe aanpak. Winter stelt dat hij eerder ook al had aangegeven dat een dergelijke aanpak nodig is, "willen wij de gap die is ontstaan in de regio verkleinen. Het zijn dingen waarvan wij al op de hoogte waren, maar we hadden een tekort aan manpower", vindt hij.

Baal vindt de aanpak niet nieuw en denkt dat hij makkelijk meekan met de boot. "Ik werk al een tijdje met Jaliens samen en heb ook in Nederland kennis mogen opdoen, dus ken ik de gang van zaken", geeft hij aan.

Het technische team is voorlopig samengesteld tot de komende toernooien. Er is al bij het hoofdbestuur aangegeven dat dit team niet alleen maar voor toernooien bij elkaar zit. Het financieel plaatje moet klaar worden gemaakt om deze groep ten minste voor één jaar bij elkaar te houden, omdat continuïteit belangrijk is."

Volgens hem is er nu geen tijd voor individuen en is het erg belangrijk dat er in teamverband wordt gewerkt. Iets dat in Suriname ontbreekt. "Dat merk je ook aan het gedrag dat enkele trainers tentoonstellen. Ze achten zichzelf belangrijker dan het geheel en daar moeten wij van afstappen", zegt Jaliens.

Hij wil daar rigoureus mee afrekenen. "Als je jezelf belangrijker vindt, kun je niet in ons team werken. In deze fase waarin wij nu verkeren, moet een trainer in kunnen zien dat het teambelang groter is dan zijn eigen belang."

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Ontwikkeling Surinaams voetbal vergt veel geld'
'Ontwikkeling Surinaams voetbal vergt veel geld'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCPHByvRy1R6EI3LK2aijdKpQQqm5TKtV9r2jE_Rz3vGg_JESwut4LR6wlzIvpkgYwRkOGeEVzD8MrNHseA2giOmGNbjwf6w-mupN-O1QWanMbpw2jTuA0jmEVW5V6OcHN6ZBulTn-QBA/s1600/Lothar+Kisoor%252C+Delano+Baal%252C+Kenneth+Jaliens%252C+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCPHByvRy1R6EI3LK2aijdKpQQqm5TKtV9r2jE_Rz3vGg_JESwut4LR6wlzIvpkgYwRkOGeEVzD8MrNHseA2giOmGNbjwf6w-mupN-O1QWanMbpw2jTuA0jmEVW5V6OcHN6ZBulTn-QBA/s72-c/Lothar+Kisoor%252C+Delano+Baal%252C+Kenneth+Jaliens%252C+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/04/ontwikkeling-surinaams-voetbal-vergt.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/04/ontwikkeling-surinaams-voetbal-vergt.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content