ABOP-parlementariƫr Ronnie Brunswijk (foto) heeft donderdagmiddag een vurig pleidooi gehouden om een nationaliteitsartikel op te nemen in d...
ABOP-parlementariƫr Ronnie Brunswijk (foto) heeft donderdagmiddag een vurig pleidooi gehouden om een nationaliteitsartikel op te nemen in de huidige initiatiefwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Door dit artikel moeten topsporters in diaspora de mogelijkheid krijgen om uit te kunnen komen voor de nationale sportselecties van Suriname. De discussie omtrent sporters in diaspora is bij de behandeling van de PSA-wet een top-issue geworden.
Brunswijk verwees bij de introductie van zijn pleidooi naar een uitspraak van President Desi Bouterse. "25 februari 2012 deed President DesirƩ Delano Bouterse bij het startsein van het Staatsolie expansie project de volgende uitspraak: 'Ik wil Suriname ook op het WK voetbal zien. Wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede voetballers in het buitenland. Dat zijn de dromen die wij hebben en zij zijn niet onbereikbaar.' Een uitspraak richting onze topsportende diaspora die hen hoop gaf om op een dag de mogelijkheid te krijgen hun geboorteland of land waar hun wortels liggen te vertegenwoordigen. Het is tijd om de daad bij het woord te voegen", zei hij.
Onder het mom van nationaal belang wil Brunswijk in bijzondere gevallen de Surinaamse nationaliteit verlenen aan bepaalde PSA'ers. Een nationaliteitsartikel in de PSA-wet ziet hij hiervoor als oplossing. "Middels de PSA-wet hebben we de mogelijkheid om de diaspora te faciliteren in de sectoren waar hun expertises liggen. De sectoren kunnen een impuls krijgen van de diaspora die haar kennis en kunde in alle uithoeken van de wereld hebben verworven. Met de PSA-status faciliteren we al een deel van de PSA-mensen om deze samenwerking te bevorderen. Er is echter nog een ander deel van de diaspora, die bij het leveren van haar of zijn expertise, niet voldoende heeft aan deze status. Voor het uitoefenen van bepaalde werkzaamheden of functies is namelijk de Surinaamse nationaliteit een vereiste. Wil de diaspora via de huidige weg aan de Surinaamse nationaliteit komen, is er een verblijfvereiste van 5 jaar en een afstandseis van de vreemde nationaliteit. Dit is niet bevorderend voor de loopbaan van betreffende PSA."
Brunswijk stelde luidop de vraag of De Nationale Assemblee (DNA) nationaliteit gerelateerde zaken buiten de Wet op Nationaliteit en het Ingezetenschap kan regelen. "Het antwoordt hierop is: Ja. Dit is uitgezocht door Prof. Mr. Gerard-RenƩ de Groot, onder andere expert-adviseur van het comitƩ nationaliteitsrecht van de Raad van Europa. Het bijbehorende argument is dat het aan de Surinaamse staat is om te bepalen waar verwervings- en verliesgronden van de Surinaamse nationaliteit worden geregeld. Het is handig als alles bij elkaar staat, maar het is niet onmogelijk om een grond voor verwerving of verlies buiten de nationaliteitswet te regelen. Andere landen hebben dat in het verleden namelijk ook gedaan", beargumenteerde het DNA-lid.
Landsbelang
De 52-jarige parlementariƫr die ook actief is op het voetbalveld vervolgde zijn betoog met de urgentie voor een nationaliteitsartikel in de PSA-wet. "Er zijn bepaalde functies in sectoren waarvoor de Surinaamse nationaliteit is vereist, deze moeten waar nodig in landsbelang uitgeoefend kunnen worden door deskundigen in diaspora. Wij kunnen zelf bepalen welke functies wij als nationaal belang aanmerken in een Algemene Maatregel van Bestuur, zodat de verlening van de Surinaamse nationaliteit beheersbaar blijft. De inhoud van het nationaliteitsartikel is momenteel onder voorbehoud en kan dus naar wens van de regering gewijzigd worden, bijvoorbeeld de regeling van rechten, plichten en verliesgronden."
De voorzitter en voetballer van Inter Moengotapoe opperde om te stoppen met denken dat Suriname alles alleen kan. Samenwerken ziet hij als de strategie om tot ontwikkeling en betere prestaties op sportgebied te komen en in het bijzonder de voetbalsport. "Voetbal is de meest beoefende sport in Suriname en de grootste sport in de wereld. Al decennia lang blijven we haken op een bepaald niveau, terwijl overige landen in de regio wƩl vooruitgang boeken. Die landen danken dit onder andere aan de samenwerking en inzet van hun topsportende diaspora. Al jaren lopen onze jongens en meisjes tegen de lamp als zij tegen de professionals van de Caribische eilanden komen te staan. Wij kunnen niet lang meer achterblijven op deze jarenlange trend en moeten orde op zaken stellen", aldus de vurig sprekende Brunswijk.
Brunswijk verwees naar best practices zoals HaĆÆti, Jamaica en Trinidad & Tobago die volgens hem laten zien dat een dubbele nationaliteit een positieve impact kan hebben op de prestaties van nationale sportselecties. "Alle 3 genoemde landen verlenen een paspoort aan topsporters in diaspora als zij zien, dat de betreffende persoon van toegevoegde waarde kan zijn. Toevallig zijn dit ook de enige 3 Caribische landen die ooit op een WK voetbal hebben gestaan. Als laatste Trinidad & Tobago in 2006. Als zij dergelijke topprestaties met hun diaspora kunnen neerzetten, waarom zouden wij dat dan ook niet kunnen? Het is wereldwijd een trend om op sportgebied samen te werken met de talenten in diaspora. Kijk bijvoorbeeld naar Marokko, dat land maakt veelvuldig gebruik van de vele profvoetballers die geboren zijn in voornamelijk Frankrijk en Nederland. Ćn de Marokkaanse samenleving is daarvoor niet minder trots op hun voetbalteam, omdat zij mensen zien strijden voor de eer van hun land."
In het vervolg ging Brunswijk door over de mogelijke gevolgen voor de lokale sporters. Hij speelde in op de gedachte dat de inzet van profvoetballers ten koste zou gaan het lokale talent. "Wanneer sporters samen met elkaar trainen en spelen, zullen zij van elkaar leren en op die manier samen beter worden. De lokale amateurs zouden zich kunnen optrekken aan het niveau van de profs. Wanneer er successen worden geboekt, is het aannemelijk dat er deuren worden geopend voor het lokale talent. Dit door de aandacht die zal ontstaan van scouts voor de jeugd, die op zoek zijn naar nieuw talent. In Trinidad & Tobago is bijvoorbeeld te zien dat spelers na het WK naar Engeland en Aziƫ vertrokken en nu nog steeds. Enkele senioren spelers zullen inderdaad te kort komen om mee te komen met de voetbalprofs, maar dit moet hen juist motiveren om beter te presteren. De jeugdigen zullen niet zomaar stoppen met het beoefenen van hun sport. Het zal dus voor een mentaliteitsverandering zorgen van de huidige sporters in Suriname. Een mentaliteit van doorzetten die belangrijk is voor de opbouw van ons land", betoogde Brunswijk.
Voordelen
Brunswijk noemde de kracht van sport 'zeer bijzonder'. Hij kaartte meerder voordelen aan buiten mogelijke sportprestaties, waar Suriname baat bij heeft. "Bij successen zal Suriname namelijk internationaal exposure verwerven. Door prestaties in voornamelijk internationale wedstrijden en toernooien zal het aanzien van ons land alleen maar toenemen. De kans is ook groot dat we niet alleen wedstrijden in de Caribbean zullen spelen, maar ook in Afrika en Aziƫ waar onze nieuwe bondgenoten zitten. Dit zullen ook momenten zijn waar het zakenleven van twee landen elkaar kan ontmoeten en relaties kunnen verbeteren."
Het DNA-lid ziet mogelijkheden dat er met de profvoetballers ook financiĆ«le voordelen te behalen zijn, die ook ten goede komen van de jeugd. "Door de samenwerking met professionals en de eerder genoemde exposure, kan onder meer de Surinaamse Voetbalbond meer kapitaal verwerven. Zowel nationale als internationale sponsoren zullen het interessanter vinden om hun naam aan het nationale team van Suriname te binden. Op deze manier kan de sport dus zelf kapitaal genereren, waarmee geĆÆnvesteerd kan worden in faciliteiten en lokaal talent."
Hiermee tracht de ABOP'er de personen tegemoet te komen die vinden dat Suriname zelf moeten investeren in het lokale talent. "Bij dergelijke uitspraken, wordt vaak vergeten hoe we aan het kapitaal komen voor de lokale investeringen. Al jaren roepen we dat we moeten investeren, maar duurzame investeringen zijn ver te zoeken. De oorzaak is waarschijnlijk dat andere sociale en maatschappelijke zaken prioriteit hebben, een begrijpelijke reden. Wij hebben de unieke mogelijkheid om met onze talentvolle diaspora ervoor te zorgen dat de sport zelf geld gaat genereren. Met het bij elkaar gespeelde geld kunnen we bijvoorbeeld trainingen voor de jeugd in Braziliƫ financieren, meer oefenwedstrijden spelen, et cetera", beargumenteerd Brunswijk zijn vraag om een nationaliteitsartikel.
Eenheid
Met betere en presterende nationale selecties denkt Brunswijk ook rolmodellen te leveren voor de jeugd. Het zal volgens hem er voor zorgen dat de jeugd wordt geĆÆnspireerd en gemotiveerd om hun dromen na te jagen. Als de sport gaat leven in de samenleving ziet hij het ook gebeuren dat het sportklimaat zal verbeteren en dus een gezondere samenleving.
Brunswijk ziet dat sportwedstrijden op internationaal niveau de kracht heeft om de samenleving te vormen. "Nationalisme zal het eenheidsgevoel in de samenleving stimuleren. Voor de televisie, op straat, in de cafĆ©s en in de stadions zullen we samen overwinningen vieren en verliezen verwerken. Tegenwoordig is de nationale trots voor het nationaal voetbalteam ver weggezakt door de vele nederlagen. Om in cijfers te spreken 37% van de gespeelde wedstrijden in de laatste 10 jaar werden gewonnen, waarvan 80% tegen laag geklasseerde Caribische eilanden. Met onze diaspora kunnen we de beleving rond de Surinaamse sport nieuw leven in blazen. Een nationale selectie bestaande uit spelers die wonen in Suriname en spelers in diaspora zullen de relatie tussen de 2 samenlevingen versterken. Zo’n nationaal voetbalteam is de representatie van de samenwerking naar een goede toekomst."
Brunswijk eindigde zijn pleidooi met het idee dat het niet een "of-of" kwestie is om de nationale sport te ontwikkelen, maar een "en-en" kwestie. "We moeten namelijk gebruik maken van al het talent in onze diaspora Ć©n investeren in de lokale talenten. Met sport zullen we ons geliefde Suriname op de wereldkaart kunnen plaatsen."
Interrupties
Chandrikapersad Santokhi (NF/VHP) juicht toe dat Brunswijk aandacht heeft voor de sportgemeenschap in diaspora. Hij benadrukte wel dat het niet alleen beperkt moet blijven tot de voetbalsport. Ook denkt de VHP'er dat Suriname gebruik kan maken van de sporters die in Suriname wonen met een vreemde nationaliteit, bijvoorbeeld Brazilianen. Santokhi opperde tevens een commissie in te stellen die het sportvraagstuk moet gaan bestuderen, om zo snel mogelijk de deskundigen in diaspora in te kunnen zetten voor de nationale selecties. Ook VHP'er Asiskumar Gajadien reageerde positief op het betoog voor een nationaliteitsartikel.
De beelden die op het Surinaamse journaal werden uitgezonden, zijn in de onderstaande video te bekijken.
Wie Brunsie? Heh heh eindelijk.De andere assembleeleden scharen jullie achter het betoog van Brunsie. Beleid niet alleen met je mond dat je van Suriname houdt maar toon het nu!Denk eve na Suriname tegen Mexico of America maar meer nog een oefenwedstrijd tussen Suriname en Venezuela hier te zien spelen. Denk aan het gevolg. Hebben jullie gehoord van sporttoerisme. Wel volle stadions, hotels, live via de tv internationaal, de horeca sector dat gaat bloeien, aandacht voor lokale en internationale sponsoren, kortom aandacht voor SURINAME.Onze jongens hebben vaker gezegd voor Su te willen spelen. Wel waarop wachten we nog. Volgend jaar moeten de voorronde Olympische spelen beginnen , willen we weer huilen wanneer we weer door Guyana of Curacao worden uitgeschakeld in de eerste ronde. Nee toch , wel dit is de kans om dat te veranderen door de PSA ook voor sporters aan te nemen. Is geen schande hoor want alle landen doen dat tegenwoordig. Succes heren !
BeantwoordenVerwijderenNatio Fans, goed betoog van Brunswijk.
BeantwoordenVerwijderenfantasties gedaan Brunsie, Anton Paal dat is een wolf in schaapskleren,staat algemeen bekend dat die man weinig moet hebben van Surinamers buiten Su,,,
BeantwoordenVerwijderenIk ben blij dat Brunswijk deze zaak hoog op de agenda heeft gebracht, maar ik vraag me wel af waarom er weer commisies geformeerd moeten worden om het nationaliteits vraagstuk op te lossen.Ik zeg dit omdat jaren geleden onder ex president Venetiaan men dit ook op een dergelijke wijze wilde aanpakken, maar NIETS kwam er van terecht!Elke keer wanneer er keiharde beslissingen genomen moesten worden, is geen enkele DNA lid inclusief de president bereid gevonden om daden bij de woorden te doen!Heel goed van Brunswijk om dit luid en duidelijk op tafel te brengen, maar ik moet maar zien of er ook daadwerkelijk veranderingen komen.We tak takki in de DNA maar we hebben nog nooit daden gezien!
BeantwoordenVerwijderenIk snap het complete probleem niet, typisch weer moeilijk doen altijd. Met de waarom makkelijk als het ook moeilijk kan mentaliteit. Ik snap alle ophef niet. Als de regels bij de FIFA zo zijn dat het kan als je er zelf/je ouders of groot ouders er vandaan komen en als het kan als je er 5 jaar woont waarom moeten ze dan daar weer als het enige land zo verschrikkelijk dramatisch moeilijk doen.. We moeten toch juist blij zijn met ons talent!
BeantwoordenVerwijderenIk ben geen fan van Brunsie, maar zeker een prachtig betoog van hem. Ik zou de DNA oproepen om het betoog van Brunsie zeker mee te nemen in de nieuwe PSA wet in voordeel van Sport Suriname.
BeantwoordenVerwijderenDan weten we over een tijdje wie een echte Bounty is en wie een echte Surinamer!! En ik ga diegene(bounty)er echtt wel mee confronteren de rest van zijn of haar leven !!!
BeantwoordenVerwijderenVriendelijke groet,
Afterpappie