In De Nationale Assemblee zal morgen gesproken worden over de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst'. Het streven van de indieners v...
In De Nationale Assemblee zal morgen gesproken worden over de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst'. Het streven van de indieners van de wet is erop gericht om de speciale relatie die bestaat tussen de diaspora en het volk van Suriname bij wet vast te leggen tot wederzijds voordeel. Met de toevoeging van een 'nationaliteitsartikel' zal er tevens ook de mogelijkheid zijn voor topsporters om Suriname te vertegenwoordigen in de sportwereld.
Volgens Melvin van Bosse, voorzitter van tijdschrift SuSportTalent zou het zeker voordelen met zich meebrengen. "Er is nogal een grote gap tussen het niveau hier en dat aan de overkant. We zouden met ze kunnen meeliften", vertelt Van Bosse. Dat een nationaliteitsartikel in de PSA-wet voordelen met zich meebrengt, vindt ook Gordon van Sichem (foto), directeur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). "Als we alleen naar Europa kijken, zijn er in de hoogste voetbal leagues honderd tot honderdtwintig geregistreerde voetballers van Surinaamse komaf. Deze jongens komen uit een professionele league en hebben dus een ander aanpak. Dit zal zonder meer een meerwaarde bijdragen als we deze sporters kunnen aantrekken", vertelt Van Sichem.
Of een speler zijn geboorteland of land van zijn (groot)ouders wil vertegenwoordigen ligt aan de speler zelf. "Uiteindelijk maakt hij de keuze, maar ik denk wel dat er voldoende spelers in Nederland zijn die voor Suriname willen uitkomen", zegt de voorzitter van SuSportTalent. "Maar eigenlijk zie ik alleen maar voordelen. Het enige 'nadeel' is hoogstens dat mensen gaan klagen waarom wij 'buitenlandse' spelers aantrekken."
Van Sichem zegt wel meer nadelen te zien. "Onze lokale jongens met genoeg talent zullen zich gepasseerd voelen, als we de grote sporters aanschrijven om deel te nemen in het nationale team. Een ander nadeel is dat er een financieel plaatje komt bij kijken bij de spelers met een dubbele nationaliteit. Je zult veel meer moeten uitgeven, want ze zijn nu eenmaal veel duurder." Maar toch is de directeur van de SVB optimistisch. "Suriname heeft nog heel veel werk te doen, maar we staan er open voor."
als Jamaica en Trinidad ook zouden klagen over het aantrekken van haar buitenlandse spelers dan zouden ze de WK echt aan zich voorbij zien gaan....waarom willen wij het wiel weer oopnieuw gaan uitvinden...gewoon meeliften is toch ook ontwikkeling....
BeantwoordenVerwijderen