Geen een politicus expliciet tegen 'sportpaspoort'

Patrick Kensenhuis (NF/NPS) en Ronnie Brunswijk (AC/ABOP) zijn niet de enigen die voorstander zijn van het idee om topsporters in diaspora ...


Patrick Kensenhuis (NF/NPS) en Ronnie Brunswijk (AC/ABOP) zijn niet de enigen die voorstander zijn van het idee om topsporters in diaspora de mogelijkheid te geven om voor Suriname uit te komen. Donderdag na de speech van Brunswijk toonden assembleeleden van verschillende politieke partijen zich voorstander van de opname van een nationaliteitsartikel in de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA), maar vinden wel dat er een goede studie en regelgeving moeten komen.

Daarentegen is er geen enkele parlementarier die duidelijk tegen het voorstel is. Voorstander Ronny Asabina (BEP) reageerde na Brunswijk als eerste op het voorstel. "Ik heb meerdere sprekers gezien die een warm pleidooi hebben gehouden voor de sport. In dat kader hebben ze gevraagd om de mogelijkheid van dubbele nationaliteit na te gaan, voor sporters met Surinaamse roots. Dit is een onderwerp dat ik wil aandikken. Ik zou topsporters in diaspora willen naturaliseren in landsbelang. Ik doel hiermee op het toevoegen van een nationaliteitsartikel in de PSA-wet. Ik heb begrepen uit Artikel 9 van de nationaliteitswet dat naturalisatie ook om reden van staatsbelang kan worden verleend." Asabina vroeg de initiatiefnemers om het parlement te informeren over de mogelijkheden. "Laten we mogelijkheden nagaan waarmee we het maximale uit de sport kunnen halen. Als sporters in diaspora onze basis kunnen versterken, moeten we dat doen."

Refano Wongsoredjo (MC/KTPI) reageerde ook positief op het idee van een dubbele nationaliteit voor bepaalde topsporters. "Ik zie de gedachtegang over sport ook goed zitten. Gezien dat betreffende sporters vaak nog bezig zijn met carrière maken in het buitenland, moeten zij ook de mogelijkheid hebben om hun expertise over te dragen aan Suriname."

Rabindre Parmessar (MC/NDP) was minder positief over het zogenaamde sportpaspoort. Volgens hem is het halen van buitenlanders om de ontwikkeling te brengen, geen tovermiddel. "Allicht kan het beeld ontstaan dat sporters uit het buitenland halen een tovermiddel is om alles hier van de grond te tillen en naar een hoger niveau te brengen. Mensen uit het buitenland halen, is altijd aanvullend", gaf hij aan. Parmessar pleit dan ook dat Suriname eerst de lokale organisaties moet ontwikkelen, voordat de diaspora erbij wordt gehaald. "Als we met zen allen de sector sport en in het bijzonder voetbal van de grond willen tillen, moeten we kamerbreed en met zen allen inspannen om de organisatie en lokale omstandigheden naar een hoger niveau te tillen. We hebben bij de junioren gezien, dat er pareltjes rond lopen, maar dat het bij U-11 en U-12 begint mis te gaan. Wanneer wij juist aanvullend moeten zijn in termen van faciliteiten. Hoe vaak hebben we niet gezien dat de jongeren naar het voetbal komen met hongerige magen en geen schoeisel hebben?"

Anton Paal (MC/PALU) gaf aan voorzichtig met het concept van dubbele nationaliteit om te gaan. "Ik ga niet graag met mensen in discussie over dubbele nationaliteit, omdat ik weet wat dat allemaal teweeg kan brengen. Het kan spanningen oproepen tussen landen en problemen creëren voor de bezitter. Een probleem is bijvoorbeeld dat de bezitter zijn nationaliteit kan verliezen. Geloof mij, de mensen waar wij het over hebben, de PSA-mensen willen geen Surinaamse nationaliteit. Het gaat hen niet om de nationaliteit, maar ruimte voor hun schrede te creëren. Om vrijelijk Suriname binnen te komen en hier vrijelijk zaken te kunnen doen." Paal gaf aan de discussie niet in de richting van de dubbele nationaliteit te willen werpen. "Want iemand moet mij komen vertellen, hoe wij iemand een dubbele nationaliteit zouden geven, zonder ons in eerste instantie in problemen te brengen door het odium op ons te laten dat wij mensen de nationaliteit opdringen. Ik zou heel erg voorzichtig willen zijn wanneer men het heeft over dubbele nationaliteit. Ik zeg niet, dat wij daarover niet moeten discussiëren, maar het is niet zo gemakkelijk als men denkt."

Melvin Bouva (MC/NDP) lijkt zich wel te kunnen vinden in het sportidee. "We begrijpen waar we allemaal naar toe willen gaan. We willen meer kennis, vaardigheid, kwaliteit en ervaring in huis om de nationale zaak te ondersteunen vanuit de diaspora." Bouva vroeg retorisch of de topsporters in diaspora zouden kunnen uitkomen met de PSA-status. Hij antwoordde zelf: "Ik denk van niet. Dat omdat we moeten kijken naar de voorwaarden die de sportbonden internationaal hebben gesteld om te kunnen participeren. En voor een belangrijk deel zou je daarvoor de nationaliteit moeten hebben." Bouva wil tevens het beleid van de regering bij de discussie betrekken. "Ik denk dat we met deze discussie ook de regering en het parlement kunnen vragen, hoe wij nationaal zullen moeten investeren, zodat de sport op dat niveau komt dat we willen."

Carl Breeveld (DOE) was tenslotte het minst positief. Hij vindt niet dat het land de professionals in de huidige situatie moet gebruiken in het nationale elftal. "Ik denk niet dat het negatief is om die sportgedachte met elkaar te delen. Tegelijkertijd denk ik, dat het van belang is dat wij ons eigen huiswerk maken. We moeten als Suriname zorgvuldig omgaan met ons sportbeleid. Wij moeten doen wat wij moeten en kunnen doen. Men moet niet denken, laten we snel de voetballers uit Nederland halen, om te juichen, terwijl we zelf niets hebben geïnvesteerd." Breeveld refereerde ook naar de onlangs gehouden bestuursverkiezingen bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). "Ik wil het nieuwe SVB-bestuur bij deze ook nog feliciteren. Maar een simpele bestuursverkiezing bij de SVB, wat een heisa. En dan praten we over professionele voetballers halen om voor ons te spelen en we kunnen niet eens een gewone verkiezing op een normale manier afwikkelen. We moeten kritisch naar ons zelf kijken. Er moet zo veel geïnvesteerd worden in onze eigen sport en jeugdigen. Ik ben geen tegenstander van gaan kijken naar professionele mensen in het buitenland. Ik ben principieel niet 100% tegen, maar ik ben er tegen dat wij ons huiswerk niet maken. Dat wij niet doen, wat we moeten doen."

Donderdag was voorlopig de laatste vergadering over de PSA-wet. De initiatiefnemers van de wet zullen zich nu voor ongeveer 2 weken beraden op de vragen die gesteld zijn.

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Geen een politicus expliciet tegen 'sportpaspoort'
Geen een politicus expliciet tegen 'sportpaspoort'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMfk280qoV313T1z3PpaAND89lPjg_RxAsquGr-PhiCZF_N6nwvjiu9_EeUKVT05O1SAN9qj7VeRavjUoax8NBgy8EMlgXCug9hF5uVi6FRsGiDdIjofgHJgR798JYA3DHG8z-AJnCGcM/s1600/De+Nationale+Assemblee,+Parlement,+Suriname,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMfk280qoV313T1z3PpaAND89lPjg_RxAsquGr-PhiCZF_N6nwvjiu9_EeUKVT05O1SAN9qj7VeRavjUoax8NBgy8EMlgXCug9hF5uVi6FRsGiDdIjofgHJgR798JYA3DHG8z-AJnCGcM/s72-c/De+Nationale+Assemblee,+Parlement,+Suriname,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/geen-een-politicus-expliciet-tegen.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/geen-een-politicus-expliciet-tegen.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content