Onder tafel valt er nog te scoren bij de SVB

Om een nieuwe voorzitter te kiezen vochten bestuurders van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) elkaar de tent uit. Ondertussen blijven de tribu...


Om een nieuwe voorzitter te kiezen vochten bestuurders van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) elkaar de tent uit. Ondertussen blijven de tribunes leeg en verliest Suriname bij iedere interland. Door gebrek aan transparantie lijken persoonlijke belangen zwaarder te wegen dan het voetbal.

Voorzitter Louis Giskus (foto: rechts, met John Krishnadath) die overweegt tegen de zin van zijn bestuur in te stemmen bij de verkiezing van zijn opvolger. 'Zijn' bestuur dat vervolgens 'een deurwaarder op Giskus' dak stuurt om te verhinderen dat hij zijn stem uitbrengt. Een nieuwe voorzitter, John Krishnadath, die moet aantreden te midden van beschuldigingen van omkoperij en raciale sentimenten. Waarom gaan bestuurders in de SVB op deze manier, bijna bloeddorstig, met elkaar om?

Het prestige van een bestuursfunctie bij de SVB is enorm, tenminste, in de ogen van die bestuurders zelf. Want in de tijd dat het voetbal volkssport nummer één was, zagen mensen op naar bestuurders. Het lidmaatschap van het SVB-bestuur kon behoorlijk bijdragen aan het imago van politici. Legendarische voorbeelden zijn Frank Essed en André Kamperveen, beiden oud SVB-voorzitter.

Maar dat prestige is inmiddels wel weggespoeld. Het voetbal neemt niet meer de positie in van weleer. Niet alleen zijn er andere vormen van vermaak gekomen. Sporten zoals basketbal en volleybal kwamen op. En ook die sporten laat de jeugd steeds meer links liggen ten gunste van bijvoorbeeld games op de computer.

Barça
Bovendien blijft het voetbalpubliek massaal weg. "Soms weten mensen niet eens dat een wedstrijd in de hoofdklasse is gespeeld", zegt Ludwig Simson, voorzitter van Transvaal. De passie is verlegd naar buitenlandse competities. In Klein Pokigron spelen jongetjes in de schaduw van het Robinhood Stadion in truitjes van Barça.

Maar de bestuurders zelf lijken zich daarvan niet bewust. Bestuurslid Dayasankar Mathoera ziet geen verband tussen het functioneren van het bestuur en de negatieve ontwikkelingen in de sport. "Men weet dat wij als bestuurders alles in het werk stellen."

Terwijl kandidaten voor het hoofdbestuur zich verdringen, zijn capabele en integere bestuursleden voor lidbonden en clubs moeilijk te vinden. "Kennelijk is in het hoofdbestuur meer te halen", zegt Simson. Bestuursleden krijgen geen vergoeding, maar vooral de toegang tot bijeenkomsten van de internationale voetbalkoepel Fifa zijn aanlokkelijk.

Eretribune
Comfortabel en geheel betaald afreizen naar vergaderingen en gala's: sla dát maar eens af. "Misschien kun je anders nooit naar het buitenland, en nu heb je zelfs een plaats op de eretribune", zegt Ray Wimpel, oud-sportbestuurder, oud-sportjournalist en tegenwoordig Luthers predikant. "Dat soort dingen spelen ook mee bij een mens."

Maar ernstiger is dat er de schijn van belangenverstrengeling bestaat. Veel bestuursleden van de SVB hebben een bedrijf dat diensten levert aan de bond. Materiaal wordt ingekocht bij de winkel van nu ex-voorzitter Louis Giskus, en vliegtickets bij het reisbureau van bestuurslid Waldo Gobardhan. "Iedereen kan zeggen dat deze mensen geld verdienen, maar ze geven ook korting, dat ziet niemand", reageert Mathoera.

Hij benadrukt dat de boeken worden gecontroleerd door een accountant en door de leden van de SVB. Maar dat verweer overtuigt niet helemaal: bestuursleden van aangesloten bonden beschikken niet over de kennis om die boeken te beoordelen.

Waar de SVB ook de schijn tegen heeft is het gebruik om met machtigingen te werken bij stemmingen. Normaal machtig je iemand om te stemmen als je zelf niet bij de stemming aanwezig kan zijn. Bij de afgelopen verkiezing had voorzitter Harold Bendt van de Coronie Sportbond een machtiging getekend, terwijl hij gewoon bij de stemming aanwezig was. De herkiesbare bestuursleden Gobardhan en Bidjaikoemar Mankoe slaagden er zelfs in om op zichzelf te stemmen, met behulp van twee machtigingen.

Stemmen bij machtiging is een gewoonte geworden, om de uitslag van te voren zeker te stellen. Of er in ruil voor zo'n machtiging ook een tegenprestatie wordt gevraagd, is niet te achterhalen. Simson: "Een nuchtere redenering leert: daar klopt iets niet!"

En dan waren er nog de verdacht makkelijke overwinningen van laaggeplaatste ploegen op topclubs, aan het eind van de competitie. Een onderzoek werd aangekondigd, maar is nooit uitgevoerd.

De problemen van de SVB zijn niet uniek. Veel maatschappelijke organisaties kampen met rommelige verkiezingen (of verkiezingen die eindeloos worden uitgesteld) en bestuursleden die gunsten verlenen aan familie en vrienden. "Neem mensen tegen zichzelf in bescherming en pas de statuten aan", zegt Wimpel daarom. Ook het kader van lidbonden en clubs moet volgens hem worden versterkt.

Coaches
Maar de Stichting Projekta, die zich bezighoudt met de versterking van de democratie, vestigt juist de hoop op coaches en jeugdleiders. "Die moeten mondiger worden", vindt Rayan Bhattacharji van Projekta. Daarom werkt de stichting aan een programma voor kleine jeugd- en sportorganisaties.

Al met al is duidelijk dat de SVB meer werk moet maken van transparantie en financiële verantwoording. Transvaal-voorzitter Simson noemt het "hoog tijd dat de SVB onder curatele komt", maar het zou al goed zijn als de overheid meer verantwoording eist van de besteding van subsidies.

Iedereen is het erover eens dat de SVB zich moet richten op de ontwikkeling van het voetbal op de langetermijn. Wimpel: "Ik maak me druk, want Krishnadath moet als nieuweling met dezelfde mensen dóór." De nieuwe voorzitter zal goed moeten nadenken hoe hij het verschil gaat maken voor de SVB. Het opstellen van een gedragscode voor bestuurders is een eerste stap.

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Onder tafel valt er nog te scoren bij de SVB
Onder tafel valt er nog te scoren bij de SVB
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiC95J0TjfZIANHgS47jp6YlLTNHpp49cVqDeCOZtiuJs6qgH4oEQeHx9Xh-eNtFjdYtxTX67qnTy6QEi0npn-hyucN8N6OdQXJg2LcIPuaHBPlIVuPof2NPeo5Xzs8_7EVtVXltMXyWs/s1600/John+Krishnadath,+Voorzitter,+Louis+Giskus,+Verkiezing,+Surinaamse+Voetbalbond,+26+april+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiC95J0TjfZIANHgS47jp6YlLTNHpp49cVqDeCOZtiuJs6qgH4oEQeHx9Xh-eNtFjdYtxTX67qnTy6QEi0npn-hyucN8N6OdQXJg2LcIPuaHBPlIVuPof2NPeo5Xzs8_7EVtVXltMXyWs/s72-c/John+Krishnadath,+Voorzitter,+Louis+Giskus,+Verkiezing,+Surinaamse+Voetbalbond,+26+april+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/onder-tafel-valt-er-nog-te-scoren-bij.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/onder-tafel-valt-er-nog-te-scoren-bij.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content