'Voorstander moet verder kijken dan neus lang is'

Column [De Ware Tijd] - In De Nationale Assemblee (DNA) zijn debatten gaande over de zogeheten dubbele nationaliteit. Sedert de periode va...


Column [De Ware Tijd] - In De Nationale Assemblee (DNA) zijn debatten gaande over de zogeheten dubbele nationaliteit. Sedert de periode van de Front-regering is over dit onderwerp gesproken. De meningen waren sterk verdeeld, zoals nu. Opvallend is dat veel plaats is ingeruimd voor het denkbeeld dat sporters in diaspora een sportpaspoort krijgen. Voorkeur gaat uit naar voetballers die in Nederland acteren, omdat gehoopt wordt dat met hen het Wereldkampioenschap wordt bereikt.

Strikt zakelijk genomen en ontdaan van emoties over deelname aan het mondiaal toernooi springen de bijdragen van de parlementariërs Rabin Parmessar, Anton Paal, Melvin Bouva en Carl Breeveld in het oog. Terecht vindt Parmessar dat het halen van sporters uit het buitenland geen tovermiddel is. Hij pleit voor de ontwikkeling van de lokale sport, een sterke organisatie en verbetering van de sociale achterstelling van het talent. Paal waarschuwt voor het gevaar dat sporters in het buitenland die kiezen voor Suriname, hun nationaliteit verliezen. Bouva heeft een punt door nadrukkelijk aan te dringen op nationale investering, zodat de sport op het gewenste niveau wordt gebracht. Breeveld tokkelt een gevoelige snaar: Het is te simpel om voetballers uit het buitenland te halen, zonder dat wordt aangetoond dat het hier goed zit met het sportbeleid. Het is beschamend als het huiswerk niet wordt gemaakt en de inspanning ontbreekt om het talent hier tot volle wasdom te brengen.

Uitgangspunten van het debat zijn niet zuiver, noch onderbouwd met onderzoeksresultaten. De uitvoering van het idee is complexer. Bovendien was er meer helderheid en gehalte van DNA verwacht, dan zich hoofdzakelijk vast te bijten in het WK-verhaal. Grote landen met veel meer potentie zijn nooit tot een WK doorgedrongen; waarom schaamt Suriname zich? Haïti, Trinidad & Tobago (foto: supporters, tijdens de WK-wedstrijd Trinidad vs. Zweden) en Jamaica zijn er geweest, maar is Suriname bereid dat offer met of zonder Nederlanders, aan financiële middelen te brengen ten koste van tal van Surinamers die een armoedig bestaan leiden? Is het verantwoord die prijs te betalen? Het parlement moet zich bezighouden met het definiëren van de precieze doelstelling van de sport in het algemeen in Suriname. Met deelname aan een eindtoernooi met gebruikmaking van voetballers in het buitenland is het niveau in Suriname nog niet opgetrokken. Daarvoor is visie: een structurele en duurzame aanpak waarbij overheid en bedrijfsleven achter een plan van aanpak moeten staan dat een route naar hogere sferen aangeeft. Organisatie en denkvermogen aan de basis, verenigingen en bonden, is zwak.

Eventuele juridische perikelen over het verkrijgen van de dubbele nationaliteit is één ding. Een ander fundamenteel verlangen is het presenteren van een uitgewerkt plan door de voetbalautoriteit, de Surinaamse Voetbalbond en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken over de praktische uitvoering, werkingssfeer en haalbaarheid van de wens Surinaamse-Nederlanders in te zetten op weg naar een WK. Alleen met die informatie in de hand is een verdere gezonde discussie mogelijk.

COMMENTS

BLOGGER: 10
  1. Raj G,weet jij wanneer er weer internationale wedstrijden op het programma staan?
    Kent iemand de reden waarom er geen bondscoach aan het werk is in de zogenaamde stille perioden? Is dit niet een van de oorzaken voor de stilstand van Natio? Is dit niet een onderbreking van opgebouwde speelsystemen? Met alle problemen en al, hoop ik toch op een ommekeer in de organisatie en lichte progressie van natio.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ergens tussen augustus en oktober wordt waarschijnlijk het ABCS-toernoei op Bonaire gespeeld. Verder niets meer dit jaar denk ik, het is wachten op de Caribbean Cup 2014.

      Er is geen toernooi, dus geen wedstrijden, dus geen bondscoach nodig, een bondscoach kost geld, en geld is er niet echt denk ik.

      Verwijderen
  2. Ik ben eens met de 4 parlementariërs, maar er moet uiteindelijk een regeling hierin komen, wil men Suriname in het WK hebben. Het is natuurlijk geen toveren, maar wij moeten met ons allen daaraan werken. Ontwikkeling van de lokale sport, een sterke organisatie en verbetering van de sociale achterstelling van het talent, zijn zaken die al regeringen in en regeringen uit besproken werden en de resultaten blijven uit. Verder ligt het uiteindelijk aan de sporter zelf, indien het aankomt om voor de Surinaamse nationaliteit te kiezen instede van de buitenlandse. Het gevoel voor Sranang zal hierin een rol spelen, want op het voetbalveld zal men het moeten tonen, anders moet de sporter maar de buitenlandse behouden. Een voorbeeld hiervan is Tyrone spong, die overal bij wedstrijden met de Surinaamse vlag loopt. In zijn gezicht kan men zien dat hij een echte Sranang man bent en daarom moet hij een beloning van de Surinaamse regering verdienen. Is een vorm van stimulatie om de andere sporters een push te geven om ook de eindstreep te kunnen halen. Het geeft de sporter ook een gevoel om ergens met zichzelf te beginnen als men hogerop wilt klimmen. Dus daarom moeten wij met zijn allen een vuist maken om Suriname in het WK te krijgen, anders komen de dromen van BAAS en van velen maar niet uit en zal hij en zijn nakomelingen steeds voor Holland, Italië of Brazilië moeten blijven kraken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Raj G bedankt. Heeft de SVB geen enkele vaste coach in dienst die verder gaat met trainen, al is het allen maar om te kijken, waar je talenten staan? Ik heb begrepen dat de laatste wedstrijd zon'n half jaar geleden is gespeeld. In augustus is het bijna een jaar. Dit is volgens mij niet goed. Heeft het nieuw bestuur al bekend gemaakt wat hun plannen zijn? Geld is en blijft zeker het probleem? Ik heb een keer aan de SVB gevraagd, waarom er geen LOTTO en TOTO gezamenlijk met andere takken van sport wordt georganiseerd om toch wekelijks inkomsten hieruit te halen? Geen reactie. Echt ik hoop op een ommezwaai. Er zijn genoeg mensen die iets zouden willen doen voor Natio, maar men kijkt de kat uit de boom. Gezien de achtergrond van de nieuwe voorzitter,is het volgens mij duidelijk dat hij weet dat er iets wezenlijk zal moeten veranderen. Natio For Ever.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, er is geen nationale coach. Ik heb ook liever dat bijvoorbeeld op het einde van iedere maand Natio bij elkaar komt en een wedstrijd tegen een lokaal team speelt of gewoon op de internationale FIFA-dagen die zijn gereserveerd voor oefenwedstrijden. Om de kosten minimaal te houden, zou dit dan wel zonder vergoeding voor de internationals moeten zijn. Ik betwijfel wel of je dan een goede trainingsopkomst krijgt, de spelers moeten ook brood op de plank krijgen, het zijn immers amateurs.

      Ik heb ook wel eens over een soort van loterij nagedacht, waarbij wedstrijdbezoekers een lot kunnen kopen en dat het opgehaalde geld naar een winnend lotnummer gaat. Zo zou je ook het stadionbezoek kunnen stimuleren.

      Ik denk dat het niet gebeurd, omdat er wetgeving is omtrent kansspelen. Dat kan misschien een obstakel vormen om iets te organiseren. Suribet doet geen TOTO, omdat er niet genoeg statistieken zijn dacht ik. Daarbij is er in een amateurcompetitie ook een grotere kans op matchfixing.

      Verwijderen
  4. Raj G, bedankt voor je input. Ik begrijp dat heel veel zal moeten veranderen. De voorzitter SVB zal snel duidelijkheid moeten brengen waar zij naar toe willen. Hierbij zal ook een serieus gesprek met de overheid moeten plaatsvinden. Eerst zal het bestuur moeten overtuigen, dat ze van wanten weet.Ik zou de voorzitter aanraden toch met de heer Defares in contact te blijven. Iedereen zijn expertise zal nodig zijn. Dieper kunnen wij niet gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weten jullie misschien hoe ver de regering zit met het wet voorstel voor psa'ers of is het voorlopig on hold gezet want hoor niets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het goed is, zijn de initiatiefnemers momenteel bezig met het beantwoorden van de gestelde vragen van de parlementsleden uit de laatste vergaderingen. Als ze op alles een antwoord hebben kunnen vinden, zal er weer een vergadering komen denk ik.

      Verwijderen
  6. Suriprofs selectie 2012/2013: Waterman; Tiendalli, Van Dijk, Donk, Burnet; Jozefzoon, Donald, Koolwijk; Van la Parra, Plet, Boëtius. Maar what about de olympische selectie, want volgend jaar moeten wij voorronde wedstrijden spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De voetballers in diaspora kunnen als Role-models dienen voor de huidige generatie talentvolle jeugdvoetballers. Zo zijn Jamaica en T&T ook op het WK beland, en hebben ze een lokale competitie die vrij hoog op niveau is. En waarom het in Suriname niet kan? (de uitzondering bevestigd altijd de regel...

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Voorstander moet verder kijken dan neus lang is'
'Voorstander moet verder kijken dan neus lang is'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYElD6LmmnWdC0IyTbrARC4jCEqAqzGvt6_B_iRW_YLnD5TnFBEPi4G6xjum-RSkFGRnPIg4KKjGlPjA5bUGw15PIbXjjGFbYZM00iyn0ja03zllyjwuMUHsVZdjW3oGPwC1H5FPFkbFc/s1600/Trinidad+&+Tobago,+Zweden,+Supporters,+FIFA+World+Cup+2006,+Duitsland,+10+juni+2006.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYElD6LmmnWdC0IyTbrARC4jCEqAqzGvt6_B_iRW_YLnD5TnFBEPi4G6xjum-RSkFGRnPIg4KKjGlPjA5bUGw15PIbXjjGFbYZM00iyn0ja03zllyjwuMUHsVZdjW3oGPwC1H5FPFkbFc/s72-c/Trinidad+&+Tobago,+Zweden,+Supporters,+FIFA+World+Cup+2006,+Duitsland,+10+juni+2006.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/voorstander-moet-verder-kijken-dan-neus.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2013/05/voorstander-moet-verder-kijken-dan-neus.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content