'Diasporabeleid voor sport moet worden bestudeerd'

Assembleevoorzitter Jenny Simons (NDP) (foto) is geen directe voorstander van het invoeren van de dubbele nationaliteit voor de gehele diasp...


Assembleevoorzitter Jenny Simons (NDP) (foto) is geen directe voorstander van het invoeren van de dubbele nationaliteit voor de gehele diaspora. "Ik denk namelijk dat een echte dubbele nationaliteit geen problemen oplost of mogelijkheden schept, maar wel voor onverwachte problemen kan zorgen." Een dubbele nationaliteit voor de sportsector sluit Simons niet uit. Bijvoorbeeld voetballers van Surinaamse origine in het buitenland zouden dan mee kunnen spelen in de nationale voetbalselectie van Suriname.

"Dubbele nationaliteit voor uitzonderingsgroepen moet worden bestudeerd en het effect aangetoond, alsook de overeenstemming met de Grondwet", zegt Simons. De voorzitter voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) is wel voorstander van een bij wet in te stellen status met daaraan verbonden rechten voor personen van Surinaamse origine. "Daarover heb ik ook al voorstellen gedaan in DNA."

NatioSuriname.com vroeg aan Simons wat haar mening is over het idee dat profvoetballers in diaspora een dubbel paspoort krijgen, zodat zij zich kunnen inzetten voor de nationale voetbalselecties van Suriname. Bij deze gaat het om personen die in Suriname zijn geboren en thans een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben. En personen die buiten Suriname zijn geboren uit ouders van wie één of beide in Suriname is (zijn) geboren en een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben. Deze groepen personen en komende generaties zouden opgenomen kunnen worden in een regeling.

Simons: "Natuurlijk zie ik graag Suriname op topniveau meedoen onder andere op voetbalgebied. Van elke actie moet wel worden overwogen hoe het de lokale spelers en de ontwikkeling van Surinaamse jongeren in de sport zal beïnvloeden. Ik ben een grote voorstander van een serieus programma voor lokale voetballers, met training in de regio (bijv. Brazilië) en ook met inzet van trainers en spelers van Surinaamse origine, die belangstelling hebben Surinaamse jongeren verder te helpen brengen in de sport.

Of het geven van een echte dubbele nationaliteit aan sommige mensen het gewenste effect zal hebben voor de ontwikkeling van de Surinaamse voetbalsport weet ik niet. Verder zijn er regels die internationaal toch wel beperkingen stellen aan de mogelijkheden van dergelijke spelers. Daar zal dus een goede analyse van moeten worden gemaakt, op basis van onze eigen situatie.

Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling van de voetbalsport of andere sporten in Suriname goed op gang kan komen als er heel serieus in wordt geïnvesteerd. Dat betekent: in faciliteiten, trainers, maar zeker ook in spelers en dan niet alleen op sporttechnisch gebied, maar ook in hun sociale en gezinsomstandigheden en daarnaast in karaktervorming en teambuilding. Professionalisering kan met landen in de regio die goed presteren op het specifieke sportgebied (in dit geval voetbal) worden bereikt en met trainers en spelers uit de diaspora die daaraan hun bijdrage willen leveren."

Als we naar de top 3 beste landen van de Caribische Voetbalunie (CFU) kijken op de FIFA-wereldranglijst: Jamaica, Trinidad & Tobago en Haïti, zijn het drie landen die spelers kunnen inzetten met een dubbele nationaliteit. Pikant detail is dat het "toevallig" ook de enige landen in het Caribisch gebied zijn die ooit de eindronde van een WK hebben behaald. Hieruit kan (voorzichtig) afgeleid worden dat een dubbele nationaliteit sowieso de prestaties van een land bevordert.

COMMENTS

BLOGGER: 6
  1. he he en de top 3 landen van de carribische zone..CFU..zijn niet de rijkste ..ik bedoel haiti heeft een zware aardbeving meegemaakt en doet gewoon nog goed op het voetbal gebied...
    dus dan moet Su dat ook kunnen alleen zij spelen wel met spelers van"buitenaf"...dus eindelijk ziet men in Su dat het een betere Natio gaat vormen....

    en ook voor de "gewone"man is het beter om met 2 paspoorten te kunnen meten...ik ken dokters en advocaten die niet kunnen werken in Su maar "wel willen" werken, maar omdat zij geen paspoort hebben van suriname ..wordt dit bemoeilijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, natuurlijk zal het voor het Surinaamse voetbal een positief effect hebben! Zolang de politiek in samenwerking met het bedrijfsleven en de sporttechnisch mensen dit gestructureerd aanpakken, kunnen we een mooie tijd beleven. Er zijn zoveel goede Surinaamse voetballers in Nederland, die echt niet in aanmerking komen voor het Nederlands elftal. Kom met een goed plan, realiseer prima trainingsfaciliteiten en maak gebruik van de exceptionele kwaliteiten van de oudvoetballers en trainers met Surinaamse achtergrond. Waarop wachten we mang!!! Andere landen zijn jaloers op onze voetbalhelden. Namen noemen is toch niet nodig, lijkt me ???? DOEN

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wacht op het Surinaamse moment, wat de Marokkanen, Turken al gehad hebben. Nee zeggen tegen het Oranje en lekker spelen voor je eigen land.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met alle respect naar mevrouw Simons toe,maar er is iets wat me behoorlijk stoort aan haar statemend en dat is deze passage:

    "Of het geven van een echte dubbele nationaliteit aan sommige mensen het gewenste effect zal hebben voor de ontwikkeling van de Surinaamse voetbalsport weet ik niet. Verder zijn er regels die internationaal toch wel beperkingen stellen aan de mogelijkheden van dergelijke spelers. Daar zal dus een goede analyse van moeten worden gemaakt, op basis van onze eigen situatie.

    Dit slaat helemaal nergens op!!!Natuurlijk zou invoering van de dubbele nationaliteit/sportpaspoorten het gewenste effect hebben!Kijk mevrouw Simons uberhaupt wel eens naar voetbal?
    Kijk,ik ben geen vrouwenhater of zo,ik doe niet aan vrouwen discriminatie of iets dergelijks,maar kom op jongens,wanneer het over voetbal gaat,dan weten vrouwen over het algemeen niet waar we het over hebben!Het is gewoon algemeen bekend dat de meeste vrouwen GEEN verstand van voetbal hebben!Natuurlijk wil ik ze niet allemaal aan een kant scheren,maar hun aantal is zo marginaal klein en ik ben van mening dat je daarom wanneer het gaat over dit soort cruciale beslissingen m.b.t invoering van dubbele/sportpaspoorten voor het voetbal,je dit maar beter niet aan een vrouw kunt overlaten!Ik ben niet tegen mevrouw Simons of welke andere vrouw dan ook,maar de Surinaamse mannen politieke leiders,weten donders goed wat voor positieve effect het zou hebben bij invoering van de dubbele nationaliteit voor de sportwereld!Wij hebben gezien hoe goed het experiment gewerkt heeft met het mixteam in 2009 die door de SVB samen werd gesteld,alhoewel ik van mening ben dat vooral niet teveel lokale spelers ingezet mogen worden bij belangrijke kwalificatie rondes.Maar goed,het effect was DUIDELIJK merkbaar!Als mevrouw Simons zegt ze niet weet wat voor effect het zou hebben als de dubbele nationaliteit word ingevoerd voor Surinaamse diaspora sporters,ja,dan vraag ik mij wel af of ze wel eigenlijk enig verstand heeft van voetbal!Wij zijn mannen en wij weten wat voetbal inhoud,hoe het spel gespeeld moet worden,welke regels er gelden binnen die sport!Vrouwen interesseert het niet zo!

    Wel ben ik het met mevrouw Simons eens dat er natuurlijk ook een programma moet komen voor de lokale voetballers,maar dat is meer een zaak waar de SVB zelf zal moeten aanpakken.Ze weten bij wie ze moeten aankloppen!De Suriprofs staan al JAREN klaar met open armen om te helpen!Clarence Seedorf staat ook al JAREN klaar,evenals Stanley Menzo,Winston Bogarde (die wil zelfs bondscoach worden van Suriname),dus er is hulp genoeg die de SVB kan krijgen!Daar ligt het niet aan!De Surinaamse regering is in deze de sleutel figuur die de knoop zal moeten doorhakken!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. anoniem van jan 15 12.33,eigenlijk hebben we geen reacties meer nodig het is duidelijk!!!! Respect voor je reactie

      Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Diasporabeleid voor sport moet worden bestudeerd'
'Diasporabeleid voor sport moet worden bestudeerd'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyD2x9osPivP3RWGKb3dhOYlON1T0MOJB75OTj7hKNOHNeIWURlIntT02qL2JVsfg-Z-CQSztwTNxuhTmnylQyFh3xJ7t2blwRVIopFfJDvgUV2AWv4oLRsrpA8tZLSMtVVwlMr7IM9BA/s1600/Jennifer+Simons%252C+Voorzitter%252C+De+Nationale+Assembl%25C3%25A9e%252C+Suriname%252C+2010.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyD2x9osPivP3RWGKb3dhOYlON1T0MOJB75OTj7hKNOHNeIWURlIntT02qL2JVsfg-Z-CQSztwTNxuhTmnylQyFh3xJ7t2blwRVIopFfJDvgUV2AWv4oLRsrpA8tZLSMtVVwlMr7IM9BA/s72-c/Jennifer+Simons%252C+Voorzitter%252C+De+Nationale+Assembl%25C3%25A9e%252C+Suriname%252C+2010.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/01/diasporabeleid-voor-sport-moet-worden.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/01/diasporabeleid-voor-sport-moet-worden.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content