In 2006 neemt Orlando Grootfaam (foto: na een doelpunt tijdens een interland voor Suriname) op zijn 32ste afscheid als voetballer. Bijna zes...
In 2006 neemt Orlando Grootfaam (foto: na een doelpunt tijdens een interland voor Suriname) op zijn 32ste afscheid als voetballer. Bijna zes jaar daarna is zijn conclusie dat een van de problemen van het hedendaagse voetbal in Suriname het ontbreken van deskundige coaches is. Ook loopt er weinig talent rond.
Niet iedereen zal het eens zijn met de eenvoudige, intelligente en zeer behendige linksbenige middenvelder van onder meer Peñarol, De Rest, Robinhood, SNL en de nationale voetbalselectie. Maar 'Grootje' weet van wanten. Hij was een voorbeeldige voetballer, die met al zijn verenigingen titels wist te veroveren. Grootfaam: "Momenteel is er een gebrek aan goede, deskundige coaches en loopt er weinig voetbaltalent rond. Er zijn veel coaches, maar weinig weten hun werk goed en deskundig te doen."
Zo wordt er volgens hem 'te veel' over discipline gesproken. "Dat is een onderdeel om je beter te ontwikkelen als voetballer, maar je eerste discipline binnen voetballen is talent. Het is gewoon een feit dat er nu minder talent is. En dit zeg ik niet om de jongens tekort te doen. De mensen moeten zich meer richten op de ontwikkeling van talenten." Elk land ook vijfvoudig wereldkampioen Brazilië heeft een periode waarin er minder nieuwe talenten beschikbaar zijn. "Sommige landen hebben het geld en vangen het snel op door talenten te scouten, halen en die te naturaliseren. In een land als Suriname valt het echter meteen op."
Grootfaam vindt dat er teveel gesleuteld wordt aan het Surinaamse voetbal. "Teveel experimenten met bondscoaches met verwachtingen om het WK te halen, terwijl men niets aan de organisatie van de voetballerij doet. Ons voetbal is er niet op vooruitgegaan, in tegendeel het is er zelfs op achteruitgegaan. De spelers krijgen de zwarte piet toegewezen met als gevolg dat goede talenten minder geïnteresseerd zijn."
Grootfaam vindt dat de media ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij de neergang. "Zaken werden altijd van één kant belicht." Hij noemt het voorbeeld van Leo Koswal sr, die na zijn ontslag als bondscoach een persconferentie organiseerde om de SVB en de spelers zwart te maken. "Ik wil hem niet bespreken, maar de samenleving is eenzijdig gevoed. Niemand probeerde te achterhalen wat er met de spelers aan de hand was. Die man zei dat wij professioneel moesten zijn, maar hoe wil je dat een speler na zwaar werk tot professionele prestaties komt?"
Iets wat hem danig stoort, is dat er weinig tijd aan de hoofdklassecompetitie wordt besteed. "Mensen komen niet naar het stadion en media besteden minder tijd aan de hoofdklasse. Die kleine jongens moeten opkijken naar senioren spelers. Ik weet niet waarom men in Suriname omgekeerd werkt. De seniorenselectie is ons vlaggenschip. Niet pupillen of dames."
De mentaliteit van spelers, die tegenwoordig veel geld eisen, is de schuld van de clubs. "Voetballers worden binnengehaald met heel wat beloften. Als spelers beginnen te eisen en de clubs hun belofte niet kunnen nakomen dan worden die jongens ervan beschuldigd dat ze niet presteren en worden ze zwart gemaakt. Maar dit is de manier waarop ze worden binnengehaald."
Grootfaam neemt zichzelf als voorbeeld en vertelt dat een lidbondenploeg hem zoveel beloften deed om hem weg te paaien bij Robinhood. "De jongens worden niet gerespecteerd en dat kan niet. Dit is een probleem van alle tijden. Voetballers worden gezien als domme mensen. Uitkomen voor je land moet je motiveren, maar dat enige extra wat je kan prikkelen tot betere prestaties, is geld. En dat is niet veranderd."
Ronald Kolf heeft in Grootfaams voetbalontwikkeling een heel belangrijke rol vervuld. "Hij heeft me zelfvertrouwen gegeven om een team te leiden. Ik geloofde niet dat het kon, maar hij overtuigde me en toen ik het doorhad zat ik al in het proces. Persoonlijk was ik niet iemand die zich snel uitsprak, maar de rol van aanvoerder heeft ervoor gezorgd dat ik losser in de omgang ben." Grootfaam gelooft dat er in het hedendaagse voetbal wel leiders zijn. Het probleem is echter dat spelers niet de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen als leider. "Er is een verschil tussen een leider en iemand met een aanvoerdersband om de arm. In mijn periode werd een aanvoerder aangesteld en iemand die ook een leider moest zijn op het veld. Maar deze strategie mislukte, omdat de aanvoerder het ervoer als ondermijnend."
De middenvelder vindt dat de leider tegelijkertijd de aanvoerder moet zijn. "Als leider leer je meestal iedereen kennen en het is een full-timejob. Je moet sociale problemen oplossen van medespelers. Ik had daarin alle plezier, ook bij de nationale selectie." Als aanvoerder was Grootje volgens eigen zeggen 'standvastig, brutaal en koppig'. "Als ik iets in mijn hoofd had gezet om te doen in belang van het team ging ik ervoor. En dat is nou net de fout die aanvoerders maken. Ze zien zichzelf als vakbondseider, maar je bent als aanvoerder in eerste instantie een verlengstuk van de trainer en het bestuur. Jij als aanvoerder moet een probleem weten te verkopen aan de spelersgroep en die toch gemotiveerd helpen houden. Dat mis je bij aanvoerders. Dit is het grootste probleem waarom zij niet uitgroeien tot leiders."
Ondanks alles vindt Grootfaam dat voetballers zich ook moeten blijven ontwikkelen. "Hoe beter de scholing, hoe beter de algemene ontwikkeling. Die is over het algemeen minder, maar dat is niet iets van nu." Dat voetballers vaak moeilijk uit hun woorden komen bij een interview is naar zijn mening ook in het buitenland zo. "Alleen hebben zij daar geld en pakken zaken professioneel aan. De jongens worden getraind hoe te praten. Maar goed praten is nog geen garantie goed te kunnen voetballen."
Ontwikkeling van voetballers vereist volgens Grootfaam talent als eerste en een goede begeleiding als jonge voetballer. "Ik leerde veel mensen kennen en ging beter op mezelf letten hoe ik me moest gedragen. Voor mij was ten alle tijde belangrijk mezelf te blijven. Je bent populair als voetballer en men gaat op je letten, omdat zij aannemen dat je arrogant bent."
goed gesproken van "grootje"!! was K.Jaliens maar ook zo slim of de gehele SVB!!
BeantwoordenVerwijderenAl deze woorden kloppen precies, en het word tijd dat de SVB er aan toegeeft en vrijwillig opstapt voor een nieuw bestuur die zowel spelers als coaches wel kunnen begleiden tot de top. Een nieuw bestuur kan ook vooral voor structuur en rust zorgen.
BeantwoordenVerwijderen